Tiyatro sanatçıları, milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenin açılışında, "Varillaz" grubu müzik gösterisi yaptı.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, törendeki konuşmasında, 4,5 yıllık süreçte birçok projeye imza attıklarını söyledi.
Nuhoğlu, "Karikatür Evi", "Gençlik Sanat Merkezi", "Sosyal Yaşam Evleri", "Çocuk Kültür Merkezi" ve İDEA'nın yanı sıra kreşler, akademi, spor merkezleri, parklar yaptıklarını ifade etti.
Tiyatronun kendileri için çok önemli olduğuna ve yeni projelere devam ettiklerine dikkati çeken Nuhoğlu, şöyle devam etti:
"Bütün bu projeleri hayata geçiren felsefenin temelinde insan yatıyor. İnsanın ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Hiçbir zaman bu projeleri yaparken gerekçe yaratmadık. İktidar demedik, muhalefet demedik, yapamıyoruz demedik, bizi engelliyorlar demedik. Bizi bu 4,5 yıllık süre içerisinde hiç kimse engelleyemedi. Hiçbir zaman bütçemiz yetmiyor demedik. Sağlıklı bir bütçe oluşturduk, paramızı iyi tuttuk ve bütçemizi iyi kontrol ederek bu projeleri hayata geçirebildik."
BİR YILDA TAMAMLANACAK
Aykurt Nuhoğlu, tiyatro binasının proje aşamasının 2 yıl önce başladığına işaret ederek, açılışının ise yaklaşık 1 yıl sonra yapılmasını planladıklarını dile getirdi.
Oyuncu Rutkay Aziz de demokrasi kültürünün oluşmasında belediyelere ve tiyatrolara önemli görevler düştüğünü kaydetti.
"Kadıköy Tiyatro"nun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Aziz, "Bildiğiniz gibi, Osmanlı Viyana'yı iki defa top atışına tutmuştur. Kale komutanı kralına şu haberi gönderir; 'Osmanlı'nın yoğun top atışı altındayım ama yine de halkınızı haftada 2 gün de olsa tiyatroya götürebiliyorum.' der. İyi ki Viyana'yı almamışız diyorum ben de. İnsanoğlunun yaşamında önemli anlar vardır, bu an da benim için o kadar kıymetli." ifadelerini kullandı.
Törene ayrıca Zihni Göktay, Mert Fırat, İsmail Düvenci, Gülriz Sururi, Timur Acar, Betül Arım, Emre Kınay, Cem Davran ve Tarık Şerbetçioğlu gibi sanatçılar da katıldı.
Konuşmaların ardından, İstanbul'un önemli gösteri sanatları merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanan "Kadıköy Tiyatro"nun temeli, tiyatro sanatçılarıyla birlikte atıldı.
360 DERECELİK İZLEME ALANI OLUŞTURACAK
Tiyatro oyuncularıyla uzmanların görüşleri alınarak ve dünyadaki örnekleri incelenerek projelendirilen "Kadıköy Tiyatro"nun tasarımı, mimar Özgür Bingöl ve İlke Barka imzası taşıyor.
Çağdaş tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek tasarlanan "Kadıköy Tiyatro", seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı "meydan sahne" biçimiyle, 360 derecelik bir izleme alanı oluşturacak.
Oyunun niteliğine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne, forum düzenlerinde de kullanılabilecek sahne, 400 izleyiciyi ağırlayabilecek.
Oyunculara 24 saat prova imkanı sağlayacak ve toplamda bin kişiye ev sahipliği yapabilecek tiyatro, 8 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olacak.