İlim İrfan Abidesi Hz. Aişe
İslâm ümmeti olarak, örnek alacağımız birçok sahabe var. Bu sahabelerden birisi Efendimizin sevgili eşi, mü'minlerin annesi Hz. Aişe validemizdir. Hz. Aişe (r.anha) İslâm ümmeti içerisinde, Efendimize en yakın olan şahsiyet… Kur'ân, Hadis, Fıkıh, Hukuk, Arap Edebiyatı gibi ilim dallarına vakıf olmasından dolayı onun yeri ve konumu önem arz etmektedir. Hitabetinin çok iyi olmasıyla birlikte, çok zeki ve güçlü bir hafızaya sahipti.
İslam Alimesi Hz. Aişe
Rasulullah (s.a.s.)'ın bütün eşleri mü'minlerin anneleridirler. Hz. Aişe (r.anha) hem kadınların hem de erkeklerin günümüzde örnek alması gereken bir şahsiyettir. Hz. Aişe annemizin hayatını bütün boyutlarıyla bilip, oradan kendimize bir çıkış yolu bulabiliriz. Çünkü Hz. Aişe aynı zamanda bir İslâm alimesi olup, İslâm ümmeti içerisinde fitnenin çıktığı dönemlerde, mü'minlere fikirleri ve fetvalarıyla yol göstermiştir. Bilindiği gibi Hz. Aişe çok büyük bir iftiraya maruz kaldı. İftira neticesinde Hz. Aişe eve kapandı günlerce ağladı. Neticede Allah'ın onun temiz olduğunu Rasulullah'a vahiy ile bildirdi. Bu olaya “İfk Hadisesi” denilmektedir.
Hz. Aişe'nin Eleştirel Yönü
Eleştirel bir yapıya da sahip olan Hz. Aişe, özellikle hadis konusunda çok titiz davranmış ve bu konuda zaman zaman sahabelere eleştireler getirmiştir. Onun bu titizliliği günümüzde halen hadis âlimlerine ışık tutmaktadır. Konu İslâm olduğunda bin düşünüp bir karar vermek gerekiyor. Ebu Hureyre (r.a.)'dan sonra en çok hadis rivayet eden Sahabedir.
Örnek Şahsiyet Hz. Aişe
Günümüz Müslümanları için Hz. Aişe, bir “üsve-i hasene”dir. Ondan öğreneceğimiz halen çok şey var. O bütün ömrünü İslâm'ın bekasına adadı. Böyle bir şahsiyeti yakından tanımak adına, onunla ilgi yapılmış önemli çalışmaları okumakta fayda var.
Peki, dosya konularımızda neler var?
“Hz. Aişe'nin Hayati ve Şahsiyeti”
“Kadın Fakihlerin Öncüsü Hz. Aişe”
“Hz. Aişe ve Hadis”
“Sivil İtaatsizlikten Aktif Siyasete Hz.Aişe”
“Hz. Aişe Validemize Atılan İftira (İfk Olayı)”
Dergide Yazısı Olan Yazarlar
Prof. Dr. Bünyamin Erul, Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Prof. Dr. Seyfullah Kara, Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu, Yrd. Doç Dr. Recep Erkocaaslan, Ziya Gündüz, Ahmet Varol, Abdullah Dâî, Mehmet Fırat, Süleyman Gülek, Rıdvan Sevin…