Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

Körfez'de diplomatik kriz! Yedi ülke Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti!

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular. Bir süre sonra Yemen'den de aynı hamle geldi. Katar, Yemen'de İran'ın desteklediği Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon'dan çıkarıldı. Bir süre sonra sayı 6'ya yükseldi ve Libya'dan da ilişkinin kesildiği açıklaması geldi. Ardından Güney Asya ülkesi Maldivler de Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti. Haberi, Suudi Arabi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-05 09:32:03

Körfez'de diplomatik kriz! Yedi ülke Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti!

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular.

KATAR'LI DİPLOMATLARA 'GİDİN' ÇAĞRISI

Dört ülke, hava, deniz ve kara sahalarını Katar'a kapatırken, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmaları da istendi.

HAC-UMRE KONUSU

Katarlılar ise Suudi Arabistan'ı yalnızca hac ve umre sebebiyle ziyaret edebilecek. O da üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilebilecek.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Katar'ı terörist grupları desteklemekle suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, 'Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu' vurgulandı. Açıklamada ayrıca, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz" dendi.

ETIHAD'IN KATAR UÇUŞLARI ASKIDA

Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Etihad Hava Yolları, Katar uçuşlarını askıya aldı.

BAHREYN RESMEN DUYURDU

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, ülkenin güvenliği için Bahreyn'in Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Bahreyn'in Doha'daki diplomatik misyonlarını geri çağırdığı ve Katar diplomatlarına da ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi.

Bahreyn vatandaşlarının Katar'a seyahat etmesinin, Katar vatandaşlarının da ülkeye gelmeleri ile transit geçiş yapmalarının yasaklandığı belirtilen açıklamada, Bahreyn'de oturumu olan veya turistik gezi için ülkede bulunan Katarlıların 14 gün içinde ülkeyi terk etmeleri gerektiği, bu açıklamanın yayımlanmasından 24 saat sonra Bahreyn hava sahası, kara suları ve limanların da Katar'a kapatılacağı ifade edildi.

"Katar'ın uluslararası kanunlar, ikili anlaşmalar ve bölgesel sözleşmeleri hiçe sayarak ülke güvenliğini tehdit etmesi, iç işlerine karışması, silahlı terör örgütlerine destek vermesi, İran ile bağlantılı silahlı terör örgütlerine Bahreyn'de eylem yapması için finansal destek sağlaması" nedeniyle ilişkilerin kesildiği aktarılan açıklamada, Katar'ın bu tehlikeli davranışlarının sadece Bahreyn'i değil, bölge ülkelerinin güvenliğini de tehdit ettiği, bu davranışlar karşısında sessiz kalınmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

YEMEN'DEKİ ULUSLARARASI KOALİSYON'DAN ÇIKARILDI

Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon'daki rolünün sona erdiği bildirildi.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan Koalisyon Komutanlığı açıklamasında, Uluslararası Koalisyon'un, "Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı" Katar'ın koalisyondan çıkarılmasına karar verdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Yemen'de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Komutanlığı, koalisyonun terörle mücadelesi ilkesine aykırı olarak Katar'ın başta El Kaide ve DEAŞ olmak üzere Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verdi" ifadeleri yer aldı.

LİBYA'DAN AÇIKLAMA

Son olaraksa Libya, Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

MALDİVLER'DEN AÇIKLAMA

Güney Asya ülkesi Maldivler de Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti. Haberi, Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu 'son dakika' olarak duyurdu.

KATAR'DAN AÇIKLAMA!

Katar Dışişleri Bakanı, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada "Bu haksız karardan üzüntü duyduk" denildi. (TIKLAYINIZ)

KATARLILAR MARKETLERE AKIN ETTİ

Katarlılarsa Suudi Arabistan'ın sınırları kapatma kararının ardından marketlere akın etti.

KATAR'A KARA ULAŞIMI KAPANDI

Suudi Arabistan ve BAE, son olarak ülkeye beyaz şeker ihracını durdurdu. Kararın ardından Katar'ın diğer ülkelerle kara ulaşımı tamamen kapandı.

İRAN: İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇAR

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi de Twitter hesabında yaptığı paylaşımda şunları söyledi: "Diplomatik ilişkileri kesmek ve sınırları kapatmak, krizi çözmenin yolu değil. Daha önce de söylediğim gibi saldırganlık ve işgal, yalnızca istikrarsızlığa yol açar." (TIKLAYINIZ)

ABD CEPHESİNDEN AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı James Mattis de kriz ile ilgili "Ülkelerin Katar kararları terörle mücadeleyi etkilemez ama Körfez ülkelerine 'görüş ayrılıklarını' aşma çağrısında bulunuyoruz" denildi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA (TIKLAYINIZ)

MÜSLÜMAN KARDEŞLER ve İRAN

Konu, Katar'ın Müsüman Kardeşlere destek vermesini gündeme getirdi. Körfez ülkelerinin bu konudan rahatsızlık duyduğu biliniyor. 5 ülke, Doha yönetimini İran'ın bölgedeki gündemine destek vermesi ile suçluyor.

İRAN KONUSU NEDİR?

Katar bir süredir İran ile temas halindeydi. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Katar'a karşı çok sert bir tavır takınmıştı.

KATAR EMİRİ İLE İLGİLİ 'İRAN' İDDİASI

Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin İran için 'Bölgede İslami güç' ifadesini kullandığı yazılmıştı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını, haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylemiş; medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamalarını talep edilmişti.

KÖRFEZ İKNA OLMAMIŞTI

Katar'dan gelen açıklamalara rağmen BAE ve Suudi Arabistan basınında Al Sani'ye atfedilen açıklamalar kullanılmaya devam etmişti. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise 25 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, "Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar'ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız" demişti.

2014 YILINDA DA KESİLMİŞTİ

Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 2014 yılında Katar'ı iç işlerine karışmak ile suçlayarak diplomatik ilişkileri kesmişti.

ÖNEMLİ AYRINTILAR

Bahreyn'de Amerikan donanmasının 5. üssü bulunuyor. Katar'daki El Udeyd üssü ise ABD'nin 'terör operasyonlarında' kullanılıyordu.

KONU TÜRKİYE'YE UZANABİLİR

Krize ilişkin Katar'ın bölgedeki tek müttefikinin Ankara olarak kaldığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor...

KATAR KRİZİ NE ANLAMA GELİYOR? (TIKLAYINIZ)

KRİZİN EKONOMİK ETKİLERİ NELER OLABİLİR? (TIKLAYINIZ)

KATAR'A SÜRPRİZ ZİYARET

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan "diplomatik" kriz devam ederken Umman Sultanlığı'ndan Katar'a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah'ın, Katar'da mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldiği bildirildi.

Haber Ara