Dolar

32,4438

Euro

34,7690

Altın

2.441,91

Bist

9.942,87

Joker Ortadoğu'da!

Batman'in azılı düşmanı olan ve kurallara, sisteme karşı duruşuyla bilinen Joker karakteri, Ortadoğu’da yeniden başlayan kitlesel eylemlerde Arap gençlerinin yüzü oldu. Lübnan'dan Irak'a birçok protesto gösterisinde farklı farklı joker görmek mümkün.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-23 11:57:14

Joker Ortadoğu'da!

Amerikan çizgi roman karakteri Joker, Ortadoğu'da yeniden başlayan kitlesel eylemler başladığı sırada vizyona girdi. Bunun üzerine geniş hayran kitlesi tarafından takip edilen, Batman'in azılı düşmanı Joker, Ortadoğu sokaklarındaki protesto gösterilerinde boy göstermeye başladı.

Yeni Şafak'tan Sernur Yassıkaya'nın haberine göre 2010 yılında Tunus'ta başlayan Arap Baharı'nın aksine, siyaset ve mezhepler üstü bir görünüm kazanan son protestolarda çoğunluğu yine Arap gençler oluşturuyor.

Yaşadıkları ülkeleri yöneten rejimler ve hükümetler tarafından dışlandıklarını, görmezden gelindiklerini düşünen gençler, teknolojinin yardımı ve tetiklemesiyle sokakları doldurmuş durumdalar.

JOKER'E KUVEYT'TE TUTUKLAMA

Lübnan ve Irak'taki protestolarda rastladığımız Joker ise El-Araby haber sitesinin aktardığına göre son olarak Kuveyt'te görüldü. Sosyal medya fenomeni İbrahim el-Hababi'nin Joker kılığına girip çektiği fotoğraf ve videoların sonu karakolda bitti.

2019-10-23_11h28_51

182 bin takipçisi olan Hababi'nin Kuveyt sokaklarında Joker kılığında araba sürdüğü ve kahkahalar attığı görüntülerin hızla paylaşılması sonrasında harekete geçen Kuveyt güvenlik güçleri, sosyal medya fenomenini gözaltına aldı ve tutukladı. Görüntülerin ardından açıklama yapan bir güvenlik yetkilisinin, "güvenliği tehlikeye atacak ve korku yayacak davranışlardan uzak durulması" konusunda uyarıda bulundu. Sosyal medya fenomenin sorgu sırasında, "Sinemada bir fenomene dönüşen çizgi roman karakterinden etkilendiğini" belirttiği açıklandı.

kuveyt
Kuveyt'ten

 

MASKENİN ARDINDAKİ GERÇEK

Joker maskesi ilk olarak Beyrut'ta son bir haftadır süren eylemler sırasında kullanılmıştı. Beyrut'ta eylemlere katılan gençler, Joker karakterini hem şehrin duvarlarında resmettiler hem de yüzlerini palyaço karakterine boyadılar. Beyrut'taki gösterilere Joker maskesiyle katılan bir genç kadın Amerikan Wired dergisine verdiği demeçte "Yüzümü bu şekilde boyamamız karakterle empati kurmamızın neticesi. Çünkü yüzünü boyamadan önce sefil bir hayatı vardı. Kimse onla ilgilenmiyor, kimse dinlemiyordu. Hayal kırıklığına uğramış, öfkeliydi ve sonunda çıldır, bugün Lübnan'da olan da budur" ifadelerini kullandı.

2019-10-23_11h41_12
Lübnan'dan

lübnan
Lübnan'dan

EHLxRHPXkAAQ3Bb
Lübnan'dan

IRAK'TA GÖSTERİLERİN İÇİNDE

Irak'ı Ekim ayı başında sallayan hükümet karşıtı eylemlerde de Joker bir simgeye dönüştü. Iraklı bir tasarımcı, Joker filmindeki sahneleri, Bağdat'taki eylemlerde çekilen görüntülerle birleştirdi, gerçeğinden ayrılamayacak fotoğraflara imza attı. Görüntülerde Joker karakteri, ateşler arasından geçiyor, mermilerden ve gaz bombalarından kaçıyor halde kullanılmıştı.

İşte o kareler:

ıraq

8_1

2019-10-23_11h57_40

Yine 25 Ekim'de Bağdat'ta yapılacak gösteriler öncesinde de ülkedeki sosyal medya mecralarında profil fotoğraflarının Joker karakteriyle değiştirilmesi çağrısı yapıldı.

 

 

 

Haber Ara