Dolar

32,5825

Euro

35,0539

Altın

2.458,73

Bist

9.820,04

İTÜ'den öğrencilere 'Bilimsel' tavsiyeler

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, aday öğrencilerin değişime ve dönüşüme ayak uydurması gerektiğini anlattı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-04 18:16:53

İTÜ'den öğrencilere 'Bilimsel' tavsiyeler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Endüstriyel Veri Bilimciliği, Siber Fiziksel Güvenlik ve Kriptografik Mühendisliği, Robot Koordinatörlüğü, IT/ IoT Çözüm Mimarlığı, Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği, Bulut Hesaplama Uzmanlığı, Veri Güvenliği Uzmanlığı, Şebeke Geliştirme Mühendisliği, 3D Yazıcı Mühendisliği, Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı gibi bölümlerin geleceğin meslekleri arasında yer alacağını kaydetti.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca,  aday öğrencilerin değişime ve dönüşüme ayak uydurması gerektiğini anlattı.

Geleceği şekillendirecek yapay zeka devrimine liderlik edecek bilim insanları ve iş insanları yetiştirmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Karaca, İTÜ bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünün kurulduğuna işaret etti.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünün Türkiye'nin yapay zeka ile veri bilimi ve mühendisliğini birleştiren ilk bölümü olduğunu aktaran Karaca, yapay zeka ve ve veri biliminin ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi.

Karaca, tüm mühendislik alanlarının mutlaka yapay zeka veya veri mühendisliğine dokunacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yapay zeka ve veri biliminde yenilikçi araştırma, geliştirme ve bilgi kapasitesi oluşturmayı, bu alanda ileri seviyede yöntem ve teknolojiler geliştirmeyi hedefleyen Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizi de geçtiğimiz yıl kurmuştuk. Alanında öncü akademisyenler temel araştırmalara paralel uygulama araştırmaları ve çalışmalarını da sürdürüyorlar. Bu alanda açtığımız bölümle de ülkemize ve küresel alanda nitelikli insan gücü desteği sunacağız. Bu bölüme girecek 40 öğrenci, ülkemizin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri olarak Türkiye ekonomisinin ilgili sektörlerine yön verecek."

Biyoteknoloji vurgusu

Yeni tip koronavirüs (Kovid -19) salgını sonrası süreçte aşı çalışmalarının bütün dünyada hız kazandığına değinen Karaca, bu süreçte biyoteknolojinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Karaca, bunun gelecekte de fark yaratacak sektörlerin başında geleceğini anlatarak, "İnsan ömrünü sağlıklı uzatma teknolojileri geliştirme misyonuyla gelişmekte olan moleküler biyoloji ve biyoteknoloji sektöründe ülkemizin, mevcut insan kaynağından ötürü önemli bir potansiyeli var." ifadelerini kullandı.

Moleküler biyolojinin Türkiye'nin kalkınma planında da öncelikli olarak atılım yapması gereken teknoloji alanlarından olduğunu belirten Karaca, genetik ve modern biyoteknoloji konularında öğrencilerin gerek lisans, gerekse lisansüstü eğitim alarak yetişmelerinin son 15 yıllık süreçte gelişmeye başladığını söyledi.

Haber Ara