Dolar

32,5604

Euro

34,9510

Altın

2.446,63

Bist

9.716,77

Öcalan: Anayasaya ilk MHP ve CHP karşı çıkacak

Geçtiğimiz aylarda Avrupa merkezli bir yayınevi tarafından yayınlanan ve gündemi uzun süre meşgul eden İmralı Notları kitabında PKK'nın İmralı'da hükümlü bulunan lideri Öcalan'ın yeni anayasa hazırlıkları ile ilgili ifadelerinde CHP ve MHP'ye yönelik sert eleştirilerde bulunduğu görülüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-05 14:46:45

Öcalan: Anayasaya ilk MHP ve CHP karşı çıkacak

TİMETURK I HABER MERKEZİ

AK Parti Hükümetinin yeni anayasa hazırlıkları ile ilgili takvimi netleşirken Anayasa Komisyonu'nun işlevsiz hale gelmesinin ardından Haziran ayında yeni anayasa taslağının açıklanması bekleniyor. CHP, AK Parti'nin başını çektiği yeni anayasa hazırlıklarına yönelik sert tutumunu korurken HDP'nin de süreci boykot edeceği öngörülüyor. MHP'nin ise Başkanlık sistemiyle ilgili olası değişiklikler haricinde değişikliklere sıcak baktığı öne sürülürken henüz parti içi sorunlarla boğuşan Bahçeli'nin tutumunu tam olarak belirlemediği biliniyor.

HDP'nin anayasa taslağına yönelik rezervlerine karşın, Abdullah Öcalan'ın yeni anayasa süreciyle ilgili İmralı Notları kitabından yer alan görüşleri yeni bir anayasa hazırlanmasına yönelik bakışının olumlu olduğunu gösteriyor.

"Türklerin karşısına ne kadar Kürt çıkarırsak o kadar Türk koparırız. Kürtlerle Türkler karşı karşıya gelirse taviz alırız diyorlar. Türk Kürdü ezmeli, Kürt Türk'ü vurmalı. Birgül Ayman kimdir? MHP ve CHP katı laik bir mezheptir. Faşist CHP olduğu gibi duruyor. CHP ve MHP'nin ulusalcılığı Hitler milliyetçiliğinin aynısıdır. Zaten kuruluş tarihi de aynıdır. Yapılması olası demokratik bir anayasanın önüne de ilk bunlar dikilecekler" ifadelerini kullanan Öcalan'a göre MHP ve CHP, Türkiye'de mevcut anayasanın temel unsurları.

Yeni anayasanın Meclis gündemine gelmesiyle birlikte tartışmaların daha da yoğunlaşacağı tahmin edilirken Ankara kulislerinde sıkça dillendirilen iddialara göre HDP, anayasa süreciyle birlikte yeniden uzlaşma sürecine dönmeyi parti organlarında tartışıyor.

Partiye yakın bazı isimler, çatışmalı dönemin uzun sürmesinin hem Kandil hem İmralı hem de PKK'ya destek veren aşiretler tarafından istenmediğini kaydederken yaz aylarında HDP'nin politik çözüm için yeni bir hamle yapabileceğini dile getiriyorlar.

Haber Ara