Dolar

32,5836

Euro

35,0060

Altın

2.464,69

Bist

9.883,45

Kuzey Irak petrolünün en büyük alacısı İsrail çıktı

Irak dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip olmasına rağmen, önce İran, sonra IŞİD’le savaşırken servetleri yağmalandı. Son olarak da IŞİD’le savaşırken, Irak Kürt Bölgesel yönetiminin denetimi altında çıkarılan petrol, 'kaçak' olarak satılmaya başlandı. Bu kaçak petrolün en büyük alıcısı ise, İsrail’in olduğu ortaya çıktı. Uluslararası pazarda petrolün fiyatı 67 ile 68 dolar arasında işlem görürken; İsrail ise, Irak petrolünü varil başına 15 ila 17 dolardan fiyat biçtiği gözlendi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-16 15:25:06

Kuzey Irak petrolünün en büyük alacısı İsrail çıktı


Irak Kürt Bölgesel yönetiminin Irak petrolünü, yasa dışı yollarla İsrail'e sattığı ortaya çıktı. Irak hükümetinin yasadışı petrol satışından rahatsız olduğu, Irak Kürt Bölgesel yönetimini uyardığı bildirildi
Irak Kürt Bölgesel yönetimi, 2012'den beri Bağdat federal hükümetin denetimi dışında petrol ihraç ettiği biliniyor.
Erbil yönetiminin, Irak hükümeti ile arasında yaşadığı problem yüzünden, Bağdat'la yapılan son Petrol anlaşması uygulamasını ertelediği biliniyor.
Petrol kaçakçılığı, Erbil ve Süleymaniye ile Türkiye sınırındaki Zaho kasabasındaki farklı Kürt grupları ile Kürdistan mafyası tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü. Kürdistan bölgesinden çıkarılan petrolün, İsrail'in işgal altında bulundurduğu Filistin limanlarına, özellikle Aşdod limanına ulaştırıldığı bildirildi.

İSRAİL UCUZ FİYATLA ALIYOR

delta.alaraby'nin haberine göre, uluslararası pazarda, petrolün fiyatı 67 ile 68 dolar arasında işlem görürken; İsrail ise, Irak petrolünü varil başına 15 ila 17 dolardan fiyat biçtiği, petrolü uzun yoldan aldığı gözleniyor.
İsrail, Irak petrolünü düşük fiyattan almasının sebebi ise, satışın yasa dışı olması.
Irak devletinin resmi kolu olan, Irak petrolünün ihracatını denetleyen “Sumo” şirketi, Kürdistan bölgesinden yapılan kaçak petrolün satışını engelleme konusunda yetersiz kalmakla suçlanıyor.
Son gelişmeler üzerine Bağdat'ta üst düzey bir yetkilinin, Adelet Bakanı Abdul Mehdi'nin talebi üzerine, Erbil ve Süleymaniye'deki kaçak petrol satışını göz yuman Kürt petrol yetkililerine dava açmaya ve kaçakçılığı önlemek için harekete geçtiği bildirildi.

KÜRTLER, ANAYASA'YA UYMA SÖZÜ VERMİŞTİ

Adalet Bakanı Abdul Mehdi ise, Irak Parlamento'sunun bu yıl bütçeyi kabul etmeden önce Kürtlerin, ‘Anayasa'ya uyma' sözü verdiğini açıklayarak; Cumhurbaşkanı Berham Salih'in Erbil ve Bağdat arasında arabuluculuk sözü verdiğini hatırlattı.

Bakan Mehdi'ye göre, bölgedeki Kürt muhalefetini "değiştiren" hareketin milletvekilleri, Bağdat'ta Federal Parlamento'da yaptıkları konuşmalarda,
Kürdistan petrolünün Türkiye ve İran üzerinden nasıl kaçırıldığına dair bilgiler verdiler.
Bu milletvekilerinin çoğu Mesut Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi ile Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne yakın olanlardı.

İSRAİL'İN AŞDOD LİMANINA GİDİYOR

Kaçak olarak satılan bu petrol, BAE ve Norveç petrol şirketi Dana Gaz tarafından Kerkük ile Erbil şehri arasındaki petrol sahası, "Baba Karkar" petrol kuyularından çıkarılıyor.
Iraklı yetkiliye göre ise, Mersin ve Türk limanlarına, bölgeden yapılan petrol sevkiyatı günde 300 bin varili buluyor.
Irak petrolu, Türk limanlarından petrol tankerleriyle Akdeniz ülkelerine ve İsrail'in işgali altındaki Aşdod limanına sevk ediliyor.
Bir Iraklı yetkili ise, Irak hükümetinin petrol izni vermediği halde, Kürdistan yönetiminin petrolu çok ucuz fiyatlarla satmasını eleştiriyor.
Iraklı yetkililer, bölgedeki partiler ve Kürt güçlerinin siyasi belirsizlikten yararlanarak, kaçak petrol satışına göz yumduğunu belirtiyor.

Irak Anayasası, “Siyonist devlet ile işbirliği” içinde olanları ihanet suçlarına dahil ederek, cezalandırılmasını emreder.
Yine Irak Ceza Kanunu'nun IV. Maddesi'ne göre; Siyonist güçlere maddi veya ahlâki olarak destek verenlerin cezası ölüm.
Ancak Irak makamları, bugüne kadar kaçak petrol satışını gerçekleştirenlere-aracı olanlara karşı harekete geçmedi.

ABD, KAÇAK PETROLÜN
İSRAİL'E SATIŞINI DESTEKLERKEN
İRAN'A SATIŞINA İSE KARŞI ÇIKIYOR

Süleymaniye kentindeki Goran (Değişim) Hareketi'nin bir üyesi ise, Kürdistan bölgesinden İsrail'e satılan kaçak petrolden alınan paraların Avrupa bankalarındaki hacmini bilmediğini söyledi. Goran'ın üyesi, “kaçakçılık ve petrol satış gelirlerin yok olması Kürtleri yok olması anlamına geliyor” dedi.
Yine Iraklı bir yetkili ise, ABD'nin Kürdistan bölgesinden Türkiye'ye kaçak petrol satışını görmezlikten geldiğini; İsrail'in, bu petrolün bir kısmından faydalandığını bildikleri için, İran'a yapılan kaçak petrol satışını ise durdurmaya çalıştıklarını öne sürdü.
Ammar el-Hakim'in önderlik ettiği Irak'taki Meclis üyesi Ali el-Budairi de, Kürdistan'dan çıkarılan petrolün bir kısımın kaçak olarak İsrail'in işgal altında bulundurduğu Filistin limanlarına gönderdiğini söyledi.
Ali el-Budairi, Irak petrolünün kaçak satışı, federal hükümetin yetkisi dışında Irak'ın düşmanlarına yapıldığını belirterek, “Iraklıların para ve servetlerine yazık oluyor.” dedi.
Kürt araştırmacı Ali Naji de, Irak Kürdistan bölgesinin topraklarından geçen petrol kaçakçılığının bölgedeki etkili partilerin bilgisi dahilinde olduğunu söyledi.
Ali Naji, “Yeni Arap" haber kanalı ile yaptığı röportajında ise, kaçak petrolün Kerkük ve Süleymaniye yoluyla İran topraklarına girdiğini belirterek;
Türkiye'ye kaçak gönderilen petrolün ise, Kürdistan Demokrat Partisi ve Dohuk'un kontrolündeki topraklardan geçtiğini söyledi.

İsrail'in, Irak'a ait kaçak petrolü satın almasının sır olmadığıyla ilgili Batı medyasında yer alan raporlarda, İsrail'in, Kürdistan'ın en büyük petrol alıcısı olduğu ve birinci sırada geldiği, İtalya'nın ise ikinci sırada yer aldığı gözlendi.

ABD'de, “Cliberdata” şirketinin 2017 yılında yayınlanan raporlarında, 2017 yılında Kürdistan bölgesinde çıkan ham petrolün yaklaşık yarısının İsrail'e ulaştığı belirtildi.
Irak yönetiminin ise, Irak petrolünü İsrail işgal makamlarına aktan bir grup Batılı şirketi cezalandırdığı öğrenildi.

KİMLİK DEĞİŞTİREREK
İSRAİL'E PETROL SATIYORLAR

Öte yandan Kahire'deki Amerikan Üniversitesi tarafından yayımlanan Kahire Uluslararası İlişkiler İncelemesi'nde yer alan bir makalede çarpıcı bilgilere yer verildi. Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald'a göre; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na gelen ham petrol tankeri “gizemli” bir şekilde radardan kaybolup, İsrail'in Aşkelon Limanı'nda ortaya çıkıyor.
Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald, konuyu anlattığı makalede olayın şahidi olan Kuveytli petrol tüccarına dayandırdığı iddiasında şunları yazdı:
İsveç'te yaşayan Kuveytli petrol tüccarı Samir Madani, gemi ve filoların varil ve rafine ürün miktarını günlük olarak takip eden “TankerTrackers.com” web sitesini kurdu. Madani, Kasım 2017'de Kuzey Irak'ın petrolünün taşındığı Ceyhan Limanı'ndan Süveyş Kanalı'na giden 1 milyon varil petrol taşıyan tanker Valtamed'in, Doğu Akdeniz'de İsrail'e yakın bir yerlerde aniden durduğunu ve kimlik transponderinin (bir nevi sinyal) kapatıldığını fark etti. Madani 10 gün sonra tankerin yeniden ortaya çıktığında daha hafif olduğunu gözlemledi.

BU OLAY DEFALARCA YAŞANDI

Ellen Wald, olayı yaşayan ve anlatan Samir Madani'nin bu olayın defalarca yaşandığını anlattığını da yazısında ifade etti. Madani'nin iddiasına göre; Valtamed tankeri, İsrail kıyılarında gizemli bir şekilde kaybolduktan sonra Kıbrıs'a gitti, daha sonra Türkiye'deki limana boş bir şekilde demir attı. Tankerleri takip eden Madani, “Valtamed, onu satın alması gerekmeyen bir ülkeye herhangi bir yerde kaydedilmemiş olan petrol taşıyordu. Başka bir deyişle, İsrail gizlice Türkiye üzerinden Kürt petrolünü satın alıyor” açıklamasında bulundu. 
Samir Madani'nin kurduğu TankerTrackers, Twitter hesabı üzerinden de “Bayanlar baylar, kayıp olan KRITI DIAMOND'ı yani takma adıyla çalışan KITON'u size sunmaktan gurur duyuyoruz.”  açıklamasını yaptı. Bu tweet'ten 4 gün sonra yeni bir tweet daha yayınlayan TankerTrackers, “MARIKA / KRITI DIAMOND, Ashkelon'a petrolü boşalttıktan sonra KITON olarak kılık değiştirmeyi unuttu.” şeklinde paylaştı.

KRITI DIAMOND İSRAİL'E GİDERKEN KITON OLDU

TankerTrackers, bir diğer ham petrol tankeri olan Mabrouk'un, Ceyhan'dan ayrıldığını, İsrail kıyılarına yakın bilinmeyen, kayıtsız bir kimlik olan Maro adıyla kaybolduğunu ve daha sonra Mabrouk kimliğiyle tekrar ortaya çıktığını tespit etti. Kriti Diamond adında bir tankerin ise aniden İsrail'de yeni bir kimlikle (Kiton) petrolü boşaltıp daha sonra Türkiye'ye dönmeden önce orijinal kimliği Kriti Diamond'a döndüğünü savundu. 

İSRAİLLİ YETKİLİLER SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI

İsrail'in Haaretz gazetesinden olayı araştıran Yaron Cohen-Tzemach konuyla ilgili ulaştığı İsrailli yetkililerden herhangi bir cevap alamadı. Konuyla alakalı sorulan sorulara, Haifa ve Trans-Israel Boru Hattı şirketindeki yetkililer, ticari konularla ilgili yorum yapamadıklarını söyleyerek cevap vermedi.

GEMİNİN BAYRAĞI MARSHALL ADALARI'NA AİT

YURT Gazetesi'nde Ankara Gündemi mahlaslı yazarı, Kuzey Irak'tan çıkan ham petrolün, Ceyhan Limanı'nda yüklendikten sonra İsrail'in Aşkelon Limanı'na gittiğine dikkat çekerken şu bilgileri aktardı: “BOTAŞ dolum tesislerine yanaşan gemi 80 bin grostonluk bir gemi. Bu geminin demirleme limanı Yunanistan-Pire Limanı. Geminin bayrağı Marshall Adaları…”

Haber Ara