Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Yol Tutuş Göreceli Mi?

Araçların tanımı yapılırken değinilen en önemli noktalardan biri yol tutuş konusu olarak karşımızaçıkıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-31 09:09:44

Yol Tutuş Göreceli Mi?

Jargonu ve terimleri atladığımızda yol tutuşu etkileyen faktörler çok değişken iken buna bir de sürücü faktörü ve sürücünün ne beklediği ne hisettiği faktörü de eklenince bu durumu kestirmek neredeyse imkansız hale geliyor. Bireysel faktörlere çok bağlı olan yol tutuş konusu tabu olmaya devam ediyor. Örneğin düşük bütçeli, logosu değerli algılanmayan bir otomobil kör test yapılmadığı sürece yol tutuş anlamında zayıf olarak algılanacaktır. Diğer spektrumda ise, otomobil iyi bir yol tutuşun gerektirdiği tüm özelliklere sahip olsa dahi, bakımları aksatılmışsa ya da lastikler ömürlerini tamamladıysa yol tutuş departmanında sınıftan kalabilir.

Agresif veya performanslı sürüş tercih eden bir kullanıcı aracın yumuşak karakterli direksiyonundan memnun kalmadığı takdirde bunu yol tutuş eksikliği olarak belirtebilir.
Yol tutuş ile alakalı tüm faktörler değerlendirildiğinde, subjektif olan her şey gözardı edildiğinde geriye 12 madde kalıyor denilebilir.

Direksiyon Ağırlığı

Direksiyonun çevirmeye karşı direnci olarak tespit edilen direksiyon ağırlığı özellikle modern araçlarda şehir içinde düşük hızlarda az direnç yüksek hızlarda yüksek direnç olarak karşımıza çıkmakta. Bu direncin çok fazla veya çok az olması sürücüde aracın yönetiminde kontrol eksikliği ve yol tutuş eksikliği hissiyatı yaratabilir.

Direksiyon Hissiyatı ve Geribildirimi

Regülasyonlar sayesinde her modern aracın direksiyon ve tekerlekleri arasında fiziksel bağ bulunmaktadır. Direksiyon hissiyatı aslen bu bağı ne kadar hissedebildiğinizle alakalıdır.
Tekerleklerin tutuşunu direksiyonda ne kadar tecrübe edebilirseniz araca o kadar hakim olabilirsiniz. Direksiyondan bu hissiyatı almak aynı zamanda tekerleklerden gelecek geribildirimleri de hissetmenizi sağlar. Örneğin hızlı girilen bir virajda direksiyonu çevirmeye devam ettiğinizde sertleştiği eşik noktasını hissedebiliyorsanız bu bir çeşit sürüş zevki olarak tanımlanır.

Direksiyon Netliği ve Go-Kart Hissi

Go-kart hissi olarak da tanımlanan, direksiyonun netliği, simidin yaptığı her derece açının lastiklere birebir etki etmesidir. Bu sayede özellikle yüksek hızlarda yapılan en ufak açı değişikliğinin dahi lastiklere iletilebilmesi ve aracın bu tepkiye gecikmeden yanıt verebilmesi sağlanır. Konfor odaklı araçlarda çok tercih edilen bir his olmamakla beraber, sürüş zevki açısından ulaşılabilecek en üst seviyelerden biri olarak tanımlanabilir.
Direksiyon Tepkisi

Özellikle bozuk yollarda yüksek hızla seyahat edildiğinde tespit edilebilecek, direksiyonun her koşul altında lastiklerin durumunu birebir iletebilmesi ve aracın ağırlığına doğru oranda doluluk hissi verebilmesiyle alakalıdır. Büyük araçlarda geniş simit kullanılmasının sebeplerinden bir tanesidir. Lüks ve konfor odaklı araçlarda sürücüyü yormadan, güven hissi sağlar. Yoldaki engelleri hissettirirken, sürücüden sürekli tepki beklemeden aracın düz bir hatta ilerlemesini sağlayan etmendir.
Fren Hissiyatı

Yol tutuşla alakasız gibi görünse de direkt etkisi olan fren hissiyatı, elektronik destekli teknolojiler sayesinde çok yol katetmiş durumdadır. Modern bir araçta bu özellikleri kapatmamak ve sürekli açık olduğundan emin olmak önem taşır. Aracın direksiyon sertliğini, direksiyon açısını, hızını, ağırlığını ve tekerleklerin rotasyon sayısını hesaplayarak fren pedalının basınç ve hissiyatını ayarlayan sistemler aynı zamanda aracın yol tutuş hissinin yüksek olmasına fayda sağlar.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

SON VİDEO HABER

Suriye'deki dehşeti anlattı: İşkenceden derimiz yüzülüyordu

Haber Ara