Dolar

32,4432

Euro

34,7597

Altın

2.441,10

Bist

9.919,12

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 20:13:54

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
Yeşiller Partisi Milletvekili ve Mısır Sorumlusu Franziska Brantner, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasının onanması sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "sesini yükseltmesini" istedi.

Mursi'ye verilen idam cezası sonrası AA muhabirinin sorularını cevaplayan Brantner, verilen ölüm cezasının uzun süredir devam eden keyfi ve kabul edilemez mahkeme kararlarının en alt noktası olduğunu vurguladı.

Kararın Mısır'ın mevcut rejiminin daha önce olduğu gibi Müslüman Kardeşler'e savaş açmasının bir sonucu olduğunu belirten Brantner, "Bu karar sayesinde Müslüman Kardeşler, El Kaide ve DAEŞ ile bir tutulmuştur" ifadesini kullandı.

Brantner, "Karar sayesinde Mısır'ın mevcut rejimi ülkedeki ve bölgedeki krizin üstesinden gelme şartlarını derinden yaralamıştır" ifadesini kullanarak, kararın özünde ulusal uzlaşmanın sağlanmasını kuvvetlendirmesi gerekirken, kararın ulusal uzlaşmayı boğduğunu belirtti.

Alman Hükümeti'nin iki hafta önce Mısır'ın şu anki Cumhurbaşkanı Sisi'ye kırmızı halı serdiğini hatırlatan Brantner, şu değerlendirmelerde bulundu:

"CDU ve CSU Birlik Partileri'nin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder Mısır'daki hukuki durumunu övmüştür. Eğer Bayan Merkel ölüm cezası konusundaki eleştirilerinde ve tutumunda samimiyse, Mursi hakkında verilen bu ölüm cezasına karşı sesini yükseltmelidir."

-Mursi başka bir ülkeye gönderilmemeli

Brantner, ölüm cezasının doğal olarak kendi değerleriyle uyuşmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Mursi'nin başka bir ülkeye gönderilmesi bizim görüşümüze göre söz konusu değildir. Yeşiller iki hafta önce Sisi'nin Almanya'ya davet edilmesini protesto etmiştir. Alman Hükümeti (bu davetle) kendinin (konuyla ilgili) önceki görüşlerini yok saymıştır. Sisi Almanya'ya Mısır'daki parlamento seçimleri yapıldıktan sonra gelebilmeliydi."

Haber Ara