Dolar

32,3391

Euro

35,1232

Altın

2.236,90

Bist

8.738,21

İtalya da, Türkiye’ye silah satışını durdurdu!

Türkiye'nin terör odaklarını kurutmak için Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı, AB ülkelerini rahatsız etti. Finlandiya, Norveç, Almanya, Fransa, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nden sonra İtalya da Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-15 12:40:01

İtalya da, Türkiye’ye silah satışını durdurdu!

Türkiye'nin terör odaklarını kurutmak için Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı, AB ülkelerini rahatsız etti. Finlandiya, Norveç, Almanya, Fransa, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nden sonra İtalya da Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya'nın da Almanya ve Fransa'nın ardından, Suriye'nin kuzey doğusunda yürüttüğü askeri operasyona tepki olarak Türkiye'ye yönelik silah satışını durdurma kararı aldığını açıkladı.

Başkent Roma'daki parlamentoda konuşan Di Maio, “Suriye'deki krizin çözümü diplomatik olmalı, askeri değil.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Pazartesi günü Lüksemburg'da toplanmış; Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Operasyonu'nun durdurulması çağrısı yapmıştı.

Operasyona tepki niteliğinde AB'nin blok olarak Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması talebi de görüşülmüş ancak kabul görmemişti. Bunun yerine Silah satışını durdurma kararıüye ülkelerin hükümetlerine bırakıldı.

Di Maio, parlamentoda yaptığı konuşmada, AB olarak ambargo uygulanması sürecinin aylar sürebileceğini belirtti.

Lüksemburg'daki toplantı sonrası konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, “ortak bir karar uzun bir teknik ve formal süreç gerektiriyor” diyerek “AB üye ülkelerinin kendi kararlarıyla Türkiye'ye silah ve techizat ihraç etmeyeceğini” söylemişti.

SIRADA İSPANYA VE İNGİLTERE VAR!

Öte yandan İspanya da Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından Türkiye'ye yönelik silah satışını askıya alan ya da satış lisansını iptal eden AB ülkeleri kervanına katılacağı sinyalini verdi.

Daha önce Finlandiya, Norveç, Almanya, Fransa ve Hollanda, Çek Cumhuriyeti Türkiye'ye silah satışını durdurduklarını açıklamışlardı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise, ülkesini Türkiye'ye yönelik savunma ihracatını gözden geçireceklerini söyledi.

SİLAH SATIŞINI DURDURAN ÜLKELER, TÜRKİYE'YE NE KATAR SİLAH SATIYORDU?

Finlandiya, 2018'de bütün ülkelere toplam 128 milyon euro değerinde silah ihracatı yapmıştı. Aynı yıl, Türkiye'ye yaklaşık 17 milyon euroluk askeri teçhizat sattı.

Norveç ise, 2018'de Türkiye'ye yaklaşık 6 milyon euro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.

Almanya ise aynı yıl, Türkiye'ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Bu Almanya'nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Fransa ise 2018'de Türkiye'ye 45,1 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye'ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.

 

 

Haber Ara