Dolar

32,5209

Euro

34,7540

Altın

2.495,92

Bist

9.524,59

Katar'dan ilk açıklama!

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Arap ülkelerinin gerekçesiz ilişkileri kesme kararını esefle karşılıyoruz' denildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-05 13:08:23

Katar'dan ilk açıklama!

Katar'dan, Suudi Arabistan'la başlayan Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile devam eden diplomatik ilişkileri kesme kararı hakkında ilk açıklama geldi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, 'hiçbir gerçekliği olmayan iddia ve suçlamalar' ile alındığı belirtilen kararın 'gerekçesiz' olduğu kaydedildi ve "Esefle karşılıyoruz" ifadaleri kullanıldı.

Katar'ın bir süredir 'amacı devlete zarar vermek olan ve tamamı uydurma olan bir iftira kampanyasına maruz kaldığına' işaret edilen açıklamada, Katar'ın Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) aktif bir üyesi olduğu, KİK'te alınan kararlar ve sözleşmelere bağlı kaldığı, diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyan, ülkelerin içişlerine müdahale etmeyen, görevi olduğu üzere terör ve aşırılıkla mücadele eden bir ülke olduğu vurgulandı.

Basın yoluyla yürütülen Katar karşıtı kampanyanın körfez halkını ikna edemediği, bu yüzden krizin giderek tırmandırıldığı ifade edilen açıklamada, "Ülkelerin ilişkileri kesmeyle ilgili açıklamalarında belirttikleri iddialara bakıldığında bu girişimin de medya üzerinde planlı bir şekilde yürütülen ve çoğu iftira olan kampanyanın bir parçası olduğu görülmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca, kararların Mısır ile eş zamanlı ilan edilmesine dikkat çekilerek, amacın Katar'ı vesayet altına almak olduğu, bunun ise ülkenin iç işlerine müdahale anlamı taşıdığı ve kesinlikle 'kabul edilemez' olduğu kaydedildi. Söz konusu kararların Katar'ı, vatandaşlarını ve ülkede ikamet eden yabancıları etkilemeyeceği, Katar hükümetinin ekonomik alanlar dahil alınması gereken tüm önlemleri alacağı vurgulandı.

KATARLILAR MARKETLERE AKIN ETTİ

Katarlılarsa Suudi Arabistan'ın sınırları kapatma kararının ardından marketlere akın etti.

KATAR HAVAYOLLARI, SUUDİ ARABİSTAN'A TÜM UÇUŞLARI DURDURDU

Bu arada Katar Havayolları, Suudi Arabistan'a tüm uçuşları durduruğunu duyurdu. BAE havayolları Etihad ve FlyDubai de Doha'ya uçuşların yarın itibaren geçerli olmak üzer durduma kararı almıştı.

TILLERSON: TARAFLARIN OTURUP KONUŞMASINI DESTEKLİYORUZ

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan taraflara diyalog çağrısı geldi. Tillerson, "Tarafların, birlikte oturup farklılıklarını konuşmasını destekliyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi dağılmamalı" dedi.

İRAN: İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇAR

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi de Twitter hesabında yaptığı paylaşımda şunları söyledi: "Diplomatik ilişkileri kesmek ve sınırları kapatmak, krizi çözmenin yolu değil. Daha önce de söylediğim gibi saldırganlık ve işgal, yalnızca istikrarsızlığa yol açar."

Haber Ara