Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

2 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

2 Mayıs'da neler oldu? Tarihte bugün neler oldu?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 11:23:03

2 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

TİMETUK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

2 Mayıs 1519 Rönensan'ın öncülerinden İtalyan bilgin, mucit, ressam, heykeltraş Leonardo da Vinci öldü.

2 Mayıs 1808 Madrid Fransız egemenliğine karşı ayaklandı. Fransız işgaline karşı Madrid'de başlayan ayaklanma kentin ana meydanı Puerta del Sol'da kanlı bir savaşa dönüştü. Yenilen yüzlerce isyancı aynı gece Grandük Joachim Murat komutasındaki birliklerce Prado caddesinde kitleler halinde kurşuna dizildi.

2 Mayıs 1885 Anadolu'nun ilk lisesi Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi temeli törenle atıldı.

2 Mayıs 1896 Budapeşte'te düzenli olarak devam edecek ve Avrupa kara parçalarını ağlayan metro seferleri başladı.

2 Mayıs 1926 Atlantik'in iki yakası arasında ilk faks mesajı gönderildi. ABD'nin Londra büyükelçisi Alanson Bigelow Houghton'un Augustus John tarafından çizilen resmi Londra'dan New York'taki New York Times bürosuna geçildi.

2 Mayıs 1940 Tasvir-i Efkar gazetesi yayımlanmaya başladı.

2 Mayıs 1954 Genel seçimler yapıldı. Demokrat Parti 503, Cumhuriyet Halk Partisi 31, Cumhuriyetçi Millet Partisi 5, bağımsızlar 2 milletvekili çıkardı.

2 Mayıs 1973 Lübnan iç savaşı başladı.

1932 yılına ait sayımlara göre Lübnan halkının %29'u kuzey ve orta Lübnan'da ve Beyrut'un doğusunda yaşayan Maruniler; %23'ü Tripoli, Sidon ve Beyrut'ta yaşayan Sünni Araplar; %20'si Güney Lübnan'da ve Kuzey Bika'da yaşayan Şiiler; %10'u Sünnilerle aynı yerlerde yaşayan Rum Ortodokslar; %7'si Lübnan Dağının güneyinde ve yoğunlukla Shouf kentinde yaşayan Dürzîler; %6'sı Beyrut ve Zahle'de yaşayan Katolik Rumlar; ve genellikle Ermenilerin oluşturduğu %5'i ise çoğunlukla Beyrut'ta yaşayan diğer Hıristiyan gruplardan oluşuyordu.

Bu sayımda elde edilen sonuçlara göre 1946'da Devlet Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Marunilere, Başbakanlık Sünni Müslümanlara, Meclis Başkanlığı Şiilere, Savunma Bakanlığı Dürzîlere verildi. Milletvekillikleri her 11 vekilin 6'sı Hıristiyanlara, 5'i Müslümanlara olacak şekilde, bakanlıklar ve bürokratik makamlar da 2-3 Maruni, 2-3 Sünnî ve diğer gruplara birer tane olacak şekilde tahsis edildi.

1948 yılında İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi üzerine binlerce Filistinli toprakalrından göç etmek zorunda kalmıştı. "Yerleşim yerleri" hızla inşa edilirken göç edne Fİlistinlilerin büyük çoğunluğu o dönem "Doğu'nun Paris'i" olarak anılan Lübnan'a gitmişti. Başlangıçta 140.000'e yakın olan mülteci sayısı zaman içerisinde 400.000'i geçti.

O dönemde Şiiler hızlı bir nüfus artışı göstermişti. Hıristiyanlar ise Lübnan'dan göç etmeye başlamıştı. Şiiler de yönetimde dah açok hak talep etmeye başladılar.

Göç dalgası ile gelen ve Lübnan'ın güneyine yerleşen Filistinli mücahidler, Suriye'nin desteği ile İsrail'e yönelik eylemlere devam ediyordu. İsrail bu eylemlere karşı bir gün Beyrut Havalimanına baskın düzenledi. İsrail güçleri, 13 adet yolcu uçağını yerde tahrip etti. Dürzî lider Kemal Canpolat, hükümete yönelik muhalif grubun lideri olarak Filistinli gerillaların İsrail'e karşı desteklenmesi yönünde hükümete baskı yapmaya başladı.

Yaşanan hükümet krizi ilerleyen yıllarda Filistinli mücahidlere destek veren gruplar önlenemedi ve hükümet, Filsitin Kurtuluş Örgütü ile Kahire anlaşmasını imzalandı. Anlaşmaya göre, Filistinliler Lübnan kanunlarına uymak koşulu ile kamplarında silah bulundurabilecekler ve Lübnan sınırından İsrail'e yönelik saldılar düzenleyebileceklerdi. Dürzî lider Kemal Canpolat İç İşleri Bakanı olduğunda ise kamplardaki silahlanma faaliyetlerini hızlandırdı.

1970'de artan çatışmalardan zarar görmeye başlayan sivil Lübnan halkı ülke içerisinde yer değiştirmeye başladı. Ağırlıklı olarka Beyrut'a göçen halk, gecekondularda yaşamaya başladı.

Aynı yıllarda FKÖ, Ürdün'de Kral Hüseyin'i devirme girişiminde bulununca, Filistinlilerin çoğunluğu Lübnan'a sürüldü. FKÖ tarafından “Kara Eylül” olarak adlandırılan bu olay sonrasında Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ana üssü Ürdün'den Lüban'a taşındı. Lübnan halkı Filistin yanlıları ve karşıtları olarak iki kampa bölündü.

1973 Nisan'ında İsrail komandoları Beyrut'a kadar girerek FKÖ karargâhını bastı. Baskında Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ileri gelen liderlerinden üçü öldürüldü. Komandolar yakalanmadan İsrail'e döndü. Filistin taraftarı kamuoyu hükümeit İerail ile işbirliği yapmakla suçladı. Sünni Başbakan, olayda ihmali bulunan Genelkurmay Başkanı'nın görevden alınmaması halinde istifa edeceğini söyledi. Genelkurmay Başkanı görevden alınmadı. Başbakan istifa etti.

Olay sonrası Filistin Kurtuluş Örgütü ve Lübnan arasında çatışmalar başladı. Karşılıklı rehin almalar her geçen gün farklı bir krize doğru evrilirken, olaylar Lübnan uçaklarının Filistin Kurtuluş Örgütü kamplarını bombalamasına kadar tırmandı. Filistin Kurtuluş Örgütü Arap ülkelerinden acil yardım istedi. Lübnan, Suriye'nin baskısı ile anlaşmaya razı oldu. FKÖ ve Lübnan arasında Melkart Protokolü imzalandı. Buna göre Filistin Kurtuluş Örgütü Lübnan'da siyasî bir varlık olarak kabul edilecek ve kendi bölgesinde yarı-otonomi hakkı elde edecekti.

Müslüman kamuoyunda da aynı haklara sahip olabilecekleri yönünde bir propaganda başladı. Konu ülke gündemine gittikçe yayıldı ve Lübnan içinde “otonom bir idare” fikri yeşerdi.

Müslümanlar, Kemal Canpolat'ın öncülüğü ile 1974'te hükümet karşıtı güçlerin şemsiye örgütü olan “Lübnan Millî Hareketi” isimli bir örgüt kurdu. Askerî açıdan teşkilâtlanmaya, Suriye, Mısır ve Libya'dan para, silah ve eğitim desteği almaya başladılar. Hıristiyanlar ise 1973 yılından itibaren ayrı gruplar halinde milis teşkilâtlarını kurmaya başlamışlar ve ağır silahlar edinmiş, Lübnan ordusu tarafından eğitilmişlerdi.

Artık Lübnan'da on binlerce militanı olan 40'dan fazla grup faaliyet gösteriyordu. Filistin Kurtuluş Örgütü ise bu gruplar arasındaki en fazla silaha sahip olan gruptu.

Her grubun kendi bölgesini kontrol altına almaya çalıştığı bir ortamda, Filistin Kurtuluş Örgütü mensubu bir kişi Maruni kilisesinde ayin için toplananlara ateş açtı. Buna karşılık Hristiyan Falanjist milisler, Filistinlileri taşıyan bir otobüse saldırı düzenledi. Filsitin Kurtuluş Örgütü'nün Lübnan'daki askeri gücü Falanjistlerle karşılıklı havan atışları ile süren bir çatışmaya girdi. Bir süre sonra, Lübnan Millî Hareketi de Filsitin Kurutluş Örgütü ile hareket etmeye başladı. O saate kadar bazı mahalle ve sokaklarda briarada yaşayan farklı dini gruplar hızla yer değiştirmeye başladı. Herkes kendi kurduğu ve ya desteklediği milis grubun kontrol altında tuttuğu bölgelere dağıldı.

15 yıl aralıklarla devam edecek olan iç savaş 73 yılınan Mayıs ayında başlamıştı...

2 Mayıs 1999 Merve Kavkçı Genel Kurul'dan çıkarıldı.

Fazilet Partisi'nden Merve Kavakçı, milletvekili yemin törenine başörtüsü ile katıldı. TBMM'de protestolarla karşılanan olay sırasında kürsüye çıkan Başbakan Bülent Ecevit "...Burası develte meydan okunacak yer değildir. Lüfen bu hanıma haddini bildiriniz!" dedi.

1(580)

jorvjdc1

2 Mayıs 2011 Bin Ladin öldürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri'nin Pakistan'ın Abbottabad şehrinde açtığı ateş sonucu Usame bin Ladin öldürüldü. Bin Ladin'in cesedi ABD kuvvetlerince ele geçirildi.

seyhul-mucahidun-usame-bin-laden-rahimallah


Haber Ara