Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ÖSO'dan '4 bölge' anlaşmasına tepki

Ahrar'u Şam ve Tahrir Şam Heyeti grupları ile Hizbullah ve İran arasında varılan ve dört bölgenin karşılıklı olarak tahliye edilmesini öngören anlaşmaya Özgür Suriye Ordusu'ndan tepki geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-03 16:14:23

ÖSO'dan '4 bölge' anlaşmasına tepki

Al Jazeera'nin haberine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Şam'ın kırsalında muhaliflerin elindeki Madaya ve Zebadani ile İdlib'in kırsalında rejim yanlısı Şii Fua ve Kefreyya bölgelerinin karşılıklı olarak tamamen tahliye edilmesini öngören anlaşmayı kınayan bir açıklama yayınladı.

Fua ve Kefreyya köyleri Fetih Ordusu tarafından, Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuşatılmış durumda.

Anlaşma bir tarafında Fetih Ordusunun en önemli bileşenlerinden Ahrar-u Şam ve Tahrir Şam Heyeti, diğer tarafrında ise Hizbullah ve İran var. Anlaşma hayata geçirildiği takdirde Suriye'deki en büyük tahliye gerçekleşmiş olacak.

"ETNİK ve MEZHEBE DAYALI"

ÖSO, bu anlaşmanın 'etnik ve mezhebe dayalı tehlikeli temizlik aşamasının başlangıcı' olduğunu savundu ve Suriye sınırlarının yeniden çizilmesi için ön hazırlık olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın insan haklarına karşı suç niteliğini de taşıdığını söyleyen ÖSO, tüm tarafların kuşatma ve açlık silahı politikasına son vermesini talep etti.

ÖSO, tahliyelerin İran'ın Şam'ın etrafındaki varlığını güçlendireceğini, Tahran'ın projesini destekleyeceğini söyledi ve BM Genel Sekreteri'ne ve Güvenlik konseyi'ne seslenerek bu anlaşmayı kınamaya davet etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 29 Mart'ta söz konusu 4 bölgenin karşılıklı tahliyesi için anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Reuters'e göre anlaşma 4 Nisan'da hayata geçirilmeye başlanacak.

HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

556628

Haber Ara