Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'Sultan Alparslan’ın mezarı, açgözlü birkaç Alman yüzünden bulunamıyor'

'Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Türkmenistan'da bulunan mezarı için yapılan kazı çalışmaları sırasında kazı heyetindeki Alman arkeologların Aşkabat Havaalanı’nda tarihî eserlerle yakalanması çalışmaların askıya alınmasına sebep oldu. Tükmenistan verdiği izinleri iptal etti. İşte Alparslan’ın mezarı, bu birkaç açgözlü Alman yüzünden hâlâ kayıp!'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-27 11:58:20

'Sultan Alparslan’ın mezarı, açgözlü birkaç Alman yüzünden bulunamıyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Malazgirt Zaferi'nin 946. yıldönümü sebebiyle Selçuklu Sultanı Alparslan'a dair bir yazı kaleme alan Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, Sultan'ın mezarının kazı çalışmaları sırasında tarihi eser kaçakçılığı yapan birkaç Alman yüzünden bulunamadığını söyledi.

"Selçuklu Sultanı Alparslan 1072'de Horasan'da katledildi, cenazesi bugün Türkmenistan'da bulunan Merv şehrine götürülüp defnedildi ama mezarı kayboldu. Türkiye, Türkmenistan ile Alparslan'ın kabrinin bulunabilmesi için 2013'te bir protokol imzaladı, kazılara başlandı ama kazı heyetindeki Alman arkeologların Aşkabat Havaalanı'nda tarihî eserlerle yakalanması üzerine Tükmenistan verdiği izinleri iptal etti. Alparslan'ın mezarı, işte bu birkaç açgözlü Alman yüzünden hâlâ kayıp!"

Bardakçı şunları yazdı:

İKİ KAYIP MEZAR

Alparslan, Malazgirt'ten bir sene sonra, 1072'de, esir aldığı bir kale kumandanı tarafından öldürülmüş, cenazesi bugün Türkmenistan'da bulunan tarihî Merv şehrinde defnedilmiş ve aradan asırlar geçince mezarının yeri unutulmuştu... Alparslan'ın mezarının ortaya çıkartılabilmesi çabaları yıllar önce başladı, Merv'de Türkiye'nin öncülüğünde kazılar yapıldı ve ilk zamanlarda TÜBİTAK'ın, daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın yani “TİKA”nın desteği ve Alman arkeologların da katılımı ile devam eden kazılardan henüz bir netice elde edilemedi, üstelik sonuca tam yaklaşıldığı sırada kazıların durdurulması mecburiyeti ortaya çıktı.

Alparslan'ın mezarının bulunabilmesi için TİKA'nın Merv'de başlattığı ama durdurulan çalışmalardan biri:
1612332_c656873be9fad4ec78c35f817513871c

Şimdi, Alparslan'ın mezarının ortaya çıkartılma macerasını kısaca nakledeyim:

Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, Malazgirt zaferinden sonra Horasan taraflarında sefere çıkmış ve 1072'de fethettiği bir kalenin yine kendisi gibi Türk olan kumandanı tarafından henüz kırklı yaşlarının başında iken hançerlenerek şehid olmuştu... Hükümdarın naaşı Horasan'dan Türkmenistan'a götürüldü ve Merv'de babası Çağrı Bey'in kabrinin bulunduğu Cuma Camii'ndeki türbeye defnedildi... Sonra aradan asırlar geçti ve Alparslan'ın mezarının yeri unutuldu! Zira, Merv'de üç, bir tahmine göre de dört ayrı “Cuma Camii” vardı, hükümdarın bu camilerden hangisine defnedildiği bilinmiyordu, camilerin bulundukları düşünülen yerler arkeolojik alan hâline gelmişlerdi.

Kazı ekibi, hükümdarın kabrinin bu camilerden biri olan Macan'da bulunduğuna inanıyordu. Zira diğer camiler Selçuklular'ın Merv'i fethettikleri senelerden çok daha önce terkedilmiş bölgelerde kalıyorlardı, o bölgelerde eski yıllarda da kazılar yapılmıştı ama şehrin merkezindeki Macan Camii hem Selçuklu Devleti'nin önemli hükümdarlarından Sultan Sencer'in türbesine yakın bir yerde idi, hem de Alparslan'ın zehirlenerek öldürülen oğlu Melikşah'ın mezartaşı kitabesi 19. asırda burada bulunmuştu...

1612332_dc406e50c877c47bd8657087741e2659

HAVAALANINDAKİ HADİSE

2013'te, Türkiye ile Türkmenistan arasında Alparslan'ın mezarının aranması ve bulunduğu takdirde üzerine Türkiye tarafından bir türbe inşa edilmesi konusunda bir protokol imzalandı ve kazı faaliyeti bu protokolün ardından TİKA'nın da desteği ile yoğunlaştı... Ama, 2015'te tatsız bir hadise oldu: Macan Camii'nin bulunduğu ve avlusu ile beraber birkaç futbol sahası genişliğinde olan arazide kazılar, beraberce çalışan Türk ve Alman arkeologların belirledikleri 47 ayrı noktada yapılıyor, burada gelişmiş teknolojiden de istifade ediliyor, yani toprağın altını gösterebilen tarama sistemleri kullanılıyordu. Merv'in tarihî kısmındaki Gâvur Kalesi ile Sultankale'de yapılan taramalardan sonra Sultan Sencer'in mezarının bulunduğu bölgede yoğunlaşıldı ve kazılara türbenin çevresinde devam edildi. Tatsızlık işte bu sırada yaşandı: Mezarın her an bulunabileceğine inanıldığı sırada Alman heyetin bazı mensupları Aşkabat Havaalanı'nda tarihî eserlerle yakalanıp kaçakçılıkla suçlandılar, Türkmenistan verdiği kazı izinlerini iptal etti ve Alparslan'ın mezarının seneler boyu devam eden arama faaliyeti son buldu!

Türk Tarihi'nin en büyük kumandanlarından biri olan Alparslan'ın kabri, işte Türkmenistan'a giden birkaç açgözlü Alman arkeoloğun ettikleri bu iş yüzünden hâlâ kayıp!

 

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara