Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

‘Mursi birkaç gün içinde idam edilebilir’

Mısır’da halkın seçimle göreve getirdiği Mursi’ye geçtiğimiz ay idam cezası verildi. Mursi’ye verilen cezanın tepkileri tüm dünyada sürerken, idam cezasının birkaç gün içinde uygulanacağına dair iddialar ortaya atıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-23 15:11:12

‘Mursi birkaç gün içinde idam edilebilir’

Mısır'da 2012 yılında ilk defa seçimle Cumhurbaşkanlığı makamına gelen Muhammed Mursi'nin önümüzdeki birkaç gün içinde idam edilebileceğine dair iddialar yayılmaya başladı. Özellikle Mısır Adalet Bakanlığı'ndan ve yabancı ülkelerdeki Mısır Büyükelçilikleri'nden sızdırılan bilgiler, Mursi hakkında verilen idam kararının çok yakın bir zamanda uygulanabileceği yönünde.

Mısır Adalet Bakanlığı ve Mısır'ın diğer ülkelerdeki Büyükelçilikleri, Mursi'nin hakkında verilen idam cezasının bayramdan hemen sonra uygulanabileceğine dair istihbarat paylaşımında bulundu.

Sisi Almanya'da başka, Mısır'da başka konuştu

Geçtiğimiz Haziran ayında Almanya'yı ziyaret eden Sisi, Merkel'in “Almanya idam cezasına karşı” sözleriyle tepki göstermesi üzerine idama ilişkin ” İdam kararının mahkemenin birinci aşamasında verildiğini vurgulamak istiyorum. Yani daha üst mahkemeler var. Bu konuda ne yapabileceğimi söylemek istemiyorum. Sürecin devam etmesine izin verelim. Ne olacağını zamanı geldiğinde göreceğiz.” demişti. Ancak Sisi, Mursi'ye idam cezası veren Başsavcı Hişam Berekat'ın öldürülmesinin ardından cenazede yaptığı açıklamada “İdam kararlarını en kısa zamanda uygulayacağız” diyerek daha önce yaptığı konuşmanın tam tersi niteliğinde ifadelere yer verdi.

Sisi'nin öldürülen Başsavcı Berekat'ın cenazesinde yaptığı kin dolu açıklamalardan sonra, Mısır Büyükelçiliklerinin Mursi hakkında verilen idam kararı ve gerekçelerinin Arapça'dan İngilizce'ye çevrilerek Mısır Büyükelçilikleri'ne gönderildiği belirtildi. Mısır'ın böyle bir hamle yapması ve Mısır Adalet Bakanlığı'ndan sızdırılan istihbaratlar Mursi'nin bayramın hemen akabinde idam edileceği şeklinde yorumlandı.

Hem müebbet hem idam

Darbenin gerçekleştirildiği Temmuz 2013'den bu yana “Casusluk” davasında müebbet hapse mahkum edilen Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında “Hapishaneler baskını” davasında ise idam cezası verildi.

Haber Ara