Dolar

32,4665

Euro

34,5393

Altın

2.472,55

Bist

9.563,08

Lübnan Başbakanı Hariri'ye ne oldu?

Lübnan Başbakanı Hariri, geride bıraktığımız günlerde İran ve ülkesindeki etkin örgüt Hizbullah'ı eleştirerek istifa etti. Buradan Abu Dabi'ye geçen Hariri tekrar Riyad'a döndü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da burada Hariri ile görüştüğünü söyledi. Fakat Hariri basının karşısına geçmezken, Lübnan'dan gelen geri dön çağrısına da cevap vermiyor. Şimdi herkesin merak ettiği soru şu: Lübnan Başbakanı Hariri nerede ve neden kendisinden haber alınamıyor?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-11 11:17:45

Lübnan Başbakanı Hariri'ye ne oldu?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İran dini lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı ve eski İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti'yi Beyrut'ta kabul etmesinin ardından sürpriz bir şekilde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geçen Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran'ı ve Lübnan'da çok ciddi etkiye sahip Hizbullah'ı eleştirerek, burada bir basın açıklamasında "Şehit Refik Hariri'nin suikasta uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz. Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum" diyerek istifa etmişti.

SUİKAST İHTİMALİNE CEVAP GELDİ

Lübnan İstihbarat şefi General Abbas İbrahim, Hariri'nin gerekçe göstermesine karşılık, ülkede bir siyasetçiye yönelik suikast planına rastlamadıklarını söyledi. İç Güvenlik güçleri de buna ek olarak başkent Beyrut'taki bir suikast planını boşa çıkarttıkları haberlerini yalanladı.

RİYAD - BAE - RİYAD YOLCULUĞU

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri'nin burada zorla tutulduğu iddiaları gündemdeyken Hariri, Beyrut'a dönmedi ve istifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçti. Ardından tekrar Riyad'a döndü.

AP17308615751767-e1509828586406_1

GÖZALTI İDDİALARI

Yaşananların ardından Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğu iddiaları gündeme geldi. Birçok isim ise Hariri'nin gözaltında olduğunu düşünüyor.

BİR DAHA KAMERA KAŞRISINA GEÇMEDİ

Öte yandan Hariri, istifasını açıkladığı günden beri bir daha görüntülenmedi veya açıklama yapmadı.

UÇAĞI BOŞ DÖNDÜ

İddialara göre önceki gün Lübnan'a dönen uçağı da boştu.

FUAD SİNYORA: HARİRİ DÖNECEK

Lübnan parlamentosundaki Müstakbel grubu lideri Fuad Sinyora da konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşmesinin ardından basının karşısına geçerek, "Hariri ile iletişim halindeyiz. Hariri Lübnan'a dönecek" dedi.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise yaptığı açıklamada Hariri'nin Suudi Arabistan'da gözaltında olduğunu iddia etmiş, Lübnan'a dönmeyeceğini ileri sürmüştü.

MİŞEL AVN'DAN 'DÖN' ÇAĞRISI

Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtildi. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suudi Arabistan elçisiyle yaptığı görüşmede Başbakan Hariri'nin ülkesine dönmesini istedi. Avn, Suudi elçiye, Hariri'nin istifa şartlarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

MACRON: HARİRİ İLE GAYRİ RESMİ GÖRÜŞTÜM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da iki gün önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin ardından Suudi Arabistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Macron burada hem Veliaht Prens Muhammed bin Selman, hem de Lübnan'ın istifa eden Cumhurbaşkanı Saad Hariri ile görüştü. Macron, "Hariri ile ilgili resmi olmayan temaslarda bulunduk" dedi.

WASHİNGTON SESSİZ

ABD Dışişleri ise konu hakkındaki sorulara yanıt vermekten kaçındı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Amerikalı diplomatların Lübnan'ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri ile görüştüğünü fakat konu hakkında açıklama yapılmayacağını söyledi. Rutin basın toplantısında konuyu değerlendiren Nauert, Riyad'daki ABD'li diplomat Chris Henzel'in Hariri ile Çarşamba günü bir araya geldiğini bildirdi ve “Görüşme çok hassas ve özel diplomatik temasları içeriyor” şeklinde konuştu.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, bölgede yeni bir krizin çıkmasının yıkıcı sonuçlara neden olacağı uyarısında bulundu.

NASRALLAH: SUUDİLER SAVAŞI KIŞKIRTIYOR

Hariri krizi hakkında açıklama yapan Tahran destekli milis gücü Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, İsrail ve Suudi Arabistan'ın Sünni-Şii çatışması çıkararak savaşı kışkırttığını söyledi. Riyad'ın ülkenin tamamında savaş istediğini ve bu nedenle Hariri'yi rehin aldığını vurgulayan Nasrallah, “Eleştirsek de Hariri bizim başbakanımızdır. Hapis tutulamaz. Eğer kendi hür iradesiyle Beyrut'a gelip istifasını sunarsa ortada sorun kalmaz” dedi.

DN8IoDmX0AARRP8

'EV HAPSİNDE'

Nasrallah, Lübnan'ın başbakanlığından istifa eden Saad Hariri'nin istifasını, "Lübnan'daki siyasete Suudi Arabistan'ın görülmemiş müdahalesi" olarak niteledi. Nasrallah, Hariri'nin Suudi Arabistan'da ev hapsinde tutulduğunu söyledi.

ADİL EL CUBEYR'DEN AÇIKLAMA

Lübnan krizini değerlendiren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Hizbullah ile Beyrut yönetimini birbirinden ayırdıklarını söyledi. CNBC televizyonuna konuşan Cubeyr, “Hariri'nin girişimlerine terör örgütü Hizbullah engel oluyor. Lübnan Halkı bu gelişmelerden sorumlu değildir. Hizbullah halk üzerine hakimiyet kurmuştur. Bizim buna bir çare bulmamız gerekir” dedi. Cubeyr, İran'la direkt bir çatışmaya girmeyi arzulamadıklarını ancak ambargo uygulandığını görmek istediklerini kaydetti. Öte yandan Suudi Arabistan'ın Körfez Bakanı Samir Sebhan da, açıklamasında istifadan sonra Lübnan'da hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN NE İSTİYOR?

Londra merkezli BAE sitesi The National'ın haberine göre Suudi Arabistan'ın Lübnan krizine dair 4 senaryosu mevcut. Bunlardan ilki, Katar gibi Beyrut yönetimine abluka uygulanması. İkincisi, Hizbullah'ın olmadığı yeni bir hükümet kurulması. Beyrut'a yapılacak ciddi bir baskının sonuç verebileceği değerlendirmesini de yapan Riyad'ın son senaryosu ise İsrail'in başını çektiği bir güney Lübnan harekatı. İsrail basını bu seçeneğin ciddi bir şekilde gündemde olduğunu ifade ediyor.

İSRAİL BASINI NE YAZDI?

Haaretz'in haberine göre, ‘savaşı Suriye'den Lübnan'a taşımayı hedefleyen Körfez, İran'a karşı yeni bir cephede İsrail'in kendi ‘pis işini' yapmasını' istiyor.

İSRAİL LÜBNAN'A GİRECEK!

İsrail'in 100 savaş uçağı ile başlattığı tatbikatı genişleterek Lübnan'a girmeye hazırlandığı, ilk olarak Hizbullah hedeflerini vuracağı iddia edildi. Eğer operasyon gerçekleşirse Suudi Arabistan'ın başkentinde istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ülkeye “devlet başkanı” olarak döneceği belirtiliyor. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Haber Ara