Dolar

32,5984

Euro

34,6895

Altın

2.522,24

Bist

9.524,59

Körfez'in ardından onlar da harekete geçti... Avrupa ülkeleri Şam'a elçilik açmak için görüşmeler başlattı

2011'de başlayan Arap Baharı sonrasında kapatılan Şam Büyükelçilikleri son yıllarda tekrar açılıyor. Bu hareketin başını Körfez ülkeleri çekerken, Esed rejimi cephesinden gelen bir açıklamaya göre Avrupa ülkeleri de elçilik açmak için sırada bekliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-10 16:47:31

Körfez'in ardından onlar da harekete geçti... Avrupa ülkeleri Şam'a elçilik açmak için görüşmeler başlattı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Yakın Doğu Haber'in Arapça yayın yapan Rusya El Youm'den aktardığına göre Esed rejimi Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Avrupa ülkelerinin Şam'daki elçiliklerini yeniden açmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Hem Suriye içinde hem Suriye dışında bu konuda rejim yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını söyleyen Mikdad, bazı Arap ülkelerinin de elçiliklerini açtıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. “Suriyesiz alınan hiçbir Arap Birliği kararı başarılı olamaz” diyen Mikdad, son günlerde gündeme gelen Esed rejiminin birliğe dönme ihtimaline de değindi ve bunun gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

ABD'NİN ÇEKİLMESİ

Amerika'nın Suriye'den çekilme kararı konusundaki çelişkili açıklamalarına da değinen Faysal Mikdad, Washington'dan yapılan açıklamaları “kelime oyunu” olarak niteledi ve Amerika'nın sonuç itibariyle Suriye'den çekilmesi gerektiğini söyledi.

PYD-ŞAM ARASINDAKİ TEMASLAR

Amerika'nın çekilme kararını açıklamasından sonra PYD ile Şam arasında yapıldığı belirtilen görüşmelere değinen Mikdad, “Daha önceki tecrübeler başarılı değildi; ama şimdi meselelerde sona yaklaşılıyor. Eğer Kürtlerin bir kısmı kendilerinin Suriye devletinin ve milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyorsa bu şartlar olumludur. Dolayısıyla ben bu konuda her zaman iyimserim” dedi.

"PYD YAŞANANLARDAN İBRET ALMALI

Faysal Mikdad, PYD'ye Şam'la diyaloglarında dürüst ve samimi olmalarını tavsiye ettiğini belirti ve “Yaşanan gelişmelerden ibret almalıdırlar, çünkü diyalogdan başka alternatif yok” dedi.

ŞAM, PYD'YE ÖZERKLİK Mİ VAAD EDİYOR?

Mikdad'ın açıklamalarından Şam yönetiminin tam olarak ne teklif ettiği bilinmese de ABD'nin çekilme kararı sonrasında PYD'li bir heyetin Şam'a ziyaret gerçekleştirdiği ve "birlikte hareket etmek" üzerine görüşmeler yaptıkları biliniyor. Esed rejimi, zaman zaman PYD'nin özerklik ilan edebileceğine ilişkin açıklamalar yaparken zaman zaman da özerkliğe karşı oldukları ve birleşik bir Suriye hedefleriklerini söylüyorlar.

NE OLMUŞTU?

Arap Birliği, Esed rejiminin üyeliğini Kasım 2011'de dondururken, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Mart 2012'de büyükelçilerini geri çekmiş ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da aynı yıl Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.

ŞAM'DA TEKRAR HANGİ ELÇİLİKLER AÇILDI?

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn Suriye'nin başkenti Şam'da 7 yılın ardından büyükelçiliklerini tekrar açmışlardı. Suudi Arabistan'ın da Şam ile yakın temas içerisinde olduğu bu teması temel olarak BAE'nin Şam elçiliği üzerinden yürüttüğü belirtiliyordu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1019677

Haber Ara