Dolar

32,3276

Euro

35,0275

Altın

2.284,06

Bist

8.970,01

Körfez krizi aileleri böldü: Katarlı gelinlerin zor seçimi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in başını çektiği Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı ambargo, en çok bu ülkeler arasında karışık evlilikler yapmış olan aileleri vurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-12 08:05:55

Körfez krizi aileleri böldü: Katarlı gelinlerin zor seçimi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in Katar'daki vatandaşlarını iki hafta içinde ülkelerine geri dönmeye zorlaması nedeniyle özellikle BAE ve Bahreyn'den gelip Katarlılarla evlenmiş olan binlerce kadın, ülkelerine geri dönmek zorunda bırakıldı. Ülkelerine dönmeyenler ise vatandaşlıktan çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

Hürriyet'ten İpek Yezdani, kriz sonrası Katar'a gitti. Yezdani, konuyu bir çok Katarlı ile konuştu ve izlenimlerini aktardı.

İşte Katarlıların anlattıkları:

"BUNLARI YAPMAYA HAKLARI YOK"

Ekonomist Faraj el Muhammed, “Suudi Arabistan'ın sınırı kapatması ve ekonomik ambargo bizi rahatsız etmiyor, biz her türlü gıdayı, malzemeyi de temin ederiz. Ama bizi en çok ailelerin bölünmesi üzüyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan BAE ve Kuveyt; aşiretlerle, akrabalıklarla ve evliliklerle birbirine bağlanmıştır. Biz altı ülkeye bölünmüş bir büyük aileydik, şimdi bu aileyi dağıttılar. Benim Bahreyn'deki yeğenlerimi ya da Dubai'deki torunlarımı görmeme izin vermeyecekler, kimsenin bize bunu yapmaya hakkı yok” diyor.

ŞİMDİ RAMAZAN BAYRAMI GELİYOR...

Mühendis İbrahim el Sweydi'nin ise hem Suudi Arabistan'da, hem Bahreyn'de hem de BAE'de akrabası var. “Şimdi Ramazan Bayramı geliyor, biz her bayramda birbirimizi ziyaret ederdik ama şimdi ne ben onların yanına gidebiliyorum ne de onlar bizim yanımıza gelebiliyor” diyor.

EŞİMİN GİTMESİNİ İSTEMİYORUM

Emekli asker Hasan el Muhammed'in eşi Bahreyn vatandaşı. Onun da ailesini bırakıp ülkeyi terk etmesi gerekiyor. “Eşim Bahreynli, 4 çocuğumuz ise Katar vatandaşı, eşimi ülkesi geri çağırıyor ama ben gitmesini istemiyorum çünkü giderse bir daha geri gelemez, o da kendi ülkesinin vatandaşlığını kaybetmek istemiyor, çok zor durumda kaldık” diyor. Muhammed, “Şu ana dek bu şekilde çok fazla aile ayrıldı, çok kişi eşini ve çocuklarını bırakıp Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'e geri dönmek zorunda kaldı, böyle saçmalık olur mu?” diyor.

TÜRKİYE İÇİN NELER DÜŞÜNÜLÜYOR?

Farac el Muhammed, “Biz Türkiye'yle olaylara aynı açıdan bakıyoruz. Biz Türkiye'yi sadece bir ülke değil, aynı zamanda kardeşimiz olarak görüyoruz, Türkiye'nin bizim yanımızda olması, kardeşin kardeşe destek vermesidir” diyor. Naji el Nami ise “Türkiye'nin buraya asker gönderiyor olmasından dolayı çok memnunuz, bu askeri işbirliği her zaman devam etmeli” diye konuşuyor.

***

İlk kez Türk ürünlerini deneyenlerle konuştuğumuzda “Bu krizin tek iyi yanı Türk ürünlerinin gelmesi oldu, önceden katkı maddeli süt içiyorduk” diyorlar.

Bu arada güvenlik görevlileri ‘izinsiz çekim yaptığımızı' öne sürüyor. Daha sonra yanımıza gelen ve son derece nazik bir şekilde bizi sorgulayan Katarlı polis Muhammed Hamad, birdenbire cep telefonunu çıkarıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karakalem bir portresini gösteriyor: “Bunu ben çizdim, Erdoğan'a göndermek istiyorum, nasıl gönderebilirim?”

***

KATAR EMİRİ'NİN VİDEOLU TEŞEKKÜRÜ

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani'nin birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Twitter'dan teşekkür mesajı olarak gönderdiği ve Katar-Türk dostluğunu anlatan videoyu, meğer Katar'daki Turkish Hospital'ın kurucusu, Dr. Volkan Uygunuçarlar yapmış.

593d7d660f25442e14a25b6c

Doha'da dört ay önce ‘Türk hastanesi'ni kuran Uygunuçarlar, videonun hikâyesini şöyle anlattı:

“15 Temmuz sonrası Katar'ın Türkiye'ye verdiği destekten dolayı Katar'daki birkaç Türk arkadaşımla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Katar Emiri el Sani'nin dostluğunu anlatan bir video hazırladık. Geçen hafta Katar'da kriz ve ambargo olayı başlayınca bu videoyu bizim hastanenin sitesinde ve kendi sosyal medya hesaplarımızda yeniden paylaştık, ancak bu sefer video Katarlılar arasında yayıldıkça yayıldı. Neredeyse sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. En sonunda Emir'e kadar ulaşmış olmalı ki o da kendi Twitter hesabında kullandı.”

İşte o video:

@RT_Erdogan teşekkür ederim ❤️

Haber Ara