Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

Keşmir gerilimi sinemaya sıçradı: Pakistan Bollywood filmlerini yasakladı

Pakistan hükümeti, Hindistan'ın Keşmir adımı sonrasında ülke genelinde Hint filmlerinin gösterimini yasakladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-08 16:04:07

Keşmir gerilimi sinemaya sıçradı: Pakistan Bollywood filmlerini yasakladı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Khaleej Times'ın haberine göre Pakistan Başbakanı Imran Khan'ın Bilgi ve Yayıncılık konusundaki Özel asistanı Firdous Ashiq Awan, bu adımın Hindistan'ın Keşmir'in özekliğini içeren 370. Anayasa maddesini iptal etmesine misilleme olduğunu söyledi.

Pakistan Hindistan filmleri olan Bollywood sinemasını ülkede ilk kez yasaklamıyor. Pakistan, iki ulus arasındaki özellikle Keşmir merkezli her gerilimde bu yola başvuruyor.

Ayrıca zaman zaman politik içeriği sakıncalı bulunan filmler de yasaklanıyor.

MADDE 370 İPTAL EDİLDİ

Hindistan, son iki haftada bölgeye yerleştirdiği 35 bin paramilis gücünü Pazar akşamı harekete geçirdi. Yerel siyasetteki önemli isimleri ev hapsine alan Hindistan yönetimi, Keşmir'de interneti ve telefon bağlantılarını kesti. Pazartesi günü (5 Ağustos) ise Keşmir'e özerklik statüsü sağlayan 370. maddenin iptali için Parlamento'ya teklif sunuldu. Teklif kabul edildi.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir'i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı. Yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde olan Keşmir'in yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1157958_2

Haber Ara