Dolar

32,4655

Euro

34,7249

Altın

2.438,63

Bist

9.894,34

'Necip Hablemitoğlu Alman vakıfları ve Fetullah Gülen davaları için raporlar hazırlıyordu'

Abdulkadir Selvi 'Hablemitoğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman vakıfları ve Fetullah Gülen davaları için raporlar hazırlıyordu' diyerek, suiakstçi Nuri Gökhan Bozkır'ın da 'sauna çetesi ve Şanlıurfa’daki MİT TIR’ları davasının kilit ismi' olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 09:31:13

'Necip Hablemitoğlu Alman vakıfları ve Fetullah Gülen davaları için raporlar hazırlıyordu'

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının 17'nci yıl dönümünde, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır (45) dün Ukrayna'da yakalandı.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK'dan ihraç edilen Bozkır'ın iadesi için harekete geçildi.

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Necip Hablemitoğlu'nun cinayetindeki FETÖ izine ilişkin bir bölüm ayırdı.

İşte yazının ilgili bölümü:

Öncelikle Necip Hablemitoğlu suikastının kilit isimlerinden eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır'ın Ukrayna'da yakalandığı haberine imza attıkları için DHA muhabirleri Hilal Öztürk ve Sonat Kerem'i tebrik ediyorum.

AK PARTİ İKTİDARININ İLK ve SON FAİLİ MEÇHULÜ

Necip Hablemitoğlu öldürüldüğünde, “Eyvah! Yine faili meçhuller sürecine giriyoruz” demiştik. Çünkü AK Parti iktidarının daha ilk ayı dolmamıştı. 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetleri izlemiş gazeteciler olarak, Türkiye'nin yeni bir faili meçhul sarmalına girmesinden ürkmüştük. Çünkü Hablemitoğlu suikastı, AK Parti döneminin ilk ve son faili meçhul cinayeti olarak kalacaktı.

1_268
Suikastçi Nuri Gökhan Bozkır

SUİKAST NEDEN AYDINLATILAMADI?

Peki üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen Hablemitoğlu suikastı neden aydınlatılmadı? Çünkü uzun süre MİT ve Emniyet'teki FETÖ'cü yapılanma suikastın aydınlatılmaması için gereken her şeyi yaptı. Delilleri yok ettiler, Ergenekon sürecinde buldukları gizli tanıklar aracılığıyla başkalarının üzerine yıkmaya çalıştılar. Hatırlarsanız, Zekeriya Öz'ün “aslanım” dediği bir Osman Yıldırım vardı. O da dahil olmak üzere birçok tanık Hablemitoğlu suikastını yanlış adreslere yönlendirmek için her şeyi yaptılar.

SUİKAST NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Peki Hablemitoğlu suikastı neden bu kadar önemliydi? Çünkü Hablemitoğlu, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman vakıfları ve Fetullah Gülen davaları için raporlar hazırlıyordu. Adil Öksüz başta olmak üzere FETÖ'cülerin Almanya tarafından himaye altına alınması bu açıdan bana hiç şaşırtıcı gelmemiştir.

2_261

SUİKASTÇİ NURİ GÖKHAN BOZKIR TÜRKİYE'YE GETİRİLMELİ

Özel kuvvetlerden atılma eski bir subay olan Nuri Gökhan Bozkır, aynı zamanda sauna çetesi ve Şanlıurfa'daki MİT TIR'ları davasının da kilit isimlerindendi. O nedenle Türkiye'ye getirilebilirse çok şeyi aydınlatabileceğini düşünüyorum. Sauna çetesi, gizli kameralarla tespit edeceği seks görüntülerini siyasilere karşı kullanmayı planlıyordu. Saunanın arşivi hâlâ ele geçirilemedi. Nuri Gökhan Bozkır, bu konuda bilgi verebilir.

SORULAR...

Hablemitoğlu suikastı, içinde birçok sırları barındırıyor. Şimdilik sadece birkaç soruyu sormakla yetineceğim. Hablemitoğlu öldürülmeden kısa bir süre önce kim ya da kimlerle görüştü? MİT müsteşarlığı için ismi gündeme geldi mi? FETÖ, Hablemitoğlu MİT müsteşarı olacak şeklinde bir bilgiye ulaşıp suikastın düğmesine bastı mı Sorular... Sorular..."

3_182
Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde suikaste kurban gitmişti

4_139
Hablemitoğlu'nun cenazesine dönemin Başbakanı Abdullah Gül başta olmak üzere hükümet üyeleri de katılmıştı.

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Necip Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi'nde akademisyenken, Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalarıyla tanınıyordu.

Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürüten ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol alan Hablemitoğlu'nun ismi 1990'ların sonunda, Alman vakıfları ve devletteki Fethullahçı yapılanmaya yönelik araştırmaları ile gündeme gelmişti.

18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapatan Hablemitoğlu'nun, ölümünden önce Fethullahçı örgüt ile ilgili bir çalışma yaptığı ortaya çıkmıştı.

Daha sonra ailesi tarafından “Köstebek” ismiyle yayımlanan kitapta, Fethullahçıların devlet içerisine nasıl sızdıkları ve askeri darbe dahil olmak üzere devleti ele geçirme planı yaptıkları en ince detayına kadar anlatılıyordu.

 

 

Haber Ara