Dolar

32,4734

Euro

34,8374

Altın

2.450,84

Bist

9.871,34

MHP'de tüzük kurultayındaki önergeler kabul edildi

MHP’de muhaliflerin tüzük kurultayındaki tüm önergeler oy birliğiyle kabul edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 11:38:29

MHP'de tüzük kurultayındaki önergeler kabul edildi

Milliyetçi Hareket Partisi'nde 1 Kasım'dan bu yana süren Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışmasında bugün en önemli dönüm noktalarından biri olacak. Muhalifler, Genel Merkez'in “tanımıyoruz” dediği ve “korsan” olarak tanımladığı tüzük kurultayını bugün topladı.

Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen kongrede Çağrı Heyeti'nce yapılan açıklamada, noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtildi. MHP'de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 594 sayısı aşıldığı için kongre başladı. Kurucular Kurulu Üyesi ve Kurultay Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu dile getirdi. 

İMZA BİLMECESİ

Salt çoğunluk bulundu, imza atan delege sayısı kurultayın toplanması için yeterli sayıya ulaştı. Çağrı heyeti notere beyan için atılan imzaların toplamının 752'ye ulaştığını açıkladı. Ankara 13. Noterliği konuyla ilgili “MHP Kurultayı için 657 imza aldık. Kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi Pazartesi günü yapılacak” dedi. MHP Genel Merkezi'ne yakın kaynaklar ise 495 imza toplandığını savundu.

TÜZÜĞÜN 13.MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLDİ

Divan Başkanlığı için Meral Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu ile Sinan Oğan'ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu aday oldu. Dervişoğlu 456, Türkoğlu 170 delegeden imza aldı. Bir süre sonra adaylar uzlaştı ve Dervişoğlu tek aday olarak Divan Başkanı oldu. Kurultayda tüzüğün 13. maddesinde değişiklik yapılması teklifi kabul edildi.

ÇAĞRI HEYETİ'NİN GÖREVİ SONA ERDİ

Genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Meral Akşener tarafından desteklenen Musavvat Dervişoğlu, yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterildi. Aday olduğunu açıklayan isimlerden Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş tarafından da desteklendiği belirtilen, Hasan Hüseyin Türkoğlu ise 170 delegeden başkanlık için imza topladı.

Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.

Divanın oluşturulmasının ardından, Çağrı Heyeti'nin görevi de sona erdi.

"659 DELEGENİN İMZASI ALINDI"

Ankara 13. Noterliği yetkilileri, MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre'de şu ana kadar 659 delegenin imzasını aldıklarını bildirdi. 

Ankara 13. Noterliği yetkilileri, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. Hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi.

Çağrı Heyeti'nce yapılan açıklamada ise Noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtilmişti. Mükerrer imza olup olmadığı ise sayımın ardından, netleşecek. 

GENEL MERKEZ: 495 DELEGE KATILDI

MHP Genel Merkezi kaynakları ise kendilerine ulaşan bilgiye göre, kongreye Noter tasdikli 495 delegenin iştirak ettiğini öne sürdü.

KURULTAYDAN SATIRBAŞLARI

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener salona Başbakan Meral sloganları ile girdi. Akşener'in salona bu şekilde girmesi "Salona hakimiyet kurmak istiyor" algısı oluşmasına neden oldu. Diğer genel başkan adayları arasında bu durum rahatsızlık yarattı. Kısa bir gerilim yaşandı.

UZUN KUYRUKLAR

Salon dışında uzun kuyruklar oluşturan partililerin kurultay alanına girişleri sürüyor. Kongre için akreditasyon yaptıran basın mensupları ile delegeler, kayıt yaptırdıktan sonra turnikelerden geçerek salona alınıyor. Delege olmayanlar ise otelin başka bir salonunda kurulan dev ekrandan kongreyi takip edebilecek.

Otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Partililer güvenlik güçlerince üstleri aranarak kongrenin yapılacağı salona alınıyor. Delege kartı olmayanların salonun orta bölümünde girişlerine izin verilmiyor.

BAŞBAKAN MERAL SLOGANLARI İLE GELDİ

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener salona Başbakan Meral sloganları ile girdi. Akşener'in salona bu şekilde girmesi "Salona hakimiyet kurmak istiyor" algısı oluşmasına neden oldu. Diğer genel başkan adayları arasında bu durum rahatsızlık yarattı. Kısa bir gerilim yaşandı.

O MADDE DEĞİŞECEK

Olağanüstü kurultayda, parti tüzüğünün 63. maddesi değiştirilerek olağanüstü kongrelerde de seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyetinin organize ettiği tüzük kurultayını tanımayarak, 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonunda düzenlenecek kurultayı işaret etmişti.

MHP'DEKİ KURULTAY İÇİN TARTIŞMALI SÜREÇ 15 OCAKTA BAŞLADI

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

Haber Ara