Kardeşi Nuh Gümüş Tahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazarın yakın bir zamanda kalp ameliyatı geçirdiğini, bu sabah erken saatlerde vefat ettiğini söyledi.
Gümüş, ünlü Avusturyalı Türkolog Andreas Tietze'nin de öğrencisi olan ağabeyinin gençlik yıllarında Türkiye'nin önemli düşünürlerinden Cemil Meriç'le tanıştığını ve sohbetlerine katıldığını aktardı.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Viyana'da yaşayan, ömrünü bilgi ve hikmete adayan sosyolog, düşünür değerli büyüğümüz Ekrem Tahir Gümüş'ün vefat haberi hepimizi derinden üzmüştür. Merhuma yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar dilerim." ifadelerini kullandı.
Ömrünün büyük bir kısmını çok sevdiği kitapları ve Viyana'daki kütüphanelerde geçiren yazarın cenazesinin Batman'a defnedileceği bildirildi.
1982'den itibaren Viyana'da bir tür münzevi hayatı yaşayan Ekrem Tahir'in "Babil'deki Türkiye", "Yarı Türk", "Varlık ve Hece" ve "Yaratıcı Öfke" adlı eserleri bulunuyor.
EKRAM TAHİR: GEÇ KALMIŞ BİR OSMANLI
Ekrem Tahir hakkında Avrupa merkezli Türkçe yayın organı Yeni Hareket'in yayınladığı Mart 2016 tarihli paylaşım:
Geç kalmış bir Osmanlı
Viyana'da yaşayan mütefekkir-yazar Ekrem Tahir ile bir sohbet gerçekleştirdik.
1957 Mardin-Midyat doğumlu yazar 1982'den beri Viyana'da yaşıyor.
‘Babil'deki Türkiye' ve ‘Varlık ve Hece' isimli kitaplarından sonra son olarak ‘Yarı Türk' kitabı çıktı.
Ekrem Tahir iki türkçe ve bir de almanca kitap yayınlamanın hazırlığında. Türkçe kitaplar;
1. Mütearriften Melezleşmeye
2. Latenz Mağarası
‘Latenz' gizli anlamına geliyormuş. Türk insanı latenz bir mağarada ama farkında değil diyor.
Bu iki kitaptan sonra türkçe kitap yayınlamayacağını ifade eden yazarın almanca yayınlamayı düşündüğü ilk kitabın ismi ise “İslam düşüncesinin ruhu”
Neden Viyana?
“Neden Viyana'da yaşıyorsunuz?” sorumuza bu kadar çileye kitaplar için katlanıyorum cevabını veriyor. Yani Viyana kütüphanelerinde bulunan kitaplar yazarımızı Viyana'ya bağlıyor.
Keşfedilmemiş hazine
Ekrem Tahir keşfedilmemiş bir hazine olarak Viyana'da hayatını sürdürüyor. İrfanımızın Avrupa'daki temsilcisi olan Ekrem Tahir “göller bölgesinde bir ada” konumunda.