Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

Libya’da ilk taslak anlaşma

Libya Yüksek Devlet Konseyi ve Tobruk Parlamentosu, bugün Fas'ın Bouznika kentinde, egemenlik pozisyonlarını belirleme mekanizmasına ilişkin anlaşmanın nihai taslağını imzaladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-12 20:31:07

Libya’da ilk taslak anlaşma

Fas'taki istişarelerin ardından Libya'da ilk taslak anlaşma

Libya Yüksek Devlet Konseyi ve Tobruk Parlamentosu, bugün Fas'ın Bouznika kentinde, egemenlik pozisyonlarını belirleme mekanizmasına ilişkin anlaşmanın nihai taslağını imzaladı.

Libya ihtilafının iki tarafı, Fas'ın ev sahipliğinde 10 Eylül'de başlayan Libya' krizle ilgili diyalog oturumlarının sona ermesinin ardından, Libya denetim kurumlarında bağımsız pozisyonların üstlenilmesiyle ilgili kriterler ve mekanizmalar hakkında kapsamlı bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Bir Libyalı yetkili, "iki tarafın anlaşmayı imzaladığını, iki konseyin onayı ve Libya Yüksek Devlet Konseyi başkanı Halid al-Mişri ve Tobruk Parlamentosu Başkanı Akila Salih'in imzasını beklediğini" doğruladı.

----e1599780328661

Kapsamlı anlaşma

Söz konusu anlaşma, Fas'ın kuzeyindeki Bouznika kentinde, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita'nın ev sahipliği yaptığı toplantılara katılan Libya Yüksek Devlet Konseyi ve Tobruk Parlamentosu (doğu) heyetlerinin açıklamasıyla duyuruldu.

Açıklamada, iki tarafın Eylül ayının son haftasında toplantılara devam etme konusunda anlaşıldığı belirtildi. Anlaşma sonucu yapılan sözleşmenin etkinleştirilmesi ve uygulanması ile ilgili gerekli prosedürlerin yamamlanması hedefleniyor.

Anlaşmanın belirlediği kurumlar

Anlaşmasının 15. maddesine göre bu süreçte gözetim kurumları, Libya Merkez Bankası Başkanı, Denetim Bürosu başkanları, İdari Kontrol Kurumu, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Yüksek Seçim Komisyonu üyeleri, Yüksek Mahkeme ve Başsavcılık olacak.

Ülkenin Doğu ile Batı arasındaki bölünme sebepleri göz önüne alındığında, egemen kurumların çoğu, örneğin "Milli Petrol" ve "Libya Yatırım" kurumları, ekonomik ve mali rekabet nedeniyle bu sık sık iki başlılık gösteriyor.

Darbeci general Halife Hafter'i başkent Trablus'tan, hükümet çevresinden ve diğer şehirlerden kovulmasını sağlayan bir dizi zaferin ardından, ülkedeki çatışmayı sona erdiren siyasi çözüm çabaları, atılan diplomatik adımlarla ilerliyor.

Öte yandan İsviçre'de bulunan BM misyonu, “Montrö istişareleri”nde Libyalı katılımcıların üzerinde anlaşılacak bir anayasal çerçeveye göre 18 aylık bir süre sonunda cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması gerekliliğine ilişkin fikir birliğini duyurdu.

Libya'da Hafter milislerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkesi sürdürüyor. Bazı Arap ve Batı ülkelerinin desteğiyle Hafter milisleri, petrol zengini ülkede meşruiyet ve otorite için uluslararası alanda tanınan hükümete karşı saldırılarını sürdürüyor.

Bu bağlamda BM, Fas'ın Bouznika kentindeki Libya diyaloğunun sonuçlarını memnuniyetle karşıladı ve uluslararası toplumu sonuçlarını desteklemeye çağırdı.

BM'den memnuniyet açıklaması

BM Genel Sekreteri Stephane Dujarric tarafından yapılan açıklamada ise son gelişmeyle ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“BM, Libya'daki krize barışçıl bir çözümü desteklemeye yönelik tüm kapsamlı siyasi girişimleri ve çabaları memnuniyetle karşılıyor. Fas Krallığı'nın son çabalarıyla, Yüksek Devlet Konseyi ve Temsilciler Meclisi'nden iki delegasyonun katılımı mümkün oldu. Katılımcıların toplantı sonunda yayınladıkları ortak açıklamanın yanı sıra bu ay içinde diyaloğu sürdürme planları konusunda bilgilendirildi. İsviçre'nin Montrö kentinde Libyalı taraflar arasında gerçekleşen görüşmeleri de memnuniyetle karşılıyoruz. Bu ve diğer istişarelere dayanarak, Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu, kapsamlı Libya siyasi diyalog forumunun yeniden başlaması için gerekli düzenlemeleri başlatacak. Birleşmiş Milletler uluslararası toplumu bu süreci desteklemeye çağırıyor.”

 

 

 

Haber Ara