Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

'Kerkük Kürdistan'ın başkenti olacak'

Irak'ın Kerkük ilinde Barzani'nin danışmanı Hoşyar Zebari'nin evinde referandum öncesi gizli bir toplantı gerçekleştiği iddia edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-26 18:19:52

'Kerkük Kürdistan'ın başkenti olacak'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu gerilimi sürerken, Irak'ın Kerkük ilinde Barzani'nin danışmanı Hoşyar Zebari'nin evinde referandum öncesi gizli bir toplantı gerçekleştiği iddia edildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre bu toplantıda Kerkük'ün Başkent olması, PKK ile ortak ordu kurulması, Suriye-Irak sınır kapılarının ortadan kaldırılması, ortak kimlik ve müşterek pasaport kullanılması ile Türkmen ve Araplara dönük tehcirin devam etmesi konuşuldu. Görüşmede ayrıca mevcut haritanın daha da büyümesi gerektiği vurgulandı.

KERKÜK BAŞKENT OLACAK

Barzani'nin kurmayları ile 22 Eylül'de Hoşyar Zebari'nin evinde gerçekleşen gizli görüşmede Kerkük'ün Kürdistan'ın başkenti olacağı ve Musul'un da sözde 'Kürdistan'a dahil edileceği konuşuldu. 2018 Ocak ayından itibaren Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bağımsızlığa giden sürece dair takvimin işletme kararı alındı.

ABD'Lİ DİPLOMATLAR DA MASADAYDI

Irak'ın ABD işgali sonrası hazırlanan 2005 Anayasası ile bölünmesini sağlayan ve Erbil'e özerk bölge statüsü kazandıran ABD'li diplomat Peter Woodard Galbraith, ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'la birlikte Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in da katıldığı toplantıda Barzani'ye son talimatlar verildi.

PKK İLE ORTAK ORDU, SURİYE'DE ÖZERK YÖNETİMİ

Barzani yönetiminin 25 Eylül referandumu ile eş zamanlı yürütülen Suriye'deki 'özerklik' seçimleri projesi de aynı toplantıda konuşuldu. Suriye'nin Afrin, Haseke, Munbiç, Kamışlı, Tel Abyad, Dırbesiye, Ayn el-Arap (Kobani) gibi PYD yönetimindeki bölgelerinde gerçekleştirilen seçimler sonrasında PYD'li yöneticiler iş başına getirildi.

AYNI BÖLGELERDE AYNI PROJE

2018 yılı Ocak ayında ise aynı bölgede PKK/PYD örgütleir harekete geçecek ve Barzani gibi 'bağımsızlık' referandumu gerçekleştirilecek. Aynı yıl için Peşmerge ve PKK'dan oluşacak 'ortak ordu' projesi de hayata geçirilecek.

ŞAM'DAN 'ÖZERKLİK' MESAJI

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, IŞİD'i yendikten sonra Suriyeli Kürtlerle (PYD) özerkliğin konuşulabileceğini açıkladı.

(Habere gitmek için fotorğafa tıklayınız)

735550_2

PKK'DAN BARZANİ'YE PEŞMERGE'YE DESTEK

Önceki gün bölgedeki PKK yerel konseyinin aldığı kararla silahlı 500 PKK'lının Barzani peşmergelerine destek için Kerkük'e gönderildiği iddia edildi.

(Habere gitmek için fotorğafa tıklayınız)

734965_2

TÜRKİYE'NİN ARAPLARLA SINIRI KALMIYOR

Suriye ve Irak'ta en az % 65'lik petrol gelirini de elde etmek isteyen söz konusu güçler, bağımsızlık fikrini gerçekletirdiği takdirde Türkiye'nin Araplarla sınırı ortadna kalkmış oluyor.

rr

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara