Dolar

32,4645

Euro

34,8396

Altın

2.446,06

Bist

9.908,65

Kartal bebek organ havuzunda bekleyenler listesinde

Kalp yetmezliği nedeniyle nakil olması gereken 10 aylık Kartal Yıldırım, ailesi tarafından tedavisi için Almanya’ya götürüldü. Giessen kentindeki bir üniversite hastanesine yatırılan Kartal bebek, Avrupa’daki müşterek organ havuzunda bekleyenler listesine alındı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-10 11:07:00

Kartal bebek organ havuzunda bekleyenler listesinde

Karar'dan Büşra Sarıkaya, Kartal bebeği sağlık durumu ve organ nakil sürecini Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin'le konuştu.

KARTAL BEBEĞİN HİKAYESİNİ ANLATIR MISINIZ?

Kartal bebeğe Türkiye'de kalp yetmezliği teşhisi konuluyor. Hastalığın en bilinen tedavi şekli ise kalp nakli. Fakat bu süreç zorlu prosedürlerle dolu. Ameliyattan ziyade uygun organ bulma süreci sıkıntılı. Yani bu hastaları, ciddi bir ameliyat ve tedavi süreci bekliyor. Bu sorunu çözebilmek ve hızlı hareket edebilmek için Avrupa ülkeleri, müşterek organ havuzu kurmuş. Tabii bu havuzu ancak kendileri kullanıyor. Dışarıdan gelen hastalara çok fazla olanak sağlanmıyor. Dışardan sadece yüzde 5 oranında bir hasta kitlesi havuza kabul ediliyor. Kartal bebek de bunlardan biri.

KARTAL, NASIL HAVUZA DAHİL EDİLDİ?

Kartal, Almanya'ya organ nakli için değil Türkiye'deki konulan teşhisi teyit ettirmek için getirildi. Fakat doktorlar, çocuğun hastalığının çok ciddi olduğunu tespit etti. Bu sebepten dolayı da hastaneye yatırıldı. Yapılan muayeneler sonucunda Kartal bebeğin acil bir şekilde kalp naklinin gerçekleştirilmesine karar verildi. Hastane Kartal bebeğin adının müşterek havuz listesine ekleneceğini belirtti ve gereken şartları sıraladı. Şartlar şu şekildeydi: 1. Çocuğa konulan teşhis doğru mu?, 2. Çocuğun başka hastalıkları var mı? 3. Maddi durum. Şu an gerekli şartlar sağlandı. Bildiğiniz gibi istenen para, sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyayla toplandı.

NE KADAR PARA TOPLANDI?

Toplanan para, hastanenin istediği kadar yani 1.1 milyon euro. Almanya'da kalp naklinin masrafı 200 bin eurodur. Bu masrafa ameliyat sonrasındaki 1 yıllık tedavi süreci de eklendi. Herhangi bir sıkıntı çıkmazsa geri kalan para Türkiye'ye geri gönderilecek. Yani toplanan para, en kötü durum için hesaplanan miktar. Aile bu bağıştan tek kuruş almamıştır ve hepsini hastaneye vermiştir.

KAMPANYA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

10 saat gibi kısa bir süre içerisinde Kartal bebeğin tedavisi için gereken para toplandı. Artık günümüzde sosyal medya çok etkili bir iletişim aracı. Bu araç sayesinde ortaya çok güzel bir iş çıktı.

ŞU AN KARTAL BEBEĞİN DURUMU NEDİR?

Kartal bebeğin ismi şu an Avrupa'daki merkezde geçiyor. Ve uygun kalp bulunduğunda nakil işlemi gerçekleştirilecek. Uygun organ ise ne zaman bulunur söylemek imkansız. Yani acı bir şey ama Kartal bebeğin kalp nakli olabilmesi için hayata tutunmayı bırakmaması lazım.

KARTAL BEBEK HASTANEDE Mİ KALACAK?

Uygun kalp bulunana kadar hastanede kalacak. Buradan çıkması mümkün değil. Ameliyattan sonra da burada tedavisini sürdürecek. Türkiye'de de kalp nakli olabilirdi ama şu an böyle bir şey söz konusu değil. Ülkemizde de teknik olarak kalp nakli mümkün. Çok başarılı ve alanında iyi cerrahlarımız var. Ama hızlı bir şekilde uygun organ bulunması için ailenin Avrupa'ya gelmesi tabii ki tercih meselesidir. Fakat hastanenin Türkiye'den gelen bir hastayı Avrupa havuzundaki bekleyenler listesine alması çok büyük bir mesajdır.

"AYRIMCILIKTAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Ayrımcılıktan söz etmek mümkün değil. Tam tersine sağlık konusunda Avrupa kendi milletinden verici olan hastanın kalbini kendi ülkesinde yaşamayan, burada bulunmayan bir hastaya vermeyi kabul ediyor. Bu çok güzel bir şey. Bunu da söylemek lazım. Alman bir bebeğe bulunan bir kalp belki de Kartal bebeğe verilecek. Bunu iyi düşünmek lazım. Bunu iyi anlamak ve algılamak lazım. Burada da halihazırda bekleyen çok kalp hastası var.

Haber Ara