Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Bakan Ömer Çelik: AB müzakere etme yeteneğini korumalıdır

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 'AB müzakere etme yeteneğini, sorunları konuşarak çözme yeteneğini korumalıdır' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-12 17:41:03

Bakan Ömer Çelik: AB müzakere etme yeteneğini korumalıdır


AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere'nin başkenti Londra'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, Avrupa Birliğinin müzakere etme yeteneğini kaybetmemesi gerektiğini belirterek, "Estonya'da Avrupa Birliği gayri resmi dışişleri bakanları toplantısına katıldım. Bu toplantı AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla özellikle son zamanlarda Türkiye'yle müzakereler durdurulsun ya da askıya alınsın gibi açıklamaların hemen arkasına denk geldi. Avrupa Birliği açısından Avrupa Birliğindeki bazı ülkelerin Avrupa Komisyonuna ya da belli AB kurumlarına talimat vermesi, emir vermesi şeklinde bir yaklaşım görüyoruz. Bunun başlıca bir AB krizi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"BİZİM AÇIMIZDAN TÜRKİYE'NİN AB TAM ÜYELİK STRATEJİSİ KORUNUYOR"

Türkiye-AB ile ilişkileri ve Almanya ile ilişkilere değinen Bakan Çelik, "Bizim açımızdan Türkiye'nin AB tam üyelik stratejisi korunuyor. Bunun için çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Aynı şekilde Almanya söz konusu olduğunda Almanya çok önemli bir müttefikimiz, dost bir ülke. Fakat zamanlarda Alman hükümetinden kaynaklanan özellikle referandum sürecinde ülkemize karşı yönelen olumsuz tavırlar. Bizim bunlara vermemiz gereken bir takım cevapları ortaya çıkardı. Nitekim ilk defa NATO'nun bu kadar Atlantik ilişkilerde bir kriz alanı olarak öne çıktığını görüyoruz. Biliyorsunuz ABD, AB ülkelerinin NATO'ya dönük mali mükellefiyetlerini daha da arttırmasını istiyor. Buna karşı Almanya'nın ve diğerlerinin itirazları var. Bu tartışmanın sonucu da çok enteresan bir yerlere geldi, dayandı. Ben bunun İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra ilk defa ortaya çıktığını tespit ediyorum o da şu: Şansölye Merkel, görüyorum ki dedi 'Başkan Trump'la bu NATO konusundaki tartışmalardan sonra artık müttefiklerimizle ilişkilerimizin eskisi gibi yürümeyeceğini görüyorum. Avrupa'nın kendi savunmasına dönük olarak yeni tedbirler alması gerektiğini, yeni çalışmalar yapmamız gerektiğini değerlendiriyorum' dedi. O günden beri de Avrupa'nın güvenliği, savunması ile ilgili acaba bir Avrupa ordusu kurulabilir mi şeklindeki kadim tartışma yeniden alevlenmiş oldu. Bütün bu çerçeveye bakıldığında şimdi işte yeni terörizme karşı hibrit merkezler kuruluyor. Avrupa'da da bu yönde bir hareketlilik var. Özetlediğimiz bütün bu tablo iklim anlaşmasıyla ilgili tartışmalar da buna dahil, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan statükonun değiştiğini, yeni bir tablonun önümüze gelmekte olduğunu gösteriyor. Bu tablo nasıl şekillenecek bilmiyoruz. Biz de ülkemizin çıkarları açısından tüm bu değişkenler içerisinde Türkiye'nin çıkarlarını, istikrarını korumak açısından gereken hassasiyeti göstermek, gereken çalışmaları yapmak durumundayız" diye konuştu.

"PEK ÇOK TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE EDERKEN BİLE, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NE BAĞLILIĞIMIZI İFADE ETTİK"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik şöyle konuştu:

"Zaman zaman Türkiye, Avrupa Birliğinden uzaklaştı diye açıklamalar yapılıyor. Bu doğru bir açıklama değil. Bakın biz bu kadar bir darbe girişiminden sonra Avrupa Birliği'nden hiç destek görmediğimiz halde ve pek çok terör örgütüyle mücadele ederken bile, olağanüstü hal ilan ettiğimizde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlılığımızı ifade ettik."

"Biz konuşmaktan kaçacak olsaydık, gelin 23'üncü 24'üncü fasılları açalım demezdim"

"Son zamanlarda Almanya'nın Avrupa Komisyonu'na ya da AB Konseyi'ne talimat verir gibi konuşması maalesef bu ırkçıların argümanlarını güçlendiren sonuçlar doğurabilir" diyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Bu Avrupa Birliği için iyi değildir. AB müzakere etme yeteneğini, sorunları konuşarak çözme yeteneğini korumalıdır. Türkiye'nin en çok eleştirildiği alan nedir? İfade hürriyeti, hukuk devleti gibi konular. Eğer biz konuları konuşmaktan kaçacak olsaydık, ben gelin 23'üncü 24'üncü fasılları açalım demezdim. Tam tersine biz bu konuları AB ile konuşmak istiyoruz. Beraber ilerlemek istiyoruz. Onun için de diyoruz ki gelin 23'üncü 24'üncü fasılları açalım. Şimdi enteresan bir tablo ortaya çıkıyor. Diyorlar ki fasılları açmak için ön şart var. Bu şu demektir. Benim seninle konuşmam için bir takım ön şartlarım var demektir. Bu işin doğasına aykırı. Fasıllar ne için var. Konuşmak için, beraber ilerlemek için var. Fasılları kapatmak için ön şart vardır. Nedir o? O fasılları açtığınızda konuştuğunuz konulardır. Yani bunları yerine getiriyorsanız bu fasıllar kapanır" diye konuştu.

"BREXİT ŞU DEMEK: AB ARTIK ESKİ AB OLMAYACAK"

Brexit sürecinin de son derece önemli bir süreç olduğunu belirten Bakan Çelik, "Brexit şu demek: AB artık eski AB olmayacak. Yeni bir şeye dönüşecek. Bu bir zaaf mıdır? Yoksa bu krizden bir fırsat çıkarabilirler mi bunu hep beraber göreceğiz. Burada ilgilenmemiz gereken şey ilk ölçekte Türkiye-AB ilişkileri konusundaki çalışmaları yürütüyoruz. İkinci ölçekte AB'nin neye dönüşeceği ve nasıl şekilleneceği. Bu Brexit sürecini bizim yakından takip etmemiz gerekiyor. Bunun birden çok aşaması var. Birincisi AB ile İngiltere arasında nasıl bir serbest ticaret anlaşmasının olacağı, İngiltere birlikten ayrıldıktan sonra bizim de İngiltere ile yapacağımız serbest ticaret anlaşmasına yol gösterici olacaktır" şeklinde konuştu.

"GENEL OLARAK NEFRET SUÇLARIYLA İLGİLİ BİR TOPLANTI YAPACAĞIZ"

Ziyaretin önemine değinen Çelik, "Genel olarak nefret suçlarıyla ilgili bir toplantı yapacağız. Burada Müslüman örgütlerden nitekim Musevi örgütlerden temsilciler olacak. İngiltere'de bu konuda çalışan çok önemli akademisyenlerle bir araya geleceğiz. Yarın zaten siz de göreceksiniz. Bunu ilk defa yapıyoruz. Bu konuda Avrupa'daki hassasiyeti arttırmak istiyoruz" dedi.

Haber Ara