Dolar

32,4696

Euro

34,8542

Altın

2.445,88

Bist

9.881,94

Neden her sabah baş ağrısıyla uyanıyorum?

Baş ağrısının belirtileri büyük ölçüde aynı olsa da nedenleri çok farklıdır. Her gün baş ağrısıyla uyanıyorsanız, bunun nedeni ne tür bir baş ağrınız olduğuna bağlıdır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-08 15:51:13

Neden her sabah baş ağrısıyla uyanıyorum?

Baş ağrısının belirtileri büyük ölçüde aynı olsa da nedenleri çok farklıdır. Her gün baş ağrısıyla uyanıyorsanız, bunun nedeni ne tür bir baş ağrınız olduğuna bağlıdır.  'Express.co.uk' baş ağrınızın nedenini öğrenmek için Healthspan Tıbbi Direktörü Dr. Sarah Brewer ile sohbet etti.

a_7

Baş ağrısına ne sebep olur?

Dr Brewer'a göre 100'den fazla baş ağrısı türü vardır ve nedenleri farklılık gösterir.

“Bazıları travma, aşırı ilaç kullanımı, vasküler bozukluklar (felç, dev hücreli arterit), menenjit gibi enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, sinüzit, tümörler gibi tanımlanabilir altta yatan tıbbi nedenlerle ilişkilidir.

Bazı baş ağrıları, trigeminal nevralji gibi anormal sinir hissini içeren yüz ağrısıyla ilişkilidir.

Bazı baş ağrıları, başka bir altta yatan sağlık durumuyla ilişkili değildir ve gerilim tipi baş ağrısı, migren, küme baş ağrısı ve dondurma yemek gibi soğuk uyaranların neden olduğu baş ağrısını veya cinsel aktivite de dahil olmak üzere egzersizi içerir.

Bununla birlikte, en yaygın baş ağrısı, tüm baş ağrılarının yüzde 90'ına neden olan birincil baş ağrısıdır.

Gerilim baş ağrıları birincil baş ağrılarının yüzde 40'ını ve migren yüzde 10'unu oluşturur.

Gerilim baş ağrıları hafif ila orta şiddettedir ve başın her iki tarafında hissedilir.

Ağrı türü, zonklayan bir ağrıdan ziyade sabit bir ağrıdır ve sürekli bir basınç veya kafatasının tepesinde, başın arkasında veya her iki gözün üzerinde sıkı bir daralma hissi verir.

Migren, her zaman olmamakla birlikte, genellikle başın bir tarafında daha kötü olan ve bir gözün etrafında ortalanan şiddetli bir ağrıdır.

Migren geçiren çoğu insan, mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık ve muhtemelen bir aura veya görsel semptomlarla birlikte gelen şiddetli zonklama, nabız gibi atan veya çarpan bir baş ağrısı olduğunu söylüyor.

Küme baş ağrıları, yaşayabileceğiniz en şiddetli ağrı türlerinden biri olarak bilinir, ancak bunlar bir seferde bir ila üç hafta sürer.

headache-causes-types-symptoms-morning-1380988

Dr Brewer, bu tür baş ağrılarının intihar baş ağrısı olarak adlandırıldığını söyledi ve şöyle açıkladı:

 “Bir gözün tıkanması ve sulanması ve aynı taraftaki burun deliği genellikle tıkalı ve yüzde terleme veya kızarma ve göz kapağında şişme yaşayabilirsiniz. Ağrı üç saate kadar sürer ve kaybolmadan önce bir ila üç hafta boyunca düzenli olarak - genellikle günün aynı saatinde ve genellikle sabahın erken saatlerinde sizi uykudan uyandırarak gelir.

Hastalar ataklar arasında gayet iyi durumda olsalar da, ağrı o kadar şiddetli ki çoğu kişi bir sonraki olayın (melontofobi) meydana gelmesinden korkuyor.

Nedeni bilinmemekle birlikte beynin bir kısmının (arka hipotalamik gri madde) aşırı aktivasyonunu içerir.

Küme baş ağrıları ile gerilim tipi veya migren arasındaki fark, zamanlamadır. Her sabah tutarlı bir şekilde birkaç saat içinde kaybolan bir baş ağrısıyla uyanıyorsanız, bu bir küme baş ağrısı değildir.

Küme baş ağrısı bir seferde haftalarca sürer ve sonra kaybolur.” Neden her sabah baş ağrısıyla uyanıyorum?

ab_5

Her gün baş ağrısıyla uyanıyorsanız, bu muhtemelen gerilim tipi bir baş ağrısı veya muhtemelen bir migren olacaktır.

Bununla birlikte, Dr Brewer, her sabah neden baş ağrısı yaşadığınızı açıklayabilecek diğer olası baş ağrısı nedenlerini listelemiştir.

Onlar: Cinsel aktivite  Kafein yoksunluğu Aşırı parasetamol veya ibuprofen kullanımının geri tepme etkisi  Hassas kişilerde gıda katkı maddeleri (örnek: Monosodyum glutamat) Adet öncesi hormon dalgalanmaları Dondurma veya çok soğuk yemek

"Her sabah neden baş ağrısı çektiğinizi anlamak için bir baş ağrısı günlüğü tutmalısınız" diyen Dr Brewer şunları söyledi: “Baş ağrısı günlüğü tutmak, uykusuzluk, stres, öğün atlama, yorgunluk, stresten sonra gevşeme (hafta sonu migreni olarak adlandırılır) gibi kişisel tetikleyici faktörleri belirlemeye yardımcı olabilir. Belli yiyecekler sizi tetikliyor olabilir.”

Dr. Brewer,  tetikleyici yiyeceklerin migren oluşmadan 24 ila 48 saat önce normal olarak yenildiğini veya içildiğini belirterek, "Düzenli yemek yerseniz, sakinleşirseniz, alkol kullanmazsanız, tetikleyici yiyeceklerden kaçınırsanız ve günlük D Vitamini, Vitamin B2 ve Magnezyum tabletleri alırsanız baş ağrısı geçebilir" uyarısında bulundu.

Dr. Brewer, "5-HTP ve Feverfew gibi alabileceğiniz başka baş ağrısı takviyeleri ve ilaçlar da vardır, ancak önce tavsiye için bir doktora görünmelisiniz" dedi.

Kaynak: Express

 

Haber Ara