Dolar

32,4711

Euro

34,7516

Altın

2.442,25

Bist

9.915,62

Kuzey Kafkasya'da toplumu bir arada tutan unsur: Kafkas kültürü

İNSAMER, Kuzey Kafkasya'ya ilişkin bilgilerin yer aldığı bir infografik paylaştı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-02 18:11:18

Kuzey Kafkasya'da toplumu bir arada tutan unsur: Kafkas kültürü

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından Kuzey Kafkasya'ya ilişkin bir infografik paylaştı.

Kuzey Kafkasya'daki kültür, nüfus, işsizlik, göç gibi maddelerin sıralandığı infografik, Kuzey Kafkasya'da toplumu bir arada tutan unsurun Kafkas kültürü olduğunu vurguluyor.

7.5 milyon nüfusa sahip Kuzey Kafkasya'nın hangi ülkeleri içerdiği ve bu ülkelerin nüfuslarının ne kadar olduğu, kaç kişinin şehirde kaç kişinin kırsalda yaşadığı bilgilerine yer verildi.

Görselde ayrıca Rusya coğrafyasının en yüksek doğum oranlarının bu bölgede bulunduğu belirtilirken, 2018'deki göç sayısı, işsizlik ve Moskova'nın bütçenin ne kadarını karşıladığı gibi bilgiler yer aldı.

İŞTE O İNFOGRAFİK

1570024996-1ac99e

Ajans Kafkas'ın aktardığı bilgilere göre;

HALKIN YÜZDE 90'I MÜSLÜMAN

Çerkesler, Türk halkları, Vaynahlar ve Dağıstanlıların gibi unsurların oluşturduğu Kuzey Kafkasya halklarının yaklaşık yüzde 90'ı Müslüman.

Rusya'nın yürüttüğü asimilasyon ve göç politikaları sebebiyle İslam kültürü tahrip olmuş durumda. Din bireyselleşmiş fakat kimlikler etnik kültür ve milliyetçilik gibi duygularla korunmaya çalışıyor.

Stavropol Kray (Rusya'nın güneyinde Kafkas Dağlarının kuzey uzantılarında), Krasnodar Kray (Çerkez topraklarının kuzeybatısı) ve Adıgey Cumhuriyeti'nde Hristiyan nüfus çoğunluk olduğundan seküler ve modern hayat tarzı hakim.

KAFKASYA ve ÖTESİ

Karadeniz ile Hazar denizi arasında yaşayan Kafkas halkları şu şekildedir:

Abhazlar, Adige boyları, Abazinler, Kabardeyler, Karaçay-Malkarlılar, Osetler, Çeçen-İnguşlar, Kumuk, Avar, Lezgi, Dargı, Lak.

Bu halkların yaşadıkları bölge tarih boyunca Kafkasya olarak adlandırılmış ve yüksek Kafkas sıradağları ile “Kafkas Ötesi” (Transcaucasus / Zakavkaz) adı verilen Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'dan ayrılmıştır.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

69_2

Haber Ara