Dolar

32,4432

Euro

34,7597

Altın

2.441,10

Bist

9.919,12

Otomobiliniz 1 milyon km yapabilir mi?

Benzinli ya da dizel...Kaç kilometre yapabileceğiniz, motorunuza yönelik aldığınız tedbirlere bağlı...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 00:00:45

Otomobiliniz 1 milyon km yapabilir mi?

Kullandığınız aracın markası ne olursa olsun moturun belli bir ömrü var. Moturun ömrünü azaltıp uzatmak ise sizin elinizde.

Aracınızın bakımını uygun bir şekilde gerçekleştirdiğiniz sürece ortalama rakam olarak 500.000 km üzerine çıkmasını bekleyebilirsiniz. Ama motor tükenirse aracında yenilenmesi kaçınılmazdır. Bir aracın ömrünü belirleyebilecek en önemli şeylerden birisi sizin alacağınız tedbirler.

Kaçak yakıt tehlikeli, bilinen istasyondan şaşmayın

Türkiye'de kaçak akaryakıt konusunda çok sıkı tedbirler olmasına rağmen ne yazı kı güvenilir olmayan akaryakıtlara başvuranlar olduğu da bir gerçek. Bu eksende benzin ya da motorinlere sahte maddeler katılması ise oldukça zor.
Arabanın ömrüne zarar verebilecek 10 numara yağ gibi maddeler kaçak satılmaya devam ediyor.
Bu tarz durumda motorunuzun sağlığını düşünürseniz bilinen akaryakıt istasyonlarından şaşmamanız gerek.

Dizel ve benzin tesir eder mi?

Dizel motorların kullandığı yakıtlara baktığımızda; ham yağdan üretilen damıtılmış bir yakıt olduğu için silindirlerin daha yavaş aşınmasını sağlıyor. Bu durum benzinli motorlarda ise tam tersi. Benzin kayganlaştırıcı olmayan, sert ve aşındırıcı bir madde olan aromatik hidrokarbondan üretildiği için motor ömrünü kısaltıyor. Dizel de benzin de petrol ürünü ve her ikisi de ham petrolün damıtılması ile elde ediliyor. Bu işlem sırasında benzin yakıtı 35-200°C arasında elde edilirken dizel yakıtı 250-350°C arasında petrolün kaynama noktasında elde edilmektedir.Dizel veya benzin fark etmeksizin, yakıt sistemi ve yanma odasında her iki yakıtın da yağlayıcılık özellikleri düşünüldüğü zaman ise dizelin avantajı ortaya çıkmakta.

Dizel araç 30 yılı görür mü?

Dizel araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler var.Yakıt filtresi bunlardan biri.Filtrenin düzenli olarak değiştirilmesi yarar sağlar. Bakımı aksatılmayan dizel motora sahip bir araç 30 yıla kadar kullanılabildiği de uzmanlarca söyleniyor

1 milyon kilometre yapılır mı?

1 milyona yakın kilometre yapan markalar piyasada yok değil. 500 bin km yapan markalar Türk piyasasında mevcut. Hatta uzun yol yapan bazı markalar ve ticari taksiler bile rahatlıkla 500 bin kilometreyi görüyor. 1 milyon 600 bin kilometre yol yapan 2007 Model bir aracın sergilendiğini de burada hatırlatmak lazım.

Çevreci ve ekolojik bakış

Bugün dizel motorlar, birinci nesil motorlarından çok daha çevreci, ekonomik, sessiz, verimli ve güçlü. Dizelin çalışma prensibinden dolayı iç basıncı daha yüksek, yakıt daha kirli ve daha fazla enerji ile uğraşması gerekiyor. Yüksek basınçta çalışan bir dizel çevriminde, termodinamik verimlilik, alt (benzin) çevrimden iki kat daha yüksek olabiliyor. Dizel motor bileşenleri benzinli motorlardan (atmosfer) daha ağır ve daha dayanıklı olmalı. Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre rahat kullanılabilir.

Motorun ömrünü uzatacak ip uçları

Motorun ömrünü artırmak için sert sürüşten uzak durmak önemli.Her motor, belirli bir devir aralığında çalışacak şekilde üretilmiştir. Otomobilin ağırlığı, şanzıman oranları gibi faktörler, motorun verimli olacağı devir aralığını belirlemektedir. Performanslı kullanımda, sürekli yüksek devirlerde çalışan motorun aşınması mümkün.
10-15 bin kilometre sınırı 1 yıl içerisinde aşılmamışsa bile her yıl periyodik bakıma girilmesi şart. Motor yağının düzenli olarak kontrol edilmesi ihmale gelmez.Motorun ömrü için ideal çalışma sıcaklığı da önemli. Bu nedenle soğutma sistemi kontrolü hayati önem taşımaktadır.Aracınızın motor kapasitesine uygun, yüksek oktanlı yakıt kullanarak motorun ömrünü uzatır, performansının artmasını sağlayabilirsiniz.

Benzin daha mı sessiz?

Benzinli araçlar, en sessiz motorlara sahip.
Benzinli araçların parça sayısı, diğer akaryakıtlı otomobillere göre çok daha seyrek ve kolay tamir edilebilir ve diğer motorlara göre çok daha az bakım ister.
Benzinli araçlar, diğer fosil yakıtlarla çalışan muadil araçlara göre daha ucuz.
Benzin, buji gibi parçalarla ateşlenerek tutuşturulduğu ve hızla yandığı için çabuk tepki verebilir. Bu nedenle diğer akaryakıtlara göre daha iyi hızlanma performansına sahip.

Dizel daha sportif

Dizel arabalar, benzinli arabalara göre şehir içinde daha az yakıt tüketir.Motorin fiyatı, benzin fiyatından daha ucuz. Dizel araçların ikinci el satış fiyatları, muadili olan benzinli araçlara göre daha yüksek. Dizel araçlar yüksek tork üretebilmeleri nedeniyle özellikle SUV gibi yüksek performans isteyen araçlarda tercih ediliyor bu da onlara artı kazandırıyor

 

Haber Ara