Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

KGAÖ gerginlik için toplanıyor

KGAÖ'nün, Kırgızistan-Özbekistan sınırındaki gerginlik için toplanacağı belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-22 06:43:55

KGAÖ gerginlik için toplanıyor

Ajanslarda yer alan bilgide; Kırgızistan, Özbekistan ile sınırda yaşanan gerginlik nedeniyle Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) toplantıya çağırdı. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kırgızistan'ın KGAÖ Daimi Temsilcisi Aman Mambetseitov, örgüt üyelerinin temsilcilerine, Celalabad bölgesinin Aksıy ilçesindeki Kırgız-Özbek sınırındaki gelişmelere ilişkin resmi bilgi verecek" denildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, başkent Bişkek'te Rusya, Kazakistan, Tacikistan ve Belarus büyükelçileriyle görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, bakanlıktaki görüşmede Orta Asya bölgesindeki durumun ele alındığı belirtildi. 

Özbekistan, Kırgızistan ile arasındaki tartışmalı sınır bölgesine 18 Mart'ta, 35-40 Özbek askeri ile iki zırhlı araç ve iki kamyonu konuşlandırarak kimlik kontrolü yapmaya başlamıştı. Bişkek'te gerilime neden olan bu olay üzerine ülke güvenliği nedeniyle Kırgızistan da bölgeye aynı sayıda asker ve zırhlı araç sevk ederek beklemeye başlamıştı.

ASKER SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİNDE MUTABAKATA VARILDI

Şu anda iki ülke arasında sadece 1 sınır kapısı çalışıyor. Özbekistan, Nevruz kutlamaları nedeniyle sınırdaki güvenlik tedbirleri artırdığını açıkladı.

Devlet Sınır Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Celalabad bölgesinde Aksı ilçesindeki durumun "istikrarlı" olduğu ifade edildi. Kırgızistan ile Özbekistan milli muhafız birliği yetkilileri arasında dün yapılan görüşme sonucunda, tartışmalı sınır bölgesindeki Kerben-Ala-Buka karayolunda konuşlanan her iki tarafın asker sayısının 20'den 8'e düşürülmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Haber Ara