Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

Lavrov: Trump'ın güvenli bölgeleri Libya'dakilere benzemesin

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'de güvenli bölge kurma teklifini daha açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi, sonucun Libya'ya benzemesinden endişe ettiğini belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 15:20:33

Lavrov: Trump'ın güvenli bölgeleri Libya'dakilere benzemesin

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Al Jazeera'nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de güvenli bölge kurma teklifini daha açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi,

LİBYA'YI HATIRLATTI

Benzer bir politikanın Libya'da trajik sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Lavrov, Libya'da rejim karşıtı güçlere destek amacıyla böyle bir girişimde bulunulduğunu söyledi ve aynı yolun Suriye'de denenmemesi gerektiğini ifade etti.

LAVROV: ABD İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Lavrov, ABD Dışişleri güvenli bölge planını netleştirdikden sonra meseleyi görüşmeyi umduklarını söyledi.

"LİBYA'YA BENZEMİYOR AMA" İMASI

Lavrov, Trump'ın şimdiye kadarki açıklamalarından edindiği izlenimin, mevzubahis güvenli bölgelerin Libya'dakilere benzer olmadığını da belirtti.

PRENS NAHYAN: GEÇİCİ ve İNSANİ AMAÇLI OLMALI

Prens Zayid Nahyan ise güvenli bölge fikrinin Suriye'de uygulanmasını memnuniyetle karşılayacaklarını ancak bu düzenlemenin uluslararası gözlemcilerin kontrolünde, geçici ve insani amaçlı olması gerektiğini söyledi. Nahyan, fikri kabullenmeden önce Washington yönetiminden detay beklediklerini belirtti.

LİBYA'DA NE OLMUŞTU?

Libya'da Kaddafi'nin devrilmesine giden süreçte BM Güvenlik Konseyi, sivillerin korunması amacıyla uçuşa yasak bölgeye onay veren bir tasarı kabul etmişti.

NE OLMUŞTU?

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, göreve gelişinden kısa süre sonra Suriye'de güvenli bölgeler kurma niyetinde olduğunu, amacının göçü durdurmak olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Amerikalı partnerlerimiz bize danışmadı. Bu, bir egemen karar. Bu planın, göçmenlerle ilgili durumu daha kötü hâle getirmemesi önemli. Fakat muhtemelen tüm olası sonuçların hesaplanması gerekiyor" dedi.

30 Ocak'ta Eritreli mevkidaşı Osman Saleh ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov şunları söylemişti:

"Eğer gerçekten böyleyse, o zaman BM Mülteci Yüksek Komiserliği yetkilileriyle Suriye topraklarında, ülke içerisinde yerinden edilenlerin yaşaması için alanlar oluşturulması konusu üzerinde düşünülebilir."

'SURİYE HÜKÜMETİNİN ONAYI GEREKİYOR'

"Suriye'de güvenli bölgeler oluşturma fikrine gelirsek, Amerikalı meslektaşlarımızla diyaloğumuz sırasında bu konuyu açıklığa kavuşturacağız. Fakat şüphesiz tüm bunlar için Suriye hükümetinin onayı gerekiyor."

ESED: BİZE SORULMALI

Dün akşam ise Şam'dan bir açıklama yapılmış ve "Suriye'de göçmenlerin kendilerini güvende hissedebileceği güvenli bölgeler oluşturmak için Suriye hükümeti ile anlaşmak gerekiyor" denmişti.

(HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFLARA TIKLAYINIZ)

1_122

2_105

Haber Ara