Dolar

32,2096

Euro

34,7120

Altın

2.442,48

Bist

10.218,58

Orhan Gencebay: Keşke 'batsın bu dünya'yı yapmasaydın

Sanatçı Orhan Gencebay, Habertürk TV'de yayınlanan Sevilay Yılman'ın sunduğu 'Sevilay Soruyor' programının konuğu oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-06 12:24:30

Orhan Gencebay: Keşke 'batsın bu dünya'yı yapmasaydın

Sanatçı Orhan Gencebay, Habertürk TV'de yayınlanan Sevilay Yılman'ın sunduğu 'Sevilay Soruyor' programının konuğu oldu.

İşte Orhan Gencebay'ın açıklamalarından satır başları;

"KEŞKE BATSIN DÜNYA'YI YAPMASAYDIM"

'Keşke 70'lerde o dönem olmasaydı ben de o şarkıyı yapmasaydım' diyorum. O zaman ülkemizin içinde bulunduğu durum şartlar çok kötüydü. Ben de o günleri yaşayan hisseden kişilerden biriydim. Herkeste böyle bir tepki vardı böyle bir dünya olacağına batıralım yenisini yapalım.

"YILMAZ GÜNEY ÇOK SEVDİĞİM BİR AĞABEYİMDİ"

"Rahmetli ile ben Kızılırmak Karakoyun filmi vardır onun ben onun müzik direktörlüğünü yaptım. Daha sonra bende ünlenince film çekecektim söz verdiğim bir ağabeyimiz vardı ondan sonra Yılmaz Ağabey ile beraber olacaktık sonra bazı olaylardan dolayı hapise girdi ben Erman Film'le anlaştım."

Sevilay Yılman, Orhan Gencebay'ı TRT İstanbul Radyosu'na götürdü...

"Bütün müzisyenlerin hayalinde TRT İstanbul vardır. Hele o zamanlar bende bu duygularda olan biriydim. Kazandım, girdim 10 ay sonra ayrıldım."

Neden?

"TRT'nin daha iyi olması gerektiğine inanıyordum. Aradan kaç sene 30 sene sağlam geçmiştir. Çünkü Ben Özgür olmayı seviyorum orada çalışamıyorduk özgürce ben yapamazdım. Arabesk serbest çalışmalar dediğim için birçok kişiyi tam olarak tanımlayamasak da bu şekilde bir çok kişi Suat Sayın rahmetli mesela böyle serbest çalışmalar yapardı. Ama bazı şeyleri alıp üzerine adını yazardı bunu yapmaması gerekirdi. Allah rahmet eylesin."

"HALK KİMİ SEÇMİŞSE BEN ONA SAYGI DUYARIM"

70'lerde şarkılar sağcı ve solcu diye tanımlanırdı. Böyle saçma bir şey olabilir mi?

Ben devletime son derece saygılı olan biri olarak devletimin, varlığımın, vatanımın güçlü bir şekilde ayakta durmasını isteyen bunu sağlamak için her şeyi yapabilecek biri olarak ben tabiki devletimi kim yönetiyorsa halkımızın seçimleriyle oylarıyla hangi hükümet varsa ben ona saygı duyarım. Halk seçmiş.

Peki 1980'li yıllar darbe ve sonrası Kenan Evren yönetimi o yıllarda nasıldı devletle aranız?

"Benim her zaman devletime olan saygımdan dolayı devletimi yönetmeye talip olan kim varsa halkımızın seçtiği kim varsa ben herkese iyiydim. Hiç bir kimseyle kötü değildim. Ata'mız ne diyor Atatürk'ümüz "hâkimiyet bila akay düşer milletindir" diyor." diye konuştu.

"KENAN PAŞA GELDİĞİNDE CAN GÜVENLİĞİ YOKTU"

"Kenan Paşa geldiğinde rahmetli yalnız şu vardı çok önemli bir olay Kenan Paşa geldiğinde can güvenliği yoktu. Yüzde 98 halkımız memnun olmuştu can güvenliği yoktu böyle bir şey sağlandı. Daha sonra çok yanlışlar oldu o ayrı konu yani ben ilk geliş zamanını söylüyorum. Askerimiz geldi şöyle oldu böyle oldu demiyorum ben ülkemin durumunu söylüyorum. 1978'te demin söyledin söyledim. Arabanız var mı ancak bir depo benzin alabilirdiniz bir ayda. 70 sente muhtaçtık can güvenliğimiz yoktu. Bunları özellikle yaşayan birisiyim işte batsın bu dünyayı bunun için yaptım. Böyle bir dünya olacağına batıralım yenisini kuralım daha güzel daha adil, sevgi dolu bir dünya için barış için, insanlık için 'Batsın Bu Dünya' dedim. "

Şimdi demiyorsunuz ama değil mi?

"Böyle bir ortamı yaşamak çok zor."

Ama sizin bu şarkınız üzerinden diyenler var onlara mesajınız ne?

"Ben şunu demek isterim. Ben siyasi olarak bakmadığım için ben insanlarımızın mutlu olmasına dünya insanının mutlu olmasına ve yaradanın yaratmış olduğu değerlerin korunmasına bakıyorum bunuda insanlar ve devletler sağlıyor. Bu konuda benim bir imzam dediğim kartvizitim vardır şiirim kısa, "Bu vatanın çatısı yaşam kadar kutsaldır. Yaradanım yaratmış dünya vatandır. Dil, din, cins, ırk ayırmam şu dünya gurbetinde bana Orhan diyorlar asıl adım insandır."

 

Haber Ara