Dolar

32,2667

Euro

34,9393

Altın

2.439,73

Bist

10.173,42

Khalsa Kaplanları nedir?

Khalsa Kaplanları orijinal adıyla Babbar Khalsa International, Kanada'da ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde faaliyet gösteren bir terör örgütüdür.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-03 22:18:35

Khalsa Kaplanları nedir?

Khalsa Kaplanları adını 1920 yılında Hindistan'daki İngiliz sömürge yönetimine karşı gerçekleştirilen Babbar Akali Hareketi'nden almış, Hindistan'ın Pencap eyaletinde Khalistan isimli bağımsız bir devlet kurmayı amaçlayan ve kendilerini Sih dininin prensipleriyle tanımlayan silahlı terör örgütüdür. Khalsa Kaplanları Kanada, İngiltere, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük ulusların hükümeti tarafından resmen uluslararası terör örgütleri olarak gösteriliyor.

KHALSA KAPLANLARI'NIN TANINIR HALE GELMESİ VE SALDIRI EYLEMLERİ

 Khalsa Kaplanları adını tarihe Kanishka bombalaması olarak geçen ve Kanada tarihinin ölü sayısı en yüksek terör saldırısı olarak bilinen terörist eylemle duyurdu.  

23 Haziran 1985 tarihinde, Kanada-Hindistan seferini yapan, Hindistan Havayolları'na ait, 182 sefer sayılı Kanishka uçağı Atlantik üzerinde infilak etti ve uçakta bulunan 329 kişi hayatını kaybetti. Saldırı sanıkları olarak tutuklanan Ripudaman Sing Malik ve Ajaib Singh Bagri, mahkemece serbest bırakıldı,  Eylemin asıl faili İnderjit Singh Reyat İngiltere'de yakalanıp Kanada'ya iade edildi ve suçunu itiraf etmesinin üzerine hapis cezasına çarptırıldı. Aynı tarihte Japonya-Hindistan seferini yapan Hindistan Havayolları uçağına yapılmak istenen saldırı ise bombanın uçağa ulaşmadan patlaması sonucu engellenmiş oldu.

KHALSA KAPLANLARI'NDA ÖNE ÇIKAN İSİMLER 

Temelleri Pencab'da 1978 yılında atılan Khalsa Kaplanları'nın öne çıkan bir lideri bulunmamasına rağmen Kanada'da yaptığı çalışmalar sayesinde örgütün kurulmasında Talwinder Singh Parmar önemli rol oynadı. Parmar Sihlerle, Nepal ve Doğu Hindistan'dan devrimcilerle temasta bulunarak örgütlenmesinin yaygınlaşması ve farklı kanallarla buluşmasını sağladı.

Ayrıca Parmar, Kanada'da grubun sürekli finansal kaynaklar oluşturması için ağ kurdu.

Parmar, Kanada seksiyonunun başına geçti ve  örgütün merkezi Pencab'a yerleştirildi ve 1984'ten beri önder konumunda olan Jathedar Sukhdev SinghKhalsa Kaplanları'nın lideri durumuna geldi.

1988'de Parmar Kanada'yı terk ederek gizlice Hindistan'a girdi ve yeni lider Jathedar Sukhdev Singh'le  bir görüşme gerçekleştirdi.  Ancak, bu görüşmelerin bazı görüş ayrılıklarını da su yüzüne çıkmasıyla Parmar örgütten ihraç edildi. Parmar, kendi adına bir örgütü, Babbar Khalsa International (Parmar)'ı kuran Parmar 1992 yılında Pencab'da Hint polisi tarafından öldürüldü. Yollarını ayırmış olduğu önderi Sukhdev Singh ise Hint güçlerinin Sih militanlara karşı giriştiği bir operasyon sırasında öldü. Örgütün başına ise Bhai Wadhwa Singh geçti.

Haber Ara