Dolar

32,5180

Euro

34,8973

Altın

2.454,80

Bist

9.882,52

Mistura: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, ABD ve Rusya'ya, her an çökebileceğini söylediği ateşkesi ve zarar gören Suriye barış görüşmelerini kurtarmaları için çağrı yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-28 09:41:14

Mistura: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

BBC'nin haberine göre BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye barış görüşmelerindeki krizle ilgili bilgi veren Mistura daha sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Mistura, Şubat ayında üzerinde uzlaşılan ateşkesin şu an 'zar zor hayatta' kaldığını söyledi.

HALEPTE HASTANE VURULDU

Habere göre Suriye'de ateşkese rağmen şiddet olayları son günlerde artmış durumda. Halep'te Esed Rejiminin hava saldırılarında bir hastane ve yakınlardaki bir binanın vurulması sonucu en az 20 sivil öldü.

Beyaz Baretler adlı sivil savunma gönüllüleri, Fransız haber ajansı AFP'ye, ölenler arasında çocuklar ile kentin muhaliflerin elindeki bölgesinde bulunan tek çocuk doktorunun da bulunduğunu söyledi.

"HASTANEYİ RUSYA VURDU"

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre ise Halep'te muhaliflerin denetimindeki Sukeri semtinde bulunan Kudüs sahra hastanesini Rus jetleri vurdu. Halep şehrinde sivil savunma yetkilisi olan İbrahim Hac İbrahim isimli bir gönüllüye dayandıırlan haberde 30 kişinin yaşamını yitirdiğini, 62 kişinin yaralandığını söyledi.

ABD VE RUSYA'YA ÇAĞRI

ABD ve Rusya'yı bu konuda işbirliğine çağıran Mistura, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in miraslarının Suriye'deki barış sürecine bağlı olacağını söyledi.

"ATEŞKES HER AN ÇÖKEBİLİR"

Bu iki ülkeden zarar görmüş barış görüşmelerini yeniden canlandırmasını isteyen Mistura, 'ateşkesin tamamen çökmekten kurtarıldığını ancak her an çökebileceğini' belirtti.

RAKAMSAL VERİLER

BM yetkilisi, 'son 48 saat içerisinde her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, her 13 dakikada ise bir Suriyelinin yaralandığını' söyledi. Mistura, barış görüşmelerinin başarılı olması için karşılıklı düşmanlıkların Şubat ayındaki anlaşmadan sonraki süreçteki düzeye düşürülmesi gerektiğini aktardı.

MUHALEFET KATILMIYORDU

Suriye barış görüşmelerinde muhalefeti temsil eden ana gövde olan Yüksek Müzakere Komitesi, Suriye yönetiminin ateşkesi ihlal ettiğini söyleyerek katılımını aksıya almıştı.

TEMMUZDAN ÖNCE 1-2 TUR GÖRÜŞME DAHA

Mistura, Temmuz ayından önce bir veya iki tur daha görüşme olacağını söyledi. Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmesiyle ilgiliyse Mistura, "Büyük meselelerde büyük ayrılıklar devam ediyor ancak daha önce olmadığı şekilde bazı alanlarda hareket var" dedi.

NE OLMUŞTU?

Suriye'de, ABD ve Rusya'nın girişimleri sonucu varılan ateşkes 27 Şubat'ta yürürlüğe girmiş, ülkede çatışmalar önemli oranda azalmıştı. Ancak son günlerde özellikle bölünmüş kent Halep çevresinde yoğunlaşan çatışlmalar, ateşkesi çöküşün eşiğine getirmişti. Ülkede beş yıl önce başlayan iç savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 7 milyona yakın göç veen Suriye'nn 3 milyon civarında vatandaşı ise komşu ülkesi olan Türkiye'de bulunuyor.

Haber Ara