Dolar

34,8652

Euro

36,5995

Altın

3.044,49

Bist

10.058,47

Binali Yıldırım, AB'den beklentileri anlattı

Başbakan Binali Yıldırım, 'AB ile 2016'da kararlaştırılan konularda adımlar atılmasını beklemekteyiz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-16 14:46:55

Binali Yıldırım, AB'den beklentileri anlattı


Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Juri Ratas'ı resmi törenle karşıladı. Karşılamanın ardından iki mevkidaş resmi konutta basına kaplı görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki Başbakan basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

15 Temmuz darbe girişimine karşı Türkiye'ye verdiği destekten ötürü Estonya'ya teşekkür eden Başbakan Yıldırım, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından Estonya, Türkiye ile dayanışma ve destek açıklamaları yapmakla kalmadı, o dönemdeki Dışişleri Bakanını Türkiye'ye göndererek, destek mesajlarını iletmişlerdi. Bununla beraber Estonya darbenin birinci yıl dönümünde de yayınladığı bir basın açıklamasıyla Türkiye'nin yanında olmaya devam ettiğini açıkladı" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Estonya arasındaki ilişkilerin mükemmel denilecek düzeyde devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "İlişkiler kapsamında gerek ikili ticaretimiz, gerekse karşılıklı yatırımlar ve ekonomik faaliyetler günden güne artmaktadır. Şu andaki ticaret hacmimiz iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmaktan uzaktır, daha fazlasını da yapma imkanımız vardır. Bunlar arasında savunma sanayii, turizm, bilişim ve siber güvenlik ve eğitim alanında iş birliği şeklinde özetlenebilir. Estonya, Türkiye'nin AB genişleme politikası çerçevesinde tam üyeliğini her şart altında destekleyen ülke konumundadır. Ayrıca Türkiye, Estonya'nın NATO'ya girişini en güzel şekilde yürüttüğü ülkeler arasında yer almaktadır" diye konuştu.

"3 MİLYAR EUROLUK BİR DESTEK PROGRAMININ BUGÜNE KADAR 800 MİLYON EURO GİBİ BİR KISMI HAYATA GEÇMİŞTİR"

"Bildiğiniz gibi Estonya 1 Temmuz itibariyle AB Dönem Başkanlığı görevini önümüzdeki 4 buçuk ay zarfında bu görevini sürdürecektir" diyen Yıldırım, Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bugüne kadar ki olumlu tutumunu devam ettireceğinden emin olduğunu kaydetti. Başbakan Yıldırım, bu ziyareti önemsediğini vurgulayarak, ziyaretin özellikle dışarıdan görülen Türkiye ile bizzat görülen Türkiye arasındaki farkı Avrupalı dostlara anlatma imkanı sağlayacağını ifade etti.

Suriye meselesine de değinen Yıldırım, "Türkiye son 6 yılda Suriye'de dış otoritelerin ve iç savaşın getirdiği olumsuzlukları en fazla göğüsleyen ülkelerin başında gelmektedir. 3 milyonu aşan mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor ve ekmeğini paylaşıyor. Yük paylaşımı konusunda daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir. AB ile bu anlamda başlattığımız bir program vardır, ancak bu program beklediğimiz hızda sürmüyor. 3 milyar euroluk bir destek programının bugüne kadar 800 milyon euro gibi bir kısmı hayata geçmiştir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1.6 milyar euro olmasına rağmen gerçekleşen miktarın düşük kalması anlaşılabilir bir durum değildir. Bu sürecin hızlandırılması konusunda Başbakanla görüştük. AB ile yeni bir süreç başlatılması konusunda ise geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapılan zirve toplantısı sonucu, Türkiye ile zirve yapılması ve 2016'da kararlaştırılan konularda adımlar atılmasını beklemekteyiz. Umarım bu konuda da somut gelişmeler olur. İlişkilerimizi zenginleştirecek iş birlikleri konusunda da görüşmeler gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda bakan düzeyinde karşılıklı ziyaretler devam edecek. NATO içerisinde karşı karşıya olduğumuz tehditler konusundaki duruşumuz da Estonya ile tamamen örtüşmektedir" diye konuştu.

"KÜRESEL TERÖRİZMLE MÜCADELE KONUSUNDA TÜRKİYE İLE ÇOK DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Bağımsızlık ve kalkınma kelimelerinin Estonya için son derece önemli olduğunun altını çizen Başbakan Ratas ise, Estonya'nın bağımsızlığını kazandıktan sonra iyi ilişkileri sayesinde önemli bir kalkınma adımı attığına değinerek, "Bugünkü toplantıdan sonra Estonya ve Türkiye'nin son derece iyi ve dostane ilişkileri olduğunu belirtmek isterim. Türkiye ile NATO'da iki müttefik olarak bulunuyoruz, aynı zamanda son derece iyi ve gelişmekte olan ilişkilerin de daha ileri aşamalara taşınması için büyük bir istekle çalışacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Görüşmenin en önemli konularından birisinin göç olduğunu ifade eden Ratas, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Göç son derece önemli ve birlikte hareket edilmesi gereken bir alandı. Bu konuda Türkiye'nin mükemmel çalışmalarının altını çizmek istiyorum, yaklaşık 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Suriye'den gelen mültecilere ev sahipliği yapıyor. Nizip'teki konteyner şehri ziyaret ettim, atılan adımlar gerçekten son derece etkileyici. Şu aşamaya kadar AB ve Türkiye, bu konudaki düzensiz göç sayısını azaltabilmek için güçlerini birleştirdi ve bu düzensiz göçler azaltıldı. Estonya bu anlamda bir dayanışma ruhu göstererek, destekte bulundu. Biz Suriye'den gelen mültecilerin yerleştirilmesi konusundaki taahhütümüzü yerine getirdik. Bugün burada sadece başbakan olarak bulunmuyorum, halihazırda AB Dönem Başkanlığını da yürütüyorum. Başkanlığım süresince göç konusu AB'nin en üst sıralarında almaya devam edecek. Bir başka önemli konu da küresel terörizmle mücadele konusu, bu anlamda Türkiye'nin son derece önemli bir katkısı var, ancak çok daha yakın bir işbirliği ve bilgi alışverişine ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum, bu bizim için son derece önemli bir amaç. Önümüzdeki bu zor konuları ancak bu şekilde aşabileceğimize inanıyorum."

Basın toplantısının ardından Başbakan Binali Yıldırım, Estonya Başbakanı Ratas'ın onuruna resmi bir öğle yemeği verdi.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara