Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Muhalifler: Rusya Astana'da Cenevre'yi zayıflatmaya çalıştı

Suriye Milli Hareketi Siyasi Büro Başkanı İmadeddin Raşid, 'Rusya'nın Astana görüşmelerini politize etme, askeri içeriğini siyasi içeriğe dönüştürme çabaları vardı. Biz Astana'da Cenevre'ye alternatif istemedik. Bu bağlamda Türkiye'nin rolü dengeleyici oldu' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 13:10:15

Muhalifler: Rusya Astana'da Cenevre'yi zayıflatmaya çalıştı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'dan Muhammed Şeyh Yusuf'a konuşan Raşif, Rusya'nın Astana'da eskisinden daha dengeli olmaya ve bazı güvenceler vermeye çalıştığını ancak görüşmeleri siyasi çözüm için yeni bir platforma dönüştürme çabasının sorun teşkil ettiğini söyledi.

İşte Raşid'in açıklamaları:

"RUSYA, CENEVREYİ ZAYIFLATMAYA ÇALIŞTI"

"Rusya'nın bu çabalarıyla daha önce onayladığı Cenevre kartını zayıflatmaya çalıştı."

RUSYA'NIN ANAYASA TASLAĞI

"Muhaliflerin buna tepkisi gayet açıktı. Anayasa konusu Suriye'de istikrar sağlandıktan sonra konuşulabilecek bir mesele."

HEDEF CENEVREYDİ

"Muhalifler, Astana'da anayasayla ilgili hiçbir şey almadı. Bunu Rusya gündeme getirdi. Rusya bu yolla gizli bir mesaj vermeye çalıştı. Ama boşuna. Rusya'nın bu yöndeki çabaları genel olarak Cenevre sürecini başarısızlığa uğratmak içindi. Moskova yönetimi, planlarını gerçekleştirmek için Astana'da muhaliflere nispeten yumuşak yaklaşarak pragmatist bir tutum benimsedi, ancak başarılı olamadı. Bu nedenle Cenevre görüşmelerinin ertelenmesi yönünde girişimde bulundu."

BİGİLENDİRME 6 ŞUBAT'TA...

Raşid ayrıca Moskova'nın muhaliflere ateşkes ve ateşkesi gözlem mekanizması ilgili detaylı bilgiyi 6 Şubat'ta verecek olmasıyla ağırdan alma yoluna giderek bu şekilde de Cenevre sürecini başarısızlığa uğratmaya çalıştığını söyledi.

ATEŞKES İHLALLERİ

"Moskova yönetiminin ateşkesi sağlayamaması çok normal. Çünkü sahadaki güçlerin çıkarları farklı farklı
."

İRAN'IN DURUMU

"İran siyasi projesini bölgeye dayatmak ve Suriye üzerinden Lübnan'daki konumunu güçlendirerek Körfez ülkelerini endişelendirmek istiyor. Irak'ta konumu güçlendirdi, Suriye'de de bunu yapmayı hedefliyor."

TRUMP'IN GÜVENLİ BÖLGESİ

"ABD'de yeni yönetimin söyledikleri, önceki yönetimlere göre daha çok hayata geçirilecek izlenimi veriyor. Barack Obama vakit kazanmaya çalıştı. İki adım atıyorsa on adım geri gidiyordu."

"GÜVENLİ BÖLGE TÜRKLERİ MEMNUN EDER..."

"Güvenli bölge Türkleri memnun eder. Geçiş hükümetine ve bazı muhalif partilere çalışmak için iyi bir alan açar. Güvenli bölgeler konusunda Türkiye ve Suriye muhalifler arasında koordinasyon gerekiyor. Muhaliflerin güce ihtiyacı var. Türkiye de güçlü bir ortak."

CENEVRE ERTELENMİŞTİ

Cenevre'de 8 Şubat'ta yapılması planlanan görüşmeler 20 Şubat'a ertelenmişti. İlk ertelenme duyurusunu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yapmıştı.

 

Haber Ara