Dolar

32,5378

Euro

34,9431

Altın

2.456,53

Bist

9.888,37

Mimar Sinan kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırdığı eserler ile Dünya çapında bir ün elde eden ve günümüzde de sıklıkla adı anılan mimarlardan en önemlisi olan Mimar Sinan’ın hayat hikayesi oldukça merak edilmekte. İşte tüm detayları ile Mimar Sinan’ın biyografisi…

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-07-22 19:21:12

Mimar Sinan kimdir?

Mimar Sinan Kimdir?

Türk Tarihinde bırakmış olduğu unutulmaz eserleri ile bilinen mimar Sinan, Koca Sinan olarak da bilinmekte. Mimar Sinan 1489 yılında Kayserinin Ağırnas Kasabasında dünyaya gelmiştir. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman başta olmak üzere üç büyük padişahın sultanlığına şahitlik etmiştir. 1511 yılında Mimar Sinan henüz 22 yaşındayken Yavuz Sultan Selim döneminde uygulanan ve Rumeli ile Anadolu'da gençlerin dersaadete getirilip asker olarak yetiştirilmesi kapsamında Anadolu'dan İstanbul'a gelmiştir. Sinan burada Acemi Oğlanlar birliğine girer.Acemi Oğlanlar birliğinde yapı işlerinde görev alarak dönemin en önemli mimarları ile bulunma bir arada çalışmıştır.Mimar Sinan bu süreçte askerliği de devam eder. Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim döneminde Çaldıran savaşı ve 1516 ila 1520 yılları arasında gerçekleşen Mısır seferinde Yavuz'un ordusuna dahil olmuştur. İstanbul'a döndüğünde ise Yeniçeri Ocağı'na katılan Mimar Sinan, Kanuni Sultan döneminde özellikle Rumeli başta olmak üzere Rodos seferlerine de katılarak üstün başarılar göstermiştir. Bu başarılarından sonra ise subaylığa yükselmiştir. Ordu ile yapılan seferlerde özellikle yapı işlerinde faal görev alan Mimar Sinan, kendini bu alanda oldukça ilerletmiştir. Bu sayede Kanuni Sultan Süleyman, 2.Selim ve 3.Murat dönemlerinde üstlendiği başmimarlık görevi ile adından sıkça bahsettiren eserlere imza atmıştır.
Yaklaşık 50 yıl boyunca mimarlık görevinde bulunan Sinan Osmanlı mimarisini yeni bir noktaya taşımıştır. Doğu ve Batı'nın muhteşem uyumunu klasik dönem ile birleştirmiştir. Mimarlık süresince yüzlerce yapıta imza atan Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 okul ve darülkurra, 22 türbe, 17 imaret ve 3 darüşşifa, 7 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam ve kaydı olmayanlarla beraber, üç yüz elliden fazla yapıda başmimarlık yapmıştır. Toplamda 364 adet eseri bulunmaktadır.

Mimar Sinan'ın yaptığı eserler bazı eserler ise şunlardır;

İstanbul Süleymaniye Camii

İstanbul Şehzadebaşı Camii

Haseki Camii

Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı)

Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar)

Rüstem Paşa Camii

Sokullu Mehmet Paşa Camii

Odabaşı Camii

Hamami Hatun Camii

Ferruh Kethüda Camii

Kara Camii

Kazasker İvaz Efendi Camii

Kılıç Ali Paşa Camii

Ahi Çelebi Camii

Ebü'l-Fazl Camii

Sinan Paşa Camii

Selimiye Camii

Zal Mahmud Paşa Camii

İskenderpaşa Camii

Şemsi Paşa Camii

Sultan Süleyman Medresesi

Süleymaniye Medreseleri

Yavuz Sultan Selim Medresesi

Sultan Selim Medresesi

Şehzade Sultan Selim Medresesi

Valide Sultan Medresesi

Haseki Sultan Medresesi

Mihrimah Sultan Medresesi

Mehmed Paşa Medresesi

Haseki Külliyesi

Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi

Sultan Süleyman Han Darülkurraası

Valide Sultan Darülkurrası

Haber Ara