Dolar

32,4645

Euro

34,8396

Altın

2.446,06

Bist

9.908,65

Muhalefetin ‘Fırat Kalkanı’ yorumu

MHP operasyonu destekliyor. CHP, IŞİD’le mücadelede hükümeti samimi bulmuyor. HDP ise, operasyonu 'Kürtlerin kazanımlarını boğmaya yönelik' buluyor. İşte, meclisteki partilerin ‘Fırat Harekâtı’ ile ilgili yorumları.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 20:36:36

Muhalefetin ‘Fırat Kalkanı’ yorumu

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Fırat Kalkanı operasyonunu desteklediklerini açıkladı.

"Milliyetçi Hareket Partisi, Celabrus'a yönelik başlatılan askeri harekâtı çok olumlu bir gelişme olarak görmekte ve bütünüyle desteklemektedir. Siyasi iradenin kararlı ve tavizsiz tutumunun arkasında milletçe durduğumuzu bu vesileyle açık ve güçlü bir şekilde ifade etmek isterim. Bu bölgedeki Türkiye-Suriye sınırının güvenliğinin tam olarak sağlanması, IŞİD'in lojistik ve insan kaynakları ikmal yollarının kesilmesi ve sınırımızdan terörist sızmalarının önlenmesi en acil ihtiyaçtır. Cerablus ve mücavir alanların İŞID unsurlarından temizlenmesi, Türkiye'ye yönelik güvenlik tehdidinin bertaraf edilmesinde çok önemli bir adım olacaktır"

"KÜRT KORİDORUNUN ÖNÜNE GEÇİLMESİ, HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

AA'nın haberine göre; Bahçeli, yazılı açıklamasında IŞİD'den arındırılacak bu bölgeye PKK/PYD'nin yerleşmesinin önlenmesi gerekliliğine de dikkat çekti.

"Türkiye'nin sınırına mücavir bölgeler PKK'nın Suriye kolu PYD'nin ve IŞİD'in kontrolüne girmiştir. PKK/PYD, Suriye sınırımız boyunca üç sözde kanton oluşturmuştur. Nihai amaç, bu üç kantonu birleştirip daha da genişleterek sınırımız boyunca Barzani modelinde özerk yönetim bölgesi oluşturmaktır. İlerde bu bölge bağımsız Suriye-Kürt Devleti'ne dönüştürülecektir. 'Dört parçalı büyük Kürdistan' hayalinin Irak'tan sonra Suriye bölümü de bu şekilde hayata geçirilecektir. PKK'nın Kobani ile Afrin kantonları arasındaki bölge de uzunca bir süredir IŞİD'in kontrolü altındadır. IŞİD'in bu bölgedeki mevcudiyeti ve yaşanan yoğun çatışmalar sınır bölgemizdeki yerleşim alanlarımız için çok vahim güvenlik riskleri oluşturmuştur. IŞİD'in Türkiye'nin içinde de terör eylemi yapma potansiyeli kazanmış olduğu bir vakıadır. IŞİD'den arındırılacak bu bölgeye PKK/PYD terör unsurlarının yerleşmesinin önlenmesi, PKK'nın üç kantonunun birleştirilerek sınırımız boyunca bir Kürt koridoru oluşturulmasının önüne geçilmesi de hayati önem taşımaktadır.”

IŞİD'LE MÜCADELEDE GEÇ KALINDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, hükümetin IŞİD ile mücadelede geç kaldığını belirtti ve hükümete çağrı yaptı.

"Buradan bir kez daha hükümete açık bir çağrıda bulunuyoruz, sadece Cerablus'ta değil, kendi topraklarımız içerisinde de IŞİD'le samimi bir mücadeleye davet ediyoruz. IŞİD, bölge ve Türkiye için en önemli tehdit unsurlarından biri olmaya devam ediyor. IŞİD bir canavar. Bu canavarla içeride ve dışarıda mücadele konusunda maalesef geç kalındı.

Uluslararası hukuk ve BM kararları karşısında IŞİD'le mücadele edilmesi doğrultusunda atılan adımların mutlaka uluslararası toplum ve bölgesel aktörler tarafından desteklenmesi gerekir. Hem içeride hem dışarıda bu tehdidin bertaraf edilmesine yönelik somut önerilerimize açık bir şekilde ortaya koyduk."

"IŞİD'LE SİSTEMATİK MÜCADELEDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Böke, iktidarın, IŞİD ile mücadele etmek yerine, bu canavarın büyümesine göz yuman aktörlerin başında geldiğini ileri sürdü.

"Öyle ki IŞİD'in bir terör örgütü olduğuna dair, IŞİD'in ekonomik faaliyetlerine ilişkin BM'nin aldığı karar dışında Türkiye mevzuatında herhangi bir hüküm yok. Öyle ki siyasi irade, Irak Şam İslam Devleti adıyla kurulan terör örgütünün ismini dahi telâffuz edemiyor. Öyle ki IŞİD'e 70 ilden katılıma göz yumuluyor. Öyle ki Türkiye içindeki IŞİD hücrelerinin sistematik bir takibinden ve takip edilenlerle sistematik bir mücadelen söz etmek maalesef mümkün değil. İstanbul'un göbeğinde IŞİD piknik düzenliyor. Türkiye çapında IŞİD dergi basıyor ve bu dergide farklı sivil toplum kuruluşlarını ve bu kuruluşların mensubu vatandaşlarımızı açıkça hedef gösteriyor. Gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar tutuklanırken, IŞİD üyeleri hukuk tarafından serbest bırakılıyor. Canlı bomba eylemcileri bilinmelerine rağmen, Türkiye'de at koşturuyorlar. Sonra biz kendi evlatlarımızı, askerlerimizi Suriye'ye, Suriye girdabına IŞİD'le mücadele girdabına sokmak durumunda kalıyoruz. Ama görün ki biz kendi insanlarımızı, kendi ülkemizin sınırları içerisinde bu örgüte karşı koruyamıyoruz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, hükümetin halen IŞİD'E karşı bir topyekûn mücadeleyi ortaya koymadığını da öne sürdü.

KÜRTLERİN KAZANIMLARINI BOĞMAYA YÖNELİK

HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, düzenlediği basın toplantısında, Fırat Kalkanı Operasyonu ile Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın fiili tarafı haline getirildiğini savundu ve TBMM'nin operasyonla hakkında bilgilendirilmediğini söyledi.

"Başka bir ülkenin egemenlik alanına girme gibi çok ciddi bir durumla ilgili konuşuyoruz ama TBMM'yi bilgilendirme noktasında en küçük bir gündem bile bu saate kadar dillendirilmemiştir. Bu karar, Erdoğan ve AKP'nin yanlış üstüne yanlış yaptığı Suriye politikasında belki de geri dönülemez en büyük yanlışıyla maalesef bölge halklarının önüne getirilmiştir."

HDP Grup Başkanvekili Balüken, Türkiye'nin bu müdahalesini IŞİD'le mücadele hamlesi değil, orada Kürtlerin kazanımlarını boğmaya yönelik bir operasyonel süreç olarak değerlendirdiklerini de söyledi.

“Bu savaş kararı uluslararası hukuk nezdinde Türkiye'yi oldukça zora sokacak bir karardır. Bu karar Suriye'deki savaş ortamını daha şiddetli bir şekilde Türkiye'nin içerisine taşıyacaktır. Gelinen aşamada yanlış olarak tespit ettikleri birkaç yıllık Suriye politikasından ders alıp bir doğru politika belirleme durumu yoktur. Yanlışın üstüne yanlış ekleyerek yanlışı büyütme durumuyla karşı karşıyayız. AKP'nin ve Erdoğan'ın şu anda planlamış olduğu, CHP ve MHP liderlerinden de onay aldığı bu Suriye müdahalesini kesinlikle bir IŞİD'le mücadele hamlesi değil, orada Kürtlerin kazanımlarını boğmaya yönelik bir operasyonel süreç olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyorum."

Haber Ara