Dolar

32,3308

Euro

35,1814

Altın

2.247,37

Bist

8.718,11

'Kıyamet saati gece yarısına hiç olmadığı kadar yaklaştı!'

Dünya depremlerle sarsılırken; gözler bilim insanların yaptığı son açıklamaya çevrildi. Bilim insanları, insanlığın nükleer savaş nedeniyle topyekûn yıkımına işaret eden sembolik ‘Kıyamet Günü Saati’ni biraz daha ileri aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-25 12:41:19

'Kıyamet saati gece yarısına hiç olmadığı kadar yaklaştı!'

78-210001-doomsday-clock-100-seconds-midnight-2

Dünya depremlerle sarsılırken, gözler bilim insanların yaptığı son açıklamaya çevrildi. Bilim insanları, insanlığın nükleer savaş nedeniyle topyekûn yıkımına işaret eden sembolik ‘Kıyamet Günü Saati'ni biraz daha ileri aldı.

Perşembe günü açıklanan saatin geldiği noktaya göre artık gece yarısı 12'ye sadece 100 saniye kaldı. Saat en son 2018 yılında ileri alındığında kıyamete 2 dakika kaldığı uyarısı yapılmıştı. 2019 yılında saatin yelkovanı gece yarısına 120 saniye kalada tutulmaya devam etti.

Sembolik saatin gösterdiği zaman 73 yıldır Atomik Bilimciler Bülteni (The Bulletin of the Atomic Scientists) adlı organizasyon tarafından belirleniyor. Gece yarısı ise insan kaynaklı bir felaketi ve bu felaket sonucunda insanlığı ve uygarlığı yok edebilecek apokaliptik bir gelişme yaşanma ihtimalini sembolize ediyor. Bu ihtimal ne kadar yükselirse saat o oranda 12'ye yaklaşıyor.

ÇOKLU TEHDİTLERİN BİRLEŞİMİ

Bu kez saat nükleer silahlar, siber saldırılar ve küresel ısınmadaki artış nedeniyle ileri alındı ve daha önce hiç olmadığı kadar olası kıyamete yaklaşıldı.

Organizasyon başkanı Robert Rosner yaptığı açıklamada "Çok tehlikeli bir dünyayı normal gibi görmeye başladık. Nükleer gücün ve iklim krizinin oluşturduğu riskleri görmezden geliyoruz." diyor ve ekliyor:
"Şu anda gerçek bir acil durumla karşı karşıyayız. Herhangi bir hatayı ya da gecikmeyi kaldıramayacak bir durumdayız."

Yakın dönemdeki gelişmelerin insanlığı "2 dakikalık uyarı bölgesine soktuğunu" belirten Bronson, "Artık tehlike yüksek ve hata payı çok düşük. ifadesini kullandı.

Dünya liderlerinin son 2 yılda karmaşık tehditlere yönelik etkin yöntemleri giderek terk ettiğine dikkati çeken Bronson, "Önceki nükleer anlaşmalar çatırdıyor. ABD ile Rusya arasında yeni anlaşma olasılığı bir yıl öncekinden daha uzak. Kuzey Kore ile olan nükleer silahsızlanma görüşmeleri durmuş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Rachel Bronson, ABD ile İran arasındaki gerilim nedeniyle Orta Doğu'ya da nükleer savaş tehdidinin gölgesinin düştüğüne işaret etti.

BENZERİ DURUM EN SON 1953'TE YAŞANDI

1945'te kurulan ve 1947'den bu yana saati güncelleyen organizasyonun tarihinde kıyamet saatinin benzeri şekilde kritik noktalara eriştiği tek dönem 1953'teki soğuk savaş yılı oldu ve yelkovan 2 dakika kalaya getirildi. Saat ilk kurulduğunda ise 12'ye 7 dakika vardı. Saatin geceyarısından en çok uzaklaştığı yıl ise Sovyetlerin çökmesi ve soğuk savaşın bitmesinin ardından 1991'de yaşandı ve yelkovan 17 dakika kalaya çekildi.

Organizasyon saati güncellerken hesaplamalar için danıştığı kurulda 13 Nobel ödüllü bilim insanı bulunuyor.

Haber Ara