İstanbul'un tarihi merkezlerinden Süleymaniye semtindeki ahşap cumbalı evler, "Süleymaniye'yi Yenileme Projesi" ile ihya edilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ ile Fatih Belediyesi iş birliğiyle yürütülecek projede, ilk etapta 39 ada 733 parselde toplam 707 ev yenilecek.
TAMAMI TESCİLLİ BİNALARA UYGUN HALE GETİRİLECEK
Bu yıl içerisinde başlaması planlanan projede, 102 bin 185 metrekarelik alanda tarihi olmayan binaların tamamı yıkılıp tescilli binalara uygun hale getirilecek.
Projeye ilişkin bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Süleymaniye'nin UNESCO tarafından tarihi Yarımada'da korunması gereken "dünya mirası" olarak görülen yerlerden birisi olarak kabul edildiğini söyledi.
Demir, projeyle Süleymaniye'nin kendisine ait ahşap cumbalı evlerin yeniden ihya edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Bölgedeki tarihi evlerin geçmişte korunmadığını, bir kısmının yakılıp yıkılıp yok edildiğini aktaran Demir, "Geçmişte tarihi Süleymaniye evleri çok iyi korunmadı. Şu anda boşluk olarak gördüğümüz pek çok yerde tarihi Süleymaniye evleri vardı. Bunların pek çoğu yakıldı, yıkıldı yok edildi ve yerleri otopark olarak kullanılmaya başlandı." diye konuştu.
Tarihi evlerin korunması için projenin hayata geçirileceğini dile getiren Demir, şöyle devam etti:
"KİPTAŞ ile Fatih Belediyesi'nin birlikte yürüteceği Süleymaniye'yi Yenileme Projesi'nde önemli aşamalar katedildi. Proje 39 ada, 733 parsel ve 102 bin metrekarelik alanda 707 binayı ilgilendiren büyük bir dönüşüm ve yenilemeyi kapsıyor. Süleymaniye'nin bütün alanlarındaki mevcut binaların zaten rölöveleri çıkartılmış ve planları hazırlanmıştır. Önceki dönemde yok olan bütün binaların geçmişine ait belge, bilgi ve görüntüleri toplanıyor. Belgelerden hareketle geçmişte yok edilen evlerin yeniden ihyasıyla ilgili çalışmalar yapılacak."
Özellikle 39 adanın ilk 6 adasıyla ilgili çalışmaların neredeyse bittiğini, bunların projelerinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını dile getiren Demir, "KİPTAŞ ile başlamayı planladığımız ve ciddi bir emek içeren projede, 380'i tarihi olmayan, 327 de tescilli bina var. Projeler yapılarak tescilli binalar esas alınarak diğer binalar, yükseklikleri ve mimarı tarzları tarihi binalara uygun şekilde yakılıp yeniden yapılacak. Hayalini kurduğumuz İstanbul'a ahşap, cumbalı ve en fazla üç katlı evlerin olduğu Süleymaniye'de kavuşacağız." ifadelerini kullandı.
KİPTAŞ tarafından satın alınan çok katlı binaların yıkıldığını aktaran Demir, şunları kaydetti:
"Bırakın yoğunluğu arttırmayı, koca koca binalar yıkılıp yoğunluk üçte iki oranında azaltılacak. Burada kentsel dönüşüm ve yenileme gerçekleşmiş olacak. Bizim proje uygulayacağımız alan 39 ada. Bu neredeyse Süleymaniye'nin üçte birine tekabül ediyor. Bir üçte birlik kısmında İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalar yapıyor. Süleymaniye ile Haliç arasındaki kısım da üçüncü alanımızdır. Orasıyla ilgili de şu anda fikir aşamasındayız. Üçe ayrılan Süleymaniye'nin bütünüyle ilgili bir çalışma var."
PROJENİN MERKEZİ SÜLEYMANİYE CAMİİSİ VE KÜLLİYESİ
Süleymaniye Camisi'nin Darül Şifa denilen bölümlerinin arka kısımlarında kalan yerlerin tamamıyla elden geçirileceğini anlatan Demir, "Bu yenileme, projede temelde yine Süleymaniye merkez baz alınarak yapılacak. Süleymaniye'nin komple çevresiyle ilgili çalışmalar var. Darül Şifa'nın arkasındaki yerde daha önce binalar vardı. Tarihi eserler muhafaza edildi ve diğerleri yıkıldı. Yapılacak binalarda yükseklik tarihi eserler baz alınarak yapılacak." değerlendirmesinde bulundu.
Fatih Belediye Başkanı Demir, bu yıl başlamayı planladıkları proje ile Süleymaniye semtinin, tıpkı Osmanlı'nın son ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde olduğu gibi İstanbul eşrafının yaşayabileceği, sosyal ekonomik durumları ne kadar yükselirse yükselsin yaşayanın vazgeçilemeyeceği bir yer olması arzusu, umudu ve beklentisiyle bir çalışma yürüteceklerini sözlerine ekledi.