Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

KDP: Bağımsızlık referandumuna hazırlanıyoruz

Barzani'nin partisi KDP'den yapılan açıklama için 'Bağımsızlık referandumuna hazırlanıyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 16:53:47

KDP: Bağımsızlık referandumuna hazırlanıyoruz

Sputnik'e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Musul sorumlusu Said Mamuziny, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlığı için referanduma hazırlandığını söyledi.

"Kürdistan lideri Başkan Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumu açıklamasını kutluyoruz. Bağımsızlık Kürtlerin de hakkıdır, Kürtler o günü bekliyor. Referandumun ne zaman düzenleneceği henüz belli değil, şimdilik sadece hazırlıklar yapılıyor. Ancak Başkan Barzani, referandumun yakın bir zamanda düzenleneceğini vurguladı."

Peşmerge'nin Musul'da IŞİD'e karşı operasyonlara katılmasıyla bağımsızlık taleplerinin dillendirilmesinin zamanlaması arasında bir bağın olmadığını vurgulayan Mamuziny, şöyle devam etti:

"Kürdistan bölgesindeki Araplar, Türkmenler ve diğer kesimler de bağımsız Kürdistan'ı destekliyor. Çünkü Kürdistan, onların haklarını da koruyor. Diğer kesimlerle Kürt halkı arasında ayrım yoktur. Kürtlerle aynı haklara sahipler. İnsani ve demokratik tüm hakları koruma altındadır."

Bağımsız bir Kürdistan'ı kimi ülkelerin destekleyeceğini, kimisinin ise karşı çıkacağını söyleyen Mamuziny,

"Kürt halkının kendine güveni vardır ve bağımsızlık ilanı konusunda kararlıdır. Kimisi bizi tanır, kimisi tanımaz. Fakat bağımsızlık ilan ettiğimizde komşu ülkelerle iyi ilişkilere sahip olmak isteriz. Türkiye, İran ve diğer ülkelerle iyi geçinmek, dost olmak isteriz."

Barzani'nin bağımsızlık referandumu açıklamasını sorduğumuz KDP Grup Başkanvekili Tarık Gerdi de referandum hazırlıklarını doğruladı. Ancak Gerdi, Bağdat'ta bulunduğundan bu konu hakkında fazla bilgisi olmadığını söyleyerek, detay vermedi.

Haber Ara