Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Ağrı'da bulunan İbranice kitaptaki el ve göz sembolü ne anlama geliyor?

Ağrı'nın Hamur ilçesinde düzenlenen operasyonda, 1000 yıllık olduğu değerlendirilen İbranice el yazması kitap ele geçirildi. Kitabın üzerinde net biçimde yer alan el ve göz sembolünün anlamı sosyal medyada merak konusu oldu.

9 Ay Önce Güncellendi

2024-04-05 09:32:55

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, bir otomobilde yaptıkları aramada, üzerinde İbranice el yazısı bulunan orta çağ dönemine ait yaklaşık 1000 yıllık olduğu değerlendirilen bir el yazması kitap ele geçirdi.

Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

EL VE GÖZ SEMBOLÜ NE ANLAMA GELİYOR?

"İbranice'de beş sayısını ifade eden ‘hameş', ‘khamsa', (Arapça'da 5), ‘chamsa', ‘Hamsa eli', ‘hameş eli' gibi biçimlerde de yazılarak ifade edilebilmektedir.

Yahudiler, kem göze karşı koruyucu bir tılsım olarak kabul ettikleri el sembolünü, yaygın olarak İbranicede ‘beş' anlamına gelen ‘hameş' kelimesinin Arapça karşılığı olan ‘hamsa' ismiyle kullanmaktadır.

Yahudi geleneğinde hamsaya, Musa'nın kız kardeşi olan Meryem'e atfen “Miryam'ın Eli” de denilmektedir. Burada, ıssız çöllerde dolaşırken İsrailoğulları'nın hayatta kalmasına Miryam'ın katkıda bulunduğu bilgisi verilmektedir.

"TANRI'NIN ELİ VE KÖTÜ GÖZ"

El şeklini koruyucu bir unsur olarak kapılarının üstüne asan Yahudiler onu “Tanrı'nın eli” olarak adlandırmaktadır. Özellikle Kuzey Afrika'da, Yahudilerin kapılarında, parmakları aralanmış el resimleri sıklıkla görülmektedir.

Hamsa, Sefared Yahudileri arasında yaygın bir sembol olarak kullanılmakla birlikte genel anlamda Yahudi kültüründe bu figürün ortaya çıkış tarihinde bir netlik bulunmamaktadır. Yahudilerin, hamsayı Tanrı'nın elini (yardımını) “çağırmak” veya avucu kullanarak “Kötü Göz”ü engellemek için kullanmış olabilecekleri belirtilmektedir.

Açıkçası ‘hamsa' ve beş sayısının gücüne olan inanış Türkiye, Suriye, Filistin, Fas, Tunus ve Cezayir gibi İslam ülkelerindeki Sefarad topluluklar arasında hüküm sürmektedir ki bu topraklardaki yerli halk da bu inanışları paylaşmaktadır.

Kaynak: Nefne Fürkan Yılmaz'ın "Yahudilik'te Hamsa İslam'da Fatıma'nın Eli" başlıklı yüksek lisans tezinden faydalanılmıştır.

Haber Ara