Dolar

32,4015

Euro

34,5496

Altın

2.382,84

Bist

10.045,74

Hicaz Demiryolu'nda restorasyon zamanı

2. Abdülhamit'in emriyle Şam ile Medine arasında inşa edilen Hicaz Demir Yolu'nun Ürdün'de kalan kısmı restore edilecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-20 17:16:08

Hicaz Demiryolu'nda restorasyon zamanı

AA'nın haberine göre Şam ile Medine arasında inşa edilen Hicaz Demir Yolu'nun Ürdün'de kalan kısmı, Türkiye'nin desteğiyle restore edilecek.

Ürdün Hicaz Demir Yolu Kurumu Genel Müdürü Salah el-Luzi, Osmanlı Devletinin mirası olarak nitelediği Hicaz Demiryolu için Türkiye'den restorasyon sözü aldığını açıkladı.

SURİYE'DEKİ SEFERLER DURDURULDU

İnşaa amacının kutsal topraklara gidenlerin yolunu kısaltmak olduğunu belirten Luzi, "Hicaz, Ortadoğu'daki en eski demir yolu. Hala kullanılıyor. Suriye'ye yapılan seferler ise son olaylar nedeniyle durduruldu" dedi.

Şu anda çeşitli amaçlarla kullanılan 9 tren olduğunu ve gelecek yıl 3 treni daha kullanmaya başlayacaklarını aktaran Luzi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mart ayının sonundaki Ürdün ziyaretinde Hicaz Demiryolu'nun restorasyonuna ilişkin bir anlaşma imzalandığını hatırlattı. Luzi, TİKA ve Ürdün Hicaz Demir Yolu Kurumu arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin şu bilgileri verdi

"Anlaşma 3 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, demir yolunun tarihine ve yapımına ilişkin resimlerle istasyonlarda kullanılan bazı aletlerin sergilendiği 3 bin metrekare büyüklüğünde 3 milyon avroluk müzenin açılması, ikinci bölüm ise ilk aşamada Osmanlı'dan kalan 9 binanın restore edilmesini kapsıyor. Son bölüm de Türkiye'nin Hicaz Demir Yolu Kurumuna 150 bin avro değerinde iş makinesi hediye etmesini içeriyor."

Demir yolları kadrolarının eğitimi için de merkezler ve enstitüler açılması gerektiğini dile getiren Luzi, bunu da Türkiye'yle işbirliği içinde olarak yapmak istediklerini söyledi.

1053714177

Hicaz Demir Yolu, Osmanlı halifesi 2. Abdülhamit'in talimatıyla 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa edilmişti.

Haber Ara