Dolar

32,3927

Euro

34,8168

Altın

2.400,92

Bist

10.208,65

Artıları ve Eksileriyle Yakıt Türleri

Elektrik, hibrit, şarj edilebilir hibrit, LPG, CNG, Euro Dizel, Benzin, Turbolu turbosuz darken yakıt ve motorseçeneklerinin müşterilerin kafalarını karıştırabildiği bir gerçek.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 11:04:58

Artıları ve Eksileriyle Yakıt Türleri

Özellikle ikinci el araç satışında bu satış profesyonel olmayan, şahıslar arasında gerçekleştirildiğinde araçların sahipleri dahi bu konularda doğru
fikir sahibi olamayabiliyor. Bu noktada, her kesimin araç motor tipleri ve yakıt teknolojileri hakkında bilgi sahibi olması önemli bir yerde konumlanıyor.
Benzin
Benzinli araçlar modern anlamıyla benzin ve hava karışımının silindirlerde ateşlenmesi mantığıyla çalışıyor. Turbo beslemeli olanlarda yakıt tüketimi ve performans iyileşirken uzun ömürlülük ve sürüş zevki azalabiliyor. Benzin, yağlayıcı değil çözücü içeriğe ve uçucu gaza sahip olduğundan stabil olmamasıyla ön plana çıkıyor. Benzinli araçlarda motor bloğu aynı zamanda alüminyum veya benzeri hafif alaşımlardan üretilebiliyor. Benzinli araçlar turbolu olmalarından bağımsız olarak maksimum çekiş gücünü daha yüksek devirlerde verebilmeleri sebebiyle yakıt tüketimi konusunda diğerleri kadar başarılı olamayabiliyorlar. Bu aynı zamanda daha çok devir çevirebilmeleri ve daha zevkli sürüş sunuyor olmalarını sağlıyor. Aynı zamanda 0-100 hızlanmasında benzinli araçların bariz üstünlüğünün bulunduğu da bir gerçek.
Dizel
Kimi iş makineleri ve ağır sanayi makineleri hariç binek versiyonlarının hepsi turbo beslemeli ve çoğu da interkol teknolojisine sahip olan dizellerin en güçlü olduğu konu düşük devirlerde motorun maksimum performansının sağlanabiliyor olması. Bu da daha az yakıtla, daha erken bir şekilde, yüksek yükte motorun efektif çalışabilmesi anlamına geliyor. Aracın ağırlığı, yükü bulunduğu olumsuz koşullar dizel motorun performasını benzinli bir motora göre daha az etkilemektedir. Motorin ile çalışan dizel motorlarda yakıt ateşlenerek değil sıkıştırma ile yakılıyor; aynı zamanda motorinin kimyasal olarak daha çok enerji barındırması da göz önünde bulundurulduğunda dizel motorların neden bu kadar verimli olduğunu anlamak zor değil. Dizel motorların en büyük handikapları partikül salınımları olarak ortaya çıkıyor. Her ne kadar CO2 olarak çevreye benzinden daha sağlıklı olsa da, NOX salınımı direct olarak insan sağlığını tehlikeye attığından dizel motorlar sürekli yenilenmekte ve iyileştirilmektedirler. Adblue, partikül filtreleri, EGR sistemleri gibi önlemlerle bu salınımlar azaltılmakta aynı zamanda yazılımsal ve donanımsal eklemelerle araçların partikül salınımı düzenli olarak kontrol edilmektedir. Üretildikleri yıllardaki regülasyonlara göre EURO etiketiyle ve bir rakam ile adlandırılan dizel araçlarda bu etiketler aracın hangi dönemde hangi regülasyona uygun üretildiğini belirtir. Motorin kendinden yanıcı olmadığından ve yağlayıcı özelliğe sahip olduğundan yine iyi bakılan bir dizel motor benzinli bir üniteden daha uzun ömüre sahiptir. Geç ısınıp geç soğuma özelliği sebebiyle, ticari kullanımda ve ekstrem soğuk koşullarda motor blok ısıtıcısıyla beraber kullanılması gerekliliği mevcuttur. Aynı zamanda ülkemizde de bu vizyon çerçevesinde çeşitli bölgelerde satılan araçlarda “kış pakedi” adı altında bağlantı ve dolaşım elemanlarının yakıtın donmasını engelleyecek izolasyona sahip olması koşulu bulunmaktadır.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara