Dolar

32,4639

Euro

34,8445

Altın

2.445,70

Bist

9.891,58

MHP’de muhaliflerin son hazırlıkları

19 Haziran’da Ankara’da yapılacak toplantı için bugün prova günü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-14 17:27:29

MHP’de muhaliflerin son hazırlıkları

Milliyetçi Hareket Partisi'nde aylardır yaşanan yönetim değişikliği ve tüzük tartışmalarının ardından ilk kurultay bu Pazar, Ankara'da yapılıyor. Tüzük değişikliği yapmak üzere muhaliflerin toplayacağı kurultayı Genel Merkez tanımıyor. Genel Başkan Devlet Bahçeli muhaliflerin toplamayı planladığı kurultay ile ilgili yaptığı son açıklamada, “19 Haziran dayatması kaos seviciliktir ve Milliyetçi Hareket Partisi 19 Haziran'a katılmayacaktır” dedi. Genel Merkez'in tavrı net, kurultaya katılmayacaklar ve çıkacak kararı da kabul etmeyecekler.

Ancak 15 Mayıs'ta planlanan ilk kurultay girişimi mahkemeler tarafından engellenen muhalifler bu defa kurultayı toplamakta kararlı. Kurultay için hazırlıklar çoktan başladı. Bugün ise kurultayın yapılacağı salonda “prova” yapılacak. Yani kimin hangi kapıdan salona gireceği, oturma planı belirlenecek. Tüzük değişikliği oylamasının sorunsuz yapılabilmesi için de son hazırlıklar tamamlanacak. Salonda ve salon dışında Genel Merkez'in tavrına rağmen Ankara'ya gelecek üst kurul delegelerinin güvenliği de muhalifler için önemli bir başlık. Bu doğrultuda Ankara Emniyeti ile görüşmeler sürüyor.

Gelmese de salonda posteri olacak Salonda Atatürk ve Alparslan Türkeş ile birlikte Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin dev bir posteri de asılı olacak. Ayrıca her ne kadar katılmayacağını ve kurultayın “art niyetli” olduğunu söylese de hem Devlet Bahçeli'ye hem de parti yönetimine VIP bölümünde yer ayrılacak.

Muhaliflerin yaptığı hazırlığa göre toplantının açılışında Divan Başkanı seçilecek kişi açılışı yapmak üzere Genel Başkan ya da teşkilât işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'nı davet edecek. Bu isimler salonda bulunmadığı için kurultay ilanında yer alan gündeme göre toplantı devam edecek.

Bu aşama MHP Genel Merkez'in “kurultay geçerli olmayacak” tezinin dayandığı aşama. Çünkü Genel Merkez'e göre bu, açılışın parti tüzüğüne uygun olarak yapılmayacağı anlamına geliyor. Atıfta bulunulan MHP tüzüğünün 64'üncü maddesi.

“Büyük Kongre, Parti Genel Başkanı veya teşkilât işlerini yürüten Genel Başkan Yardımcısı yahut Genel Başkanın görevlendireceği Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından usulüne uygun olarak yoklama yapıldıktan sonra yeterli çoğunluk sağlanmışsa açılır.” Muhalifler ise yönetimin açılışa davet edilmesinin yeterli olduğu, katılmazlarsa gerekli sayıda delegenin salonda bulunmasının toplantının başlaması için yeterli olduğunu savunuyor. Bir diğer tartışma da işte bu “yeter sayısı” ile ilgili.

Genel Merkez toplantının geçerli olabilmesi için delege sayısının üçte ikisinin salonda olması gerektiğini savunuyor. Muhalifler ise bu konuda hem Siyasi Partiler Kanunu'nu hem de parti tüzüğünü işaret ediyor.

Parti tüzüğü'nün 64'üncü maddesi, “Büyük Kongrenin karar yeter sayısı hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur.” diyor. Büyük kongreye tüzük değişikliği yapma yetkisi veren Siyasi Partiler Kanunu ise karar yeter sayısı ile toplantı yeter sayısı ile ilgili hükümler içeriyor.

“Siyasi Partiler Kanunu madde 14 - Büyük kongrenin toplantı yeter sayısı, büyük kongre üye tam sayısının salt çoğunluğudur. İlk çağrı üzerine yapılan toplantıda toplantı yeter sayısı bulunamıyorsa, ikinci çağrı üzerine yapılacak toplantıda toplantı yeter sayısı aranmaz. Büyük kongrenin karar yeter sayısı, kanunda veya parti tüzüğünde daha büyük bir sayı gösterilmediği hallerde, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur. Parti tüzük ve programında değişiklik yapılmasına ilişkin olan veya parti politikasını ilgilendiren konularda karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için, bunların genel başkan, merkez karar ve yönetim kurulu veya büyük kongre üyelerinin en az yirmide biri tarafından ileri sürülmüş olması gerekir. Kanunlar, parti tüzük ve parti programı çerçevesinde toplumu ve Devleti ilgilendiren konularla kamu faaliyetleri konularında karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için bu tekliflerin büyük kongrede hazır bulunan üyelerin üçte biri tarafından yapılmış olması şarttır.” Yine mahkeme yeni dava yolda Muhalifler tüzük kurultayında sadece olağanüstü kurultayda seçim yapılması için değişiklik yapmayacak. Genel Merkez'in 19 Haziran'dan sonra kullanması beklenen disiplin ve ihraç silahlarını elinden alacak değişiklikler için de önergeler hazırlanması bekleniyor. Ancak Genel Merkez tüm bu değişiklikleri tanımayacağı için bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğini şimdilik kimse bilmiyor.

Bu tartışmalar 19 Haziran kurultayının, o olmazsa Genel Merkez'in yapacağını ilan ettiği 10 Temmuz kurultayının mahkemelik olacağının bir işareti.

Haber Ara