Dolar

32,5737

Euro

34,9499

Altın

2.445,59

Bist

9.716,77

Ortadoğu'daki karanlıklar prensi Muhammed Dahlan

Yeni Şafak yazarı Taha Kılınç, bugünkü köşesinde Yaser Arafat'ın öldürülmesinden Mısır'daki darbeye kadar bir çok komplonun içinde adı geçen Ortadoğu siyasi arenasının en aktif ve karanlık şahsiyetlerinden biri, Muhammed Dahlan'ı yazdı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-17 20:23:21

Ortadoğu'daki karanlıklar prensi Muhammed Dahlan

TİMETURK | HABER MERKEZİ

"Ortadoğu'nun mevcut dengeleri içinde, Muhammed Dahlan figürü, yakından ve dikkatle izlenmeyi hak ediyor. Özellikle Türkiye karşıtı (hatta düşmanı) damarın nerelerde ve nasıl güçlendiği merak ediliyorsa, Dahlan'ın ayak izleri titizlikle takip edilmeli" diyen Kılınç, Dahlan ile ilgili önemli bilgiler verdi.

İşte Kılınç'ın paylaştığı notlar:

- Karadağ Başbakanı'nın bizatihi referansıyla vatandaşlığa alındı.

- Ardından Sırbistan Başbakanı'nın desteği ile Sırp vatandaşı oldu.

- Karadağ ve Sırbistan'a milyonlarca dolarlık yatırım yapılmasına aracılık etti.

- Saraybosna yakınlarında inşa edilmesi düşünülen dev sağlık-turizm kompleksi fikri ve projelendirilmesi ona itti.

- 2011'de Fetih Hareketi'yle ilişkisi kesildikten sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye yerleşti.

İSRAİLLE SICAK TEMAS

- İsrail'le de oldukça sıcak ilişkiler geliştirdiği biliniyor. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile Avrupa'da gizlice buluşup Filistin'in önümüzdeki dönemlerini istişare ettiği bu iddialardan biri... İsrailli yöneticilerin, Dahlan'ın Filistinliler nezdindeki kredisinin azalmaması için kendisine açıktan sıcak davranmadıkları belirtiliyor.

YASER ARAFAT İDDİALARI

- Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ı zehirlettiği iddia ediliyor. Dahlan bu suçlamayı kabul etmiyor.

MISIR'DAKİ DARBEDE ADI GEÇİYOR

- 2013'te Mısır'da Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbenin perde arkasındaki mimarlarından biri olarak biliniyor. Güvenlik danışmanlığını yaptığı Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zâyed Âl-i Nahyan'ı Mursi'yi devirmeye ve Sisi'ye destek vermeye ikna edenin Dahlan olduğu kaydediliyor. Körfez'in Mısır'a yaptığı ekonomik ve askeri yardımların, basın-yayın yoluyla Mursi'nin ve Müslüman Kardeşler Teşkilâtı'nın itibarsızlaştırılması operasyonlarının arkasında hep Dahlan bulunuyor. Arap basınındaki Türkiye karşıtı yayınlar, El Arabiya başta olmak üzere önemli yayın organlarının her fırsatta Türkiye'yi karalaması da, büyük oranda Dahlan'ın etkisine ve yönlendirmesine bağlanıyor.

FİLİSTİN'DEKİ ROLÜ

- Mahmud Abbas'ın devrilmesi için de aktif şekilde çaba göstermeye devam ediyor. Filistin mahkemelerinde hakkında açılan yolsuzluk davalarını “Abbas'ın kendisini yok etme politikası” olarak yorumlayan Dahlan, Filistin siyasetine müdahil olma gayretlerini sürdürüyor. 1995-2000 yılları arasında Gazze'de güvenlik şefliği yaparken Hamas üyelerine karşı oldukça sert davranan, tutuklama ve işkence ile adını duyuran Dahlan, Hamas'a mesafeli dursa da, Abbas'ın Hâlid Meşal ve ekibine yanaşmaması için bütün gücünü kullanıyor. Dahlan'ın kendisini devirme planlarından haberdar olan Abbas ise, koltuğunu yitirmemek için Hamas'la yakınlaşıyor. Dahlan unsuru böylelikle, Filistin içinde sürekli bir gerilim konusu.

SURİYE KRİZİNDE DAHLAN İZLERİ

- Suriyeli muhalif gruplarla Kahire'de sık sık bir araya geldiği belirtilen Dahlan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin Suriye konusunda geliştirdiği rejim yanlısı yeni duruşun da fikir babası. Sisi'ye, Suudi Arabistan'ı kızdırmak pahasına da olsa Beşşar Esed rejiminin desteklenmesi gerektiği düşüncesini benimseten Dahlan'ın, bölgesel gücü birkaç sene öncesine kadar epey zayıflayan Riyad yönetimine karşı adım atabilmesi noktasında Mısır tarafını cesaretlendirdiği söyleniyor.

TUNUS'TAKİ VARLIĞI

- Yatırımlarının bulunduğu Tunus'ta da siyasete müdahil olan Dahlan, ülkedeki siyasi grupların bir araya gelmesinde ve ulusal uzlaşının temininde kilit rolün kendisine ait olduğunu savunuyor.

Haber Ara