Dolar

32,5007

Euro

34,8166

Altın

2.487,45

Bist

9.542,94

Pasaportsuz yurt dışına gidilir mi?

Kuzey Kıbrıs, Ukrayna, Gürcistan ve Ukrayna tatil planınız var ise bu mümkün...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-26 13:06:23

Pasaportsuz yurt dışına gidilir mi?

İş pasaport almakla bitmiyor. Gitmek istediğiniz ülkeye vize alabilmek için de gayret göstermeniz gerek. Peki tüm bu prosedürleri aşıp sadece kimlikle gidilebilecek ülkelerin de bulunduğunu biliyor musunuz?

Kimlikle Gidilen Ülkeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

“Kıbrıs'a pasaportla mı gidiliyor?” diye merak edenler için KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihitiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni keşfetmeye gidebilirsiniz.

Ercan Havaalanı varışlı uçuşlar ile KKTC'nin başkent'i Lefkoşa'ya gidebilir, dilerseniz buradan Girne, Gazimağusa, Karpaz, Güzelyurt gibi adanın turistlik noktalarına geçiş yaparak tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

Ukrayna
Ukrayna'ya hem vizesiz hem de pasaportsuz gidebilirsiniz. 180 gün içinde 90 güne kadar giriş izni veren Ukrayna'ya eğer pasaport almadan seyahat etmek istiyorsanız yeni tip çipli kimlik kartınızın olması gerekmektedir. Hem vizesiz hem de Türk Lirası'nın değerli olması Ukrayna'yı popüler bir gezi noktası haline getirmektedir. Eğer siz de daha ucuza yeni yerler keşfetmek istiyorsanız yaklaşık 1,5 – 2 saatlik uçuşlarla gidebileceğiniz başkent Kyiv, Lviv, Kharkiv ve Zaporizhia'yı gezi planınıza ekleyebilirsiniz.

Gürcistan
Turist olarak Gürcistan'ı ziyaret etmek isterseniz 1 yıla kadar ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca pasaportsuz turlara katılabilir, sadece kimlik göstererek seyahat edebilirsiniz. Yalnız sadece yeni çipli kimlik kartı sahiplerinin pasaport olmadan ülkeye giriş yapabileceğinin altını çizmekte fayda var.

Azerbaycan
3 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bildiriyle Türkiye ile olan vize uygulaması kaldırılan Azerbaycan'a vize almadan, pasaport göstermeden sadece kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz. Bu vize muafiyetine bağlı olarak iki ülke vatandaşları 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş-çıkış yapabilirler. 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni başvurusu zorunludur.

Peki Pasaportsuz yurt dışına çıkılır mı?
Evet, pasaportsuz yurt dışına çıkılır. Nüfus cüzdanı yani kimlikle giriş hakkı tanıyan ülkelere Türk vatandaşları pasaportu olmadan da gidebilmektedir.
Ancak, Ukrayna ve Moldova sadece çipli kimlik kartlarını pasaportsuz seyahat için kabul etmektedir.
Sınır kapısında verilen yurt dışı çıkış formunun eksiksiz doldurulması ve yurt dışı harcının yatırılmış olması pasaportsuz seyahat için yeterlidir.
Giriş yaptığınız ülke polisinin damga vurduğu formu geziniz boyunca saklayıp Türkiye'ye dönene kadar kaybetmemeniz gerekmektedir.

Haber Ara