Dolar

32,4408

Euro

34,7814

Altın

2.448,64

Bist

9.931,68

Kushner’den, Arap ülkelerine ‘ikna’ turu

ABD Başkanı Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in, BAE-İsrail normalleşme anlaşmasına destek vermelerini ikna etmek için önümüzdeki Eylül ayı başında Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'ı ziyaret edeceği açıklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-23 07:59:02

Kushner’den, Arap ülkelerine ‘ikna’ turu

ABD'den, İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına destek için yeni bir hamle daha...

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in, BAE-İsrail normalleşme anlaşmasına destek vermelerini ikna etmek için önümüzdeki Eylül  ayı başında Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'ı ziyaret edeceği açıklandı.

Amerikan "Axios" internet sitesi, İsrail ve Arap kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kushner, Eylül ayının ilk haftasında Beyaz Saray elçisi Avi Berkowitz eşliğinde Orta Doğu'ya bir ikna tur yapacak.

Axios internet sitesine bilgi veren kaynaklar, "Kushner, bölgedeki bazı liderlerle yapacağı görüşmeleri, daha fazla Arap ülkesini BAE örneğini izlemeye ve İsrail ile ilişkilerin tamamen normalleşmesine doğru ilerlemeye çağırmak için kullanacak" dedi.

Axios, Kushner'in Arap ülkelerine yapacağı ‘ikna' turuna ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İran İşleri Özel Temsilcisi Brian Hook'un da katılması beklendiğini belirtti. Kushner başkanlığındaki ABD heyetin, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'ı ziyaret edeceği belirtildi.

13 Ağustos'ta BAE, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri ortak bir açıklamayla, iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Emirlik-İsrail anlaşmasına varıldığını duyurdu ve işgal altındaki Batı Şeria'daki toprakların İsrail tarafından ilhak edilmesi sürecinin askıya alınmasını da şart koştu.

Daha sonra Trump, Suudi Arabistan'ın İsrail ile benzer bir anlaşma yapma olasılığını gördüğünü açıklarken, kaynaklar ABD başkanının Eylül ayında Beyaz Saray'da Emirlik-İsrail anlaşmasını imzalamak için resmi bir tören düzenlemek istediğini söylüyor.

Bu anlaşmayı imzaladıktan sonra BAE, Mısır (1979'da) ve Ürdün'den (1994'te) sonra İsrail ile barışa ulaşan ve onunla resmi ilişkiler kuran üçüncü Arap ülkesi olacak.

Kaynak: Axios + ajansları

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara