Dolar

32,4438

Euro

34,7690

Altın

2.441,91

Bist

9.942,87

Murat Bardakçı'dan Şeyhülislam Mustafa Sabri yazısı

Murat Bardakçı, Mustafa Kemal Atatürk hakkında ölüm fetvası verdiği iddia edilen ve bu sebeple Tokat'ta adı verilen İmam Hatip Lisesinden ismi kaldırılan Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi için dillendirilen iddiaları yalanladı ve 'Ölüm fetvasını veren ismi Mustafa Sabri değildir' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 17:07:29

Murat Bardakçı'dan Şeyhülislam Mustafa Sabri yazısı

Tarihçi Murat Bardakçı, Mustafa Kemal Atatürk hakkında ölüm fetvası verdiği iddia edilen ve bu sebeple Tokat'ta adı verilen İmam Hatip Lisesinden ismi kaldırılan Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi için bugünkü köşesinde bir yazı kaleme aldı. Bardakçı, Mustafa Kemal ve Kuvâ-yı Milliye hakkındaki idam fetvasını Şeyhülislam Mustafa Sabri'nin değil "Dürrizâde Abdullah Beyefendi"nin verdiğini söyledi.

Bardakçı "Mustafa Sabri Efendi'nin Damad Ferid Paşa ile beraber Sevr Andlaşmasını imzaladığı" iddialarını da yalanladı.

İşte Bardakçı'nın o ifadeleri:

"ÖLÜM FETVASINI O YAZMADI"

Fetvanın tarihi 10 Nisan 1920'dir ve o tarihte “meşihat” ta, yani şeyhülislâmlık makamında Dürrizâde vardır. Dürrizâde 5 Nisan ile 30 Temmuz 1920 arasında, yani 3 ay 25 gün boyunca şeyhülislâmlık yapmış ve bu pisliği işte o sırada etmiştir.

Damad Ferid Paşa beş hükümet kurmuş ama Mustafa Sabri'ye beş değil, dört hükümette görev vermiştir. Kurduğu dördüncü hükümetin sadrazamı Dürrizade Abdullah Efendi'dir ve fetva rezaleti bu hükümette yaşanmıştır.

SEVR ANLAŞMASI İDDİALARI

Sevr Andlaşması'nın altında Damad Ferid'in, Mustafa Sabri'nin yahut hükümetin imzası yoktur; bu utanç belgesini Türkiye'nin Bern'deki olağanüstü temsilcisi ve tam yetkili ortaelçisi Reşad Halis Bey ile her ikisi de “Âyân Meclisi Üyesi” yani “senatör” olan Rıza Tevfik Bey (Bölükbaşı) ve Hâdi Paşa imzalamışlardır.

Haber Ara