Dolar

32,4673

Euro

34,7192

Altın

2.434,90

Bist

9.915,62

Mısır’ın görme engelli kadın orkestrasının başarısı

Arapçada ‘ışık ve umut’ anlamına gelen “Al Nour Wal Amal” orkestrası, 1971’de kurulan ve 44 kadından oluşan bir oda topluluğu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-29 08:44:13

Mısır’ın görme engelli kadın orkestrasının başarısı

Grup, Batı klasik müziği çalma konusunda uzmanlaşmış ancak aynı zamanda Doğu melodilerini de icra etmektedir.

Kadınlar, müzik okuyamadıkları veya şefi göremedikleri için, özel ezberleme teknikleri ve saatlerce pratik yaparak müziksiz veya fiziksel bir rehber olmadan çalmayı öğreniyor.

Orkestra, görme engelli kadınlara eğitim fırsatları ve mesleki eğitim vermek için bir grup gönüllü tarafından kurulan bir STK'nın (sivil toplum örgütü) parçası.

Orkestra üyelerinden Sumeya Muhammed orkestrayı “ikinci evi” olarak tanımlarken; “Zamanımın çoğunu burada geçiriyorum. Burası birlikte kutladığımız ve birlikte yas tuttuğumuz yer.” diyor.

Kadınlar, olağanüstü müzik yeteneklerini ve ruhlarını Kahire'deki aylık konserlere taşıyorlar ve genellikle yılda bir kez Mısır dışında, Avusturya ve İspanya'dan İngiltere ve Kuveyt'e kadar birçok ülkede sahne alıyor.

Bir başka üye DW News'e  verdiği bir röportajda: “Orkestraya 21 yaşındayken katıldım. Şimdi 59 yaşındayım. İnsanların tepkileri çok çeşitli. Müziğin haram olduğunu söyleyenler oldu. Başkaları bunun yapılacak güzel bir şey olduğunu söylüyor. Körlerin mezarlıklara gidip ölüler için Kur'an okuması gerektiğini düşünenler de var. Bu fikirleri değiştirmeye çalışıyoruz.” diyor.
 

Haber Ara